Barščiai – tai ne tik sriuba, tai tikra kulinarijos legenda, slaviškos virtuvės simbolis, žinomas ir mėgstamas daugelyje Rytų Europos šalių. Jos ištakos siekia daugelį regionų, todėl barščiai yra tikras kultūrinis fenomenas.
Gilios šio patiekalo šaknys glūdi tradicijose, papročiuose ir kasdieniame gyvenime, o tai jam suteikia ypatingą reikšmę gastronomijoje.
Pagrindinis barščių ingredientas yra burokėliai, kurie suteikia jiems unikalią sodrią spalvą ir saldų žemišką skonį. Tačiau barščiai turi daugybę variantų, į kuriuos gali būti dedama mėsos, kopūstų, bulvių, morkų ir kitų daržovių, todėl yra universalūs ir tinka visiems skoniams.
Sudedamosios dalys:
- Mėsa su kaulu – 1 kg;
- Druska – 1,5 valgomojo šaukšto;
- Bulvės – 300 g;
- Kopūstai – 700 g;
- Morkos – 130 g;
- Burokėliai – 160 g;
- Svogūnai – 100 g;
- Pomidorų pasta – 4 šaukšteliai;
- Actas 7 % – 4 valgomieji šaukštai.
Barščių paruošimas:
Mėsą virkite 1,5 valandos, tada ją išimkite iš sultinio. Būtinai pašalinkite putas, kurios susidarė verdant mėsą.
Nuluptas bulves supjaustykite nedideliais kubeliais ir 5 minutes pavirkite sultinyje. Susmulkinkite kopūstus ir sudėkite į bulves, virkite po dangčiu ant vidutinės ugnies.
Tuo metu ne per stambiai supjaustykite svogūną, pakepinkite jį keptuvėje augaliniame aliejuje. Morkas sutarkuokite stambia tarka ir pakepinkite kartu su svogūnais.
Įdėkite pomidorų pastos, druskos ir gerai išmaišykite. Į sriubą įdėkite kepsnį. Į sriubą taip pat galite įdėti raudonųjų pupelių.
Nuluptą burokėlį sutarkuokite stambia tarka ir apkepkite keptuvėje su augaliniu aliejumi. Į burokėlius įpilkite kelis šaukštus acto ir kepkite 3 minutes.
Tada sudėkite burokėlius į sriubą, supilkite likusį actą, išmaišykite.
Virkite minutę ir išjunkite kaitrą. Leiskite sriubai 10 minučių šiek tiek atvėsti.
Išvirę į sriubą suberkite krapus. Patiekdami mėsą sudėkite į lėkštes su barščiais.