Tradiciniai bulviniai blynai yra vienas populiariausių ir labiausiai mėgstamų lietuviškos virtuvės patiekalų, pasižymintis ypatingu traškumu ir maloniu bulvių aromatu. Šie sotūs ir nebrangūs blynai dažnai ruošiami tiek kasdieniams pietums, tiek jaukiems šeimos savaitgalio pusryčiams. Bulviniai blynai buvo gaminami dar mūsų senelių laikais – kiekviena šeima turėjo savitą receptą, kuriuo didžiavosi ir perduodavo iš kartos į kartą. Klasikiniai ingredientai – tarkuotos bulvės, svogūnai ir šviežias kiaušinis – sukuria nepriekaištingą tešlos tekstūrą, o gardus auksinės spalvos plutelės traškesys kaskart džiugina ragautojus. Šį patiekalą nesunku pagaminti, o ingredientų visada rasite namuose. Recepto universalumas leidžia eksperimentuoti su skoniais: galite įdėti įvairių priedų ar pakeisti kai kuriuos komponentus sveikesnėmis alternatyvomis. Tradiciniai bulviniai blynai puikiai dera su grietine, varške, mėgstamais padažais ar šviežiomis daržovėmis.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Kiaušinį galima keisti keliais šaukštais grietinės, jei norite minkštesnės blynų tekstūros.
- Vietoje kvietinių miltų galima naudoti avižinius miltus arba viso grūdo miltus, kad patiekalas būtų maistingesnis.
- Svogūną galima pakeisti poru, kuris suteikia švelnesnį skonį.
- Vietoje paprastos druskos galima naudoti jūros druską ar žolelėmis pagardintą druską.
- Bulvių masę galima papildyti tarkuotomis morkomis, cukinijomis arba moliūgu, kad blynai įgautų kitokių skonio niuansų ir spalvos.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Bulves tarkuokite smulkia tarka, kad tešla geriau sukibtų ir blynai taptų traškesni.
- Jeigu tarkuotos bulvės išskiria daug skysčio, dalį skysčio nupilkite, kad tešla nebūtų per skysta.
- Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje, kad jie iš karto susiformuotų ir nepriliptų prie dugno.
- Jeigu norite ypač traškių blynų, dėkite daugiau aliejaus ir kepkite ant vidutinės kaitros ilgiau.
- Prieš dėdami kitą blynų partiją, patikrinkite, ar aliejus išliko pakankamai įkaitęs – tai padeda išlaikyti gražią plutelę.
Ingredientai
- Bulvės: 1 kg
- Kiaušinis: 1 vnt.
- Svogūnas: 1 vnt.
- Miltai: 3-4 šaukštai
- Druska: pagal skonį
- Aliejus: pagal poreikį
- 1. Nulupkite bulves ir svogūną, tada smulkiai sutarkuokite abu ingredientus.
- 2. Į bulvių ir svogūnų masę įmuškite kiaušinį, įberkite miltų ir druskos, gerai išmaišykite, kol tešla taps vientisa.
- 3. Įkaitinkite aliejų keptuvėje.
- 4. Dėkite po šaukštą tešlos kiekvienam blynui ir kepkite iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos ir traškūs.
- 5. Patiekite karštus su grietine, varške ar pasirinktu padažu.
Recepto paruošimas