Tradiciniai karaimiški kibinai su sultingu kiaulienos įdaru

Receptai guru

Porcijos

4 (10–12 vienetų).

Paruošimo laikas

30 minučių.

Kepimo laikas

30 minučių.

Įvadas

Kibinai – tai tradicinis karaimų kilmės patiekalas, kurio istorija siekia dar XIV amžių, kai karaimų bendruomenė įsikūrė Trakuose. Nors originaliai jie ruošiami su aviena, šiandien lietuvių virtuvėje populiariausi yra kiaulienos arba vištienos įdarai. Šis receptas ypatingas tuo, kad naudoja minkštą sprandinės mėsą, kuri išlieka sultinga net po kepimo, o tešla gaunasi trapi, bet kartu tvirta.

Kibinai puikiai tinka tiek šeimos pietums, tiek šventiniam stalui ar iškylai gamtoje – jų patogu pasiimti į kelionę, nes skonis išlieka puikus net ir atvėsus. Be to, šis patiekalas leidžia improvizuoti – galite rinktis įvairias mėsos, daržovių ar net sūrio įdarų variacijas.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje sprandinės galima naudoti kiaulienos mentę ar vištienos šlaunelių mėsą, kad įdaras būtų minkštas ir sultingas.

  • Sviestą galima pakeisti margarinu, tačiau skonio gilumas šiek tiek sumažės.

  • Grietinę galima keisti natūraliu jogurtu be priedų, kad tešla būtų lengvesnė.

  • Majonezą įdare galima pakeisti grietine, kad skonis būtų švelnesnis.

  • Petražoles galima keisti krapais ar kalendromis, priklausomai nuo skonio pageidavimų.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tešlai naudokite labai šaltą sviestą – tai padės išgauti trapią struktūrą.

  • Mėsą pjaustykite labai smulkiai peiliu, o ne malimo mašina – taip ji išliks sultingesnė.

  • Įdarą galima pasiruošti iš vakaro – prieskoniai per naktį įsigers į mėsą, suteikdami sodresnį skonį.

  • Kibinai atrodys dar gražiau, jei prieš kepimą pabarstysite sezamo ar aguonų sėklų.

  • Kepkite orkaitės viduryje, kad šiluma pasiskirstytų tolygiai.

Recepto ingredientai

Tešlai:

  • Miltai: 500 g.

  • Sviestas (šaltas): 180 g.

  • Kiaušiniai: 2 vnt. (1 trynys aptepimui).

  • Grietinė: 100 g.

  • Druska: žiupsnelis.

Įdarui:

  • Kiaulienos sprandinė: apie 400 g.

  • Druska: pagal skonį.

  • Juodieji pipirai: pagal skonį.

  • Kiaulienos prieskoniai: pagal skonį.

  • Česnakas: 2 skiltelės.

  • Svogūnai: 1 vidutinio dydžio galva.

  • Šviežios petražolės: sauja.

  • Majonezas: 1 valgomasis šaukštas.

Papildomai:

  • Sezamo sėklos: pabarstymui.

Recepto instrukcijos

  1. Į didelį dubenį subėriau miltus, sudėjau smulkintą labai šaltą sviestą ir pirštais sutryniau iki smulkių trupinių.

  2. Į miltų mišinį įmušiau vieną kiaušinį, įdėjau grietinę, žiupsnelį druskos ir užminkiau vientisą, minkštą tešlą. Suvyniojau ją į maistinę plėvelę ir palaikiau šaldytuve apie 20 minučių.

  3. Tuo metu smulkiai supjausčiau sprandinę, svogūną ir česnaką. Mėsą sumaišiau su druska, pipirais, kiaulienos prieskoniais, kapotomis petražolėmis ir majonezu. Gerai išmaišiau, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.

  4. Atvėsusią tešlą padalinau į maždaug 80 g svorio gabaliukus. Kiekvieną jų iškočiojau į apvalų 3–4 mm storio lakštą.

  5. Į tešlos vidurį dėjau apie 40 g mėsos įdaro, kraštus užspaudžiau ir suformavau tradicinę kibino formą.

  6. Paruoštus kibinus sudėjau ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kiekvieną aptepiau kiaušinio tryniu ir pabarščiau sezamo sėklomis.

  7. Kepiau iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol viršus įgavo auksinį atspalvį.

blank blank

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt