Šios žievelės yra tokios pat maistingos kaip ir minkštimas. Keturi vaisiai, kurių žievelės turi unikalių naudingų savybių.
Galbūt išmetate kai kurias sveikiausias mėgstamų vaisių dalis. Maistinėmis medžiagomis turtingos obuolių, bananų ir apelsinų žievelės padės virškinti, pagerinti širdies sveikatą ir dar daugiau, rašoma „verywellhealth.com“ .
Obuolių žievelės
Prieš išmesdami obuolių žieveles, dar kartą pagalvokite. Obuolių žievelės teikia daugiau naudos sveikatai nei minkštimas:
- Suteikia antioksidantų: Obuolių žievelėse yra antioksidantų, kurie prisideda prie jų spalvos. Antioksidantų gausus maistas padeda sumažinti uždegimą ir lėtinių ligų riziką.
- Hormonų sveikatos palaikymas: Nors reikia tolesnių tyrimų, obuolių žievelėse esantis chlorofilas gali padėti kovoti su cheminiais junginiais, kurie sutrikdo hormonų funkciją ir prisideda prie lėtinio uždegimo.
- Padidėjęs skaidulų kiekis: obuolių žievelėse esančios maistinės skaidulos gali sumažinti medžiagų apykaitos ligų riziką, padėti reguliuoti apetitą ir pagerinti žarnyno sveikatą.
Bananų žievelės
Nors bananų žievelių valgymas gali atrodyti neskaniai, jose gausu svarbių maistinių medžiagų. Bananų žievelės turi daug naudos sveikatai, pavyzdžiui:
- Suteikia esminių maistinių medžiagų: bananų žievelėse yra apie 40 % rekomenduojamos paros normos kalio. Jose taip pat yra magnio, kalcio, geležies ir cinko.
- Gerina nuotaiką ir miegą: bananų žievelėse yra triptofano – aminorūgšties, kuri padeda reguliuoti nuotaiką. Tyrimai taip pat parodė, kad neprinokusios bananų žievelės yra gausus serotonino ir magnio šaltinis, kurie gali padėti pagerinti miegą.
- Palaiko sveiką cholesterolio kiekį: bananų žievelėse yra polifenolių, kurie padeda palaikyti sveiką cholesterolio kiekį. Bananų žievelėse esančios skaidulos taip pat apsaugo jūsų širdies sveikatą.
Banano žievės neverta išmesti
Citrinų žievelės
Galbūt esate įpratę išmesti citrinų žieveles, bet jų naudojimas gali pagerinti jūsų sveikatą. Citrinų žievelių naudojimo privalumai:
- Ėduonies rizikos mažinimas: citrinos žievelė padeda išvengti bakterijų dauginimosi burnoje, kurios gali sukelti ėduonį ir dantenų infekcijas.
- Daugiau antioksidantų: Tyrimai rodo, kad citrinų žievelėse yra daugiau antioksidantų nei vaisiaus minkštime ar sultyse. Citrinų žievelės yra stipresnės nei kitų citrusinių vaisių, pavyzdžiui, mandarinų ar greipfrutų, žievelės.
- Apsauga nuo vėžio: Nors reikia daugiau tyrimų, tyrimas parodė, kad citrusinių vaisių žievelių, įskaitant citriną, vartojimas gali sumažinti tam tikrų rūšių vėžio riziką.
Apelsinų žievelės
Tyrimai rodo, kad apelsinuose gausu vitaminų ir mineralų. Tačiau apelsinų žievelės taip pat turi naudos sveikatai, įskaitant:
- Palaikykite hidrataciją: apelsinas ir jo žievelė turi apie 87 gramus (g) vandens. Vienoje žievelėje yra apie 73 g vandens, kuris patenkina jūsų dienos hidratacijos poreikius.
- Gerina virškinimą: Apelsinų žievelėse yra prebiotikų, kurie teigiamai veikia žarnyno mikrobiomą, skatindami „gerųjų“ bakterijų augimą virškinamajame trakte.
- Skatina sveiką tuštinimąsi: Apelsinų žievelėse yra pektino – tirpios skaidulos, kuri sulėtina virškinimą ir palaiko reguliarų tuštinimąsi.
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.
