Virtinukai su varške ir uogomis

Receptai guru

Autorius apie receptą
Virtinukai su varške ir uogomis – tai vienas iš tų nostalgiškų patiekalų, kurie primena vaikystę, vasaros atostogas pas močiutę ir šiltus sekmadienio pietus. Šis tradicinis lietuviškas patiekalas – tai saldūs virtinukai, pripildyti švelnios varškės ir gardžių uogų, kuriuos galima patiekti tiek šiltus, tiek atvėsusius. Jų universalumas ir galimybė keisti įdarą leidžia prisitaikyti prie skirtingų skonių ir sezoniškumo. Nors klasikinis receptas siūlo naudoti šilauoges, galite eksperimentuoti su braškėmis, avietėmis ar net vyšniomis. Šie virtinukai puikiai tinka ne tik desertui, bet ir kaip saldus pagrindinis patiekalas, ypač vasarą, kai uogos pasiekia savo skonio piką. Tai subalansuotas skonis tarp saldumo, švelnumo ir rūgštelės, kuris patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltai: vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltos miltus arba pusiau kvietinius, pusiau pilno grūdo miltus – tai suteiks šiek tiek daugiau skaidulų ir gilumo skoniui.
  • Kiaušiniai: jeigu norite veganiško varianto, galite naudoti maltų linų sėmenų ir vandens mišinį (1 šaukštas sėmenų + 3 šaukštai vandens vietoje 1 kiaušinio).
  • Vanduo: ledo šaltą vandenį galima pakeisti gazuotu vandeniu – jis suteiks tešlai šiek tiek purumo.
  • Varškė: puikiai tinka ir rikota ar švelnaus skonio maskarponė, jeigu norite kreminio įdaro.
  • Grietinė: galima pakeisti graikišku jogurtu arba augaliniu jogurtu, jeigu vengiate pieno produktų.
  • Šilauogės: vietoje jų galima naudoti braškes, avietes, serbentus, vyšnias ar net slyvas.
  • Cukrus: galima keisti klevų sirupu, medumi ar rudu cukrumi, jeigu norite natūralesnio saldumo.

Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Tešlai naudokite tik labai šaltą vandenį – tai padės išgauti elastingesnę ir mažiau lipnią tešlą.
  • Iškočiojus tešlą, naudokite miltuotą paviršių, kad lakštas nepriliptų.
  • Įdarą rekomenduojama gerai išmaišyti ir paragauti – galite reguliuoti saldumą pagal pageidavimą.
  • Gerai užspauskite virtinukų kraštus – kitaip verdant įdaras gali išbėgti.
  • Verdant nepridėkite per daug virtinukų vienu metu – jie gali sulipti ar netinkamai išvirti.
  • Patiekite su šviežiomis uogomis ar apibarstykite cukraus pudra – tai suteiks papildomo vizualinio žavesio.

Ingredientai

    • miltai: 3 stiklinių
    • kiaušiniai: 2
    • vanduo: 100 mililitrų
    • druska: žiupsnelio

    Įdarui:

    • varškė: 500 gramų
    • grietinė: 2 šaukštų
    • kiaušiniai: 2
    • šilauogės: 100 gramų (arba kitos uogos)
    • cukrus: 1 šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia iš miltų, kiaušinių, druskos bei ledinio vandens užminkome tešlą. Tešla privalo būti lengvai minkoma bei elastinga.
  2. 2. Tešlą iškočiojame maždaug 1-1,5 centimetro storio lakštą. Išspaudžiame apskritimus.
  3. 3. Tuomet įdarui visus nurodytus ingredientus sumaišykite tarpusavyje.
  4. 4. Tada į tešlos centrą dėkite po vieną šaukštelį su kaupu įdaro, perlenkite perpus bei užspauskite su šakutės pagalba kraštelius.
  5. 5. Po to dėkite į verdantį pasūdytą vandenį bei virkite maždaug 8-10 minučių, skaičiuojant nuo to laiko, kai virtinukai iškyla į paviršių.
  6. 6. Patiekite išvirusius virtinukus su grietine arba graikišku jogurtu. Skanaukite!

Virtinukai su varške ir uogomis

Virtinukai su varške ir uogomis

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt