Bulgarijos virtuvė – tai įvairių tautų tradicijų, kurios skirtingais istoriniais laikotarpiais darė įtaką bulgarų kulinarinių įpročių formavimuisi, derinys. Ji pasižymi originalumu ir įvairove, o daugelis patiekalų tapo šalies vizitine kortele.
Vienas žymiausių ir populiariausių bulgarų virtuvės patiekalų yra bulgariška sriuba. Ją paprasta paruošti, ją sudaro nedaug ingredientų, tačiau ji pasižymi unikaliu skoniu.
Bulgariška sriuba gali būti patiekiama kaip savarankiškas patiekalas arba kaip priedas prie pagrindinio meniu.
Ingredientai: bulvinė bulvių sriuba:
- Vištiena – 1/2 kg;
- Bulvės – 2 vnt;
- Prieskoniai – 2 vnt;
- Svogūnas – 1 vnt;
- Morkos – 1 vnt;
- Saldžioji paprika – 1 vnt;
- Augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- Makaronai – 50 g;
- Česnakas – 2 skiltelės;
- Druska – 1 šaukštelis.
Padažo ingredientai:
- Kiaušiniai – 1 vnt;
- Graikiškas jogurtas – 100 ml;
- Miltai – 1 valgomasis šaukštas;
- Natūralus obuolių sidro actas – 1 šaukštelis.
Bulgariškos sriubos paruošimas:
Vištieną išvirkite, kol ji bus paruošta, nuo sultinio paviršiaus nukoškite putas. Virimo metu nepamirškite sultinio pasūdyti, o tada išimkite vištieną.
Nuluptas bulves supjaustykite mažais kubeliais. Sudėkite bulves į sultinį ir virkite, kol suminkštės.
Smulkiai supjaustykite svogūnus, morkas sutarkuokite stambia tarka. Keptuvėje augaliniame aliejuje pirmiausia pakepinkite svogūną, tada sudėkite morkas.
Smulkiai supjaustykite paprikas, išvalytas nuo vidaus. Sudėkite paprikas kartu su svogūnais ir morkomis ir kelias minutes pakepinkite kartu.
Tada sudėkite apkepą į verdančią sriubą, išmaišykite. Į sriubą įberkite druskos pagal skonį. Nuo vištienos nuimkite odą, supjaustykite ją smulkiais plaušeliais.
Padažui į indelį įmuškite kiaušinį, įpilkite graikiško jogurto, obuolių acto. Sudedamąsias dalis sumaišykite su miltais iki vientisos masės.
Į sriubą sudedame vištieną, makaronus, česnako skilteles pertriname per spaudyklę. Į padažą įpilame porą samčių sriubos, ji turi tapti šilta.
Tada į sriubą supilame padažą, išmaišome. Palikite sriubą užvirti, tada išjunkite ugnį ir palikite ją po dangčiu 5 minutėms.
Receptui vietoj graikiško jogurto galite naudoti kefyrą arba grietinę. Išvirtą sriubą rekomenduojame papildyti petražolėmis.