Lietuvių Kūčių ir Kalėdų valgiai. Pats skaniausias aguonų pyragas.

Kūčios / Kalėdos

Aš manau, kad pyragas kepamas Kalėdoms turi būti ypatingas. Nesupraskite manęs neteisingai, visai nebūtina turėti stebuklingų ingredientų ar daug laiko. Reikia tik gero recepto, puikios nuotaikos ir, žinoma, žiupsnelio meilės. 

Nuoširdžiai tikiuosi, kad nei geros nuotaikos, nei meilės Jums netrūksta. O puikiu ir daug kartų išbandytu receptu pasidalinsiu aš.

Receptą radau jau ne kartą minėtoje, nuostabioje etnologės N. Marcinkevičienės knygoje „Metai už stalo“. Taip pat, juo, savo antrojoje knygoje „Metai Beatos virtuvėje“ pasidalino ir Beata. Tikrai ne veltui. Šis pyragas yra nuostabus. Drėgnas, minkštas… tiesiog nuodėmingai skanus!

Aguonų pyragas

Reikės:

150 g aguonų

4 kiaušinių

200 g cukraus

100 g maltų džiūvėsių

½ a.š. cinamono

450 g riebios grietinėlės

250 g cukraus

migdolų drožlių arba smulkintų riešutų

Gaminimo eiga:

1.Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pernakt. Ryte į sietelį įtieskite marlės ar patvarių popierinių rankšluosčių, sudėkite į jį aguonas ir gerai nuvarvinkite vandenį. Jas kelis kartus permalkite mėsmale ar gerai sutrinkite maisto smulkintuve.

2.Kiaušinių trynius elektriniu plaktuvu išplakite su 200 g cukraus, kol pabals. Maišydami, mediniu šaukštu, supilkite į aguonas. Suberkite džiūvėsėlius, cinamoną ir vėl gerai išmaišykite.

3.Baltymus išplakite iki putų (jos neturi būti labai standžios, nes bus sunku įmaišyti) ir atsargiai, dėdami po keletą šaukštų įmaišykite į aguonų masę.

4.Paruoštą masę supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Man patinka kepti pailgoje kampuotoje, o iškepusį pyragą supjaustyti nedideliais, saldainių dydžio gabalėliais. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 min. Ar iškepęs patikrinkite mediniu pagaliuku.

5.Prieš pyragui baigiant kepti, pasiruoškite grietinėlės užpilą. Į didelį puodą supilkite grietinėlę ir suberkite cukrų. Maišydami užvirinkite ir virkite apie 15 – 20 min., kol masė pasidarys panaši į kondensuotą pieną.

6.Iškepusį, dar šiltą pyragą išverskite ant padėklo ar tortinės, subadykite mediniu iešmeliu ir sulaistykite grietinėlės kremu. Supylus maždaug pusę grietinėlės, ji nustos gertis. Likusią jos dalį dar šiek tiek pavirinkite, kol ims gelsvėti. Tuomet supilkite ant pyrago viršaus ir išlyginkite. Viršų apibarstykite migdolų drožlėmis ar smulkintais riešutais.

PAPILDYTA
Mielieji, visiems linkiu gražių, šiltų ir ramių Kūčių bei linksmų Kalėdų. Ačiū, kad užsukate, skaitote, komentuojate ir palaikote 🙂

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt