Salotos „Silkė po kailiu“ – tikras rusiškos šventinės virtuvės simbolis, pirmą kartą pasirodęs ant stalų Sovietų Sąjungoje ir iš karto išpopuliarėjęs. Šis daugiasluoksnis patiekalas gražiai derina sūdytą silkę, saldžius burokėlius, bulves ir morkas. Laikui bėgant salotos įgavo daug variantų, kiekvienas iš jų papildė unikaliais skoniais. Šiame straipsnyje pasidalinsime klasikiniu receptu ir pasiūlysime įdomių, novatoriškų versijų, kad galėtumėte nustebinti savo svečius ir paįvairinti šį visiems gerai pažįstamą patiekalą.
„Silkės po kailiu“ virimo būdas
„Silkės po kailinuku“ salotų istorija prasidėjo 1918 m., kai pirklys Anastasas Bogomilovas nusprendė sukurti patiekalą, kuris suvienytų žmones ir sumažintų kivirčų skaičių jo smuklėse. Recepto pagrindas buvo silkė, o daržovės viršuje simbolizavo „dangą“, po kuria slėpėsi žuvis, simbolizuojančią vienybę. Laikui bėgant, originalus receptas vystėsi, tačiau patiekalo populiarumas tik augo.
- Salotų paruošimo subtilumas slypi teisingoje sluoksnių sekoje ir ingredientų paruošime.
- Daržovės verdamos, kol suminkštės, bet nepervirs, kad išliktų tekstūra.
- Kiekvienas ingredientas sutarkuojamas ir išdėstomas sluoksniais.
- Jei naudojate svogūnus, geriausia juos nuplikyti verdančiu vandeniu, kad neliktų kartumo, o burokėlių geriausia iš karto nemaišyti su majonezu, o jais apipilti salotų viršų – taip jie ilgiau išlaikys gražią išvaizdą.
Salotoms reikia laiko mirkti, todėl geriausia jas paruošti kelias valandas prieš patiekiant.
Klasikinis „Silkės po kailiu“ receptas
Klasikinėje „Silkės po kailiu“ versijoje dera silkė ir daržovių sluoksniai , aptepti majonezu, sukuriant savitą skonį ir tekstūrą. Šis receptas puikiai tinka bet kokiam šventiniam stalui.
Sudedamosios dalys:
- Silkė (filė) – 300 g
- Bulvės – 3 vnt.
- Morkos – 2 vnt.
- Burokėliai – 2 vnt.
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Majonezas – 200–250 g
- Druska – pagal skonį
Paruošimas:
- Bulves, morkas, burokėlius ir kiaušinius išvirkite, kol suminkštės. Atvėsinkite, nulupkite ir stambiai sutarkuokite kiekvieną ingredientą, paskirstydami juos į atskirus dubenėlius.
- Silkės filė supjaustykite mažais kubeliais. Svogūną smulkiai supjaustykite. Kad svogūnas nebekartotų, užpilkite jį verdančiu vandeniu ir leiskite nuvarvėti.
- Sluoksnius ant indo dėkite tokia tvarka: pirmiausia silkės sluoksnis, tada svogūnai, bulvės, morkos, kiaušiniai ir pabaigoje burokėlių sluoksnis.
- Kiekvieną sluoksnį (išskyrus silkę ir svogūną) užtepkite majonezo, kad būtų sultingi ir vientisas skonis. Jei reikia, įberkite druskos.
- Salotas dėkite į šaldytuvą 2–3 valandoms, kad pasimarinuotų.
Maistinė vertė vienai porcijai (6 porcijoms):
- Kalorijos: ~230 kcal
- Baltymai: 6 g
- Riebalai: 18 g
- Angliavandeniai: 14 g
Neklasikiniai gardaus „Silkės po kailiu“ variantai**
Klasikiniai patiekalai yra geri ir skanūs, tačiau vargu ar jie sužavės svečius. Štai keli išbandyti ir įdomūs receptai, skirti suteikti malonų posūkį jūsų kulinarinei rutinai.
Silkė po kailiu su obuoliu
Įdėjus obuolių salotos tampa gaivesnės ir lengvesnės. Saldžiarūgštis obuolių skonis puikiai dera su silke ir daržovėmis.
Sudedamosios dalys:
- Silkė (filė) – 300 g
- Bulvės – 3 vnt.
- Morkos – 2 vnt.
- Burokėliai – 2 vnt.
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Obuolys (saldžiarūgštis) – 1 vnt.
- Majonezas – 200 g
- Druska – pagal skonį
Paruošimas:
- Bulves, morkas, burokėlius ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir sutarkuokite stambia tarka.
- Silkę supjaustykite mažais kubeliais. Obuolį sutarkuokite ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.
- Dėkite sluoksnius: silkę, bulves, morkas, obuolį, kiaušinius ir užbaigkite burokėliais, kiekvieną sluoksnį aptepdami majonezu.
- Salotas leiskite pastovėti šaldytuve 2–3 valandas.
Tinginė silkė po kailiu
Ši parinktis išsiskiria supaprastintu patiekimo būdu ir greitu paruošimu, nes visi ingredientai yra sumaišyti.
Sudedamosios dalys:
- Silkė – 300 g
- Bulvės – 3 vnt.
- Morkos – 2 vnt.
- Burokėliai – 2 vnt.
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Majonezas – 200 g
Paruošimas:
- Daržoves ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite kubeliais.
- Silkę supjaustykite mažais gabalėliais.
- Sumaišykite visus ingredientus viename dubenyje, įpilkite majonezo ir išmaišykite.
- Padėkite į šaldytuvą valandai.
Silkės po kailiu receptas, pagrįstas Konstantino Ivlevo metodu.
Šis firminis receptas sujungia paprastumą su rafinuotumu, kurį suteikia lydekos ikrai ir krabų lazdelės. Šefas pabrėžia minimalistinius ingredientus ir tinkamą techniką.
Sudedamosios dalys (vienai porcijai):
- Bulvės – 100 g
- Aštriai sūdyta silkė – 100 g
- Burokėliai (virti arba kepti) – 100 g
- Morkos (virtos) – 40 g
- Kiaušinis (virtas) – 1 vnt.
- Lydekos ikrai – 40 g
- Krabų lazdelės – 60 g
- Majonezas – pagal skonį
Paruošimas:
- Ingredientų ruošimas.
- Bulvės: kepkite orkaitėje, kol suminkštės arba išvirs, atvėsinkite.
- Burokėliai ir morkos: virkite arba kepkite orkaitėje, nulupkite.
- Kiaušinis: kietai išvirkite, atskirkite baltymą nuo trynio.
- Silkė: supjaustyta kubeliais.
- Formos paruošimas.
Padėkite kulinarinį žiedą ant plokščios lėkštės. Tai padės puikiai suformuoti salotas. - Sluoksnių surinkimas:
- Pirmas sluoksnis: Bulves sutrinkite šakute ir paskleiskite jas keptuvės dugne. Nespauskite sluoksnio per sandariai.
- Antras sluoksnis: Silkė, supjaustyta kubeliais. Tolygiai paskleiskite.
- Trečias sluoksnis: lydekos ikrai. Tolygiai užtepkite, lengvai paskirstydami.
- Ketvirtas sluoksnis: morkos, sutarkuotos ant vidutinės rupumo trintuvės.
- Penktas sluoksnis: majonezas – užtepkite ploną sluoksnį.
- Šeštas sluoksnis: krabų lazdelės, supjaustytos mažais kubeliais.
- Septintas sluoksnis: Baltymai, sutarkuoti ant smulkios trintuvės.
- Aštuntas sluoksnis: Dar vienas lydekos ikrų sluoksnis.
- Devintas sluoksnis: stambiai sutarkuoti burokėliai. Užtepkite daugiau majonezo.
- Dešimtas sluoksnis: trynys, sutarkuotas smulkia tarka.
- Pabaiga:
peiliu perbraukite formos kraštus, kad išimtumėte salotas. Nuimkite žiedą nepažeisdami sluoksnių. - Patiekimas:
Papuoškite salotas lydekos ikrais arba šviežiomis žolelėmis. Patiekite iš karto po paruošimo arba palikite šaldytuve 1–2 valandoms.
Ivlevo patarimas: silkių aliejus sustiprina bulvių skonį, todėl nedvejodami naudokite prieskoniais pagardintą silkę. Lydekos ikrai suteikia salotoms pikantiškumo ir rafinuotumo.
Silkė po kailiu su lydytu sūriu
Pridėjus lydyto sūrio salotos tampa dar kremiškesnės ir suteikia švelnų skonį.
Sudedamosios dalys:
- Silkė – 300 g
- Bulvės – 3 vnt.
- Morkos – 2 vnt.
- Burokėliai – 2 vnt.
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Lydytas sūris – 1 vnt.
- Majonezas – 200 g
Paruošimas:
- Daržoves ir kiaušinius išvirkite ir sutarkuokite .
- Sutarkuokite lydytą sūrį.
- Dėkite sluoksniais: silkę, bulves, morkas, lydytą sūrį, kiaušinius ir burokėlius, kiekvieną sluoksnį aptepdami majonezu.
- Prieš patiekiant atvėsinkite.
Silkės po kailiu receptas naudojant Lazersono metodą
Šis silkės po kailiniais receptas yra unikalus dėl savo firminių technikų ir pateikimo principų. Lazersonas pabrėžia tinkamą ingredientų paruošimą ir sluoksnių tvarką, todėl salotos yra ypač skanios ir estetiškai patrauklios.
Sudedamosios dalys:
- Silkė (nenulupta) – 1 vnt.
- Bulvės – 3 vnt.
- Morkos – 2 vnt.
- Burokėliai – 2 vnt.
- Obuolys (saldžiarūgštis) – 1 vnt.
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Actas (6–9 %) — 1–2 valg. šaukštai.
- Majonezas – 200 g
- Krapai – papuošimui
Paruošimas:
- Silkės paruošimas.
Paimkite neluptą silkę:
- Įstrižai pjauname galvą, išimame vidurius ir nupjauname filė nuo stuburo.
- Pincetu atsargiai nuimkite šonkaulių kaulus, nuimkite odą ir atsikratykite juodos plėvelės.
- Filė supjaustykite išilgai, o tada skersai į mažus kubelius.
- Daržovių perdirbimas.
- Bulves ir morkas virkite iki minkštos, atvėsinkite ir nulupkite.
- Burokėlius kepkite folijoje 200 °C temperatūroje, kol iškeps – taip išsaugosite jų saldumą.
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir marinuokite acte (1–2 valg. šaukštai) 10–15 minučių.
- Papildomų ingredientų paruošimas.
- Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite šaltame vandenyje ir nulupkite.
- Nulupkite obuolį, išimkite šerdį ir sutarkuokite viena kryptimi, kad gautumėte lygias drožles.
- Salotų surinkimas.
Sluoksniavimo principas yra „KSLAKMSYA“ (bulvės-silkės-svogūnai-obuoliai-bulvės-morkos-burokėliai-kiaušiai):
- Pirmas sluoksnis: Bulves sutarkuokite plonu sluoksniu ir išlyginkite šaukštu. Taip susidarys „paminkštinimas“, kad silkė nepriliptų prie patiekalo.
- Antras sluoksnis: Sudėkite supjaustytą silkę ir tolygiai paskirstykite.
- Trečias sluoksnis: sudėkite marinuotus svogūnus.
- Ketvirtas sluoksnis: plonai sutarkuokite obuolį ir išlyginkite. Tai suteiks šiek tiek rūgštelės.
- Penktas sluoksnis: Pakartokite bulvių sluoksnį, bet padarykite jį storesnį. Aptepkite majonezu.
- Šeštas sluoksnis: Sudėkite tarkuotas morkas, sluoksnis turėtų būti šiek tiek plonesnis nei bulvių.
- Septintas sluoksnis: Sutarkuokite burokėlius, tolygiai paskleiskite. Aptepkite majonezu.
- Aštuntas sluoksnis: Ant viršaus užtarkuokite kiaušinius ir tolygiai paskirstykite.
- Apdaila.
- Viršų pabarstykite krapais, kad būtų gaivumo ir puošnumo.
- Mirkymas.
Salotas 2–3 valandas laikykite šaldytuve, kad jos visiškai išmirktų.
Patarimas: šias salotas geriausia paruošti iš anksto, kad sluoksnių skoniai susimaišytų, o tekstūra taptų subtili. Lazersono metodas leidžia silkei po kailiu visiškai atskleisti savo skonio gilumą.
Silkė po kailiu be bulvių
Ši parinktis padaro salotas mažiau sočias, bet išsaugo visus kitus skonių derinius.
Sudedamosios dalys:
- Silkė – 300 g
- Morkos – 2 vnt.
- Burokėliai – 2 vnt.
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Majonezas – 200 g
Paruošimas:
- Morkas, burokėlius ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir sutarkuokite.
- Silkės filė ir svogūną supjaustykite kubeliais.
- Dėkite sluoksniais: silkę, svogūną, morką, kiaušinius ir burokėlius, aptepkite majonezu.
- Leiskite jam pastovėti šaldytuve.
Silkė po kailiu be svogūnų
Idealus pasirinkimas tiems, kurie nemėgsta stipraus svogūnų skonio.
Sudedamosios dalys:
- Silkė (filė) – 300 g
- Bulvės – 3 vnt.
- Morkos – 2 vnt.
- Burokėliai – 2 vnt.
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Majonezas – 200 g
Paruošimas:
- Išvirkite bulves, morkas, burokėlius ir kiaušinius.
- Silkės filė supjaustykite, daržoves sutarkuokite.
- Dėkite sluoksniais: silkę, bulves, morkas, kiaušinius, burokėlius, kiekvieną sluoksnį patepdami majonezu.
- Prieš patiekiant atvėsinkite šaldytuve.
Silkė po kailiu su raudona žuvimi
Sudėtingesnė versija naudoja lengvai sūdytą raudoną žuvį vietoj silkės, kuri suteikia patiekalui subtilų skonį.
Sudedamosios dalys:
- Raudona žuvis (pvz., lašiša) – 300 g
- Bulvės – 3 vnt.
- Morkos – 2 vnt.
- Burokėliai – 2 vnt.
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Majonezas – 200 g
Paruošimas:
- Išvirkite ir sutarkuokite bulves, morkas, burokėlius ir kiaušinius.
- Raudonąją žuvį supjaustykite kubeliais.
- Dėkite sluoksniais: žuvį, bulves, morkas, kiaušinius ir burokėlius, kiekvieną sluoksnį aptepdami majonezu.
- Šaldykite 2–3 valandas.
Silkė po kailiu be morkų
Šioje versijoje salotų skonis išlieka mažiau saldus ir intensyvesnis.
Sudedamosios dalys:
- Silkė – 300 g
- Bulvės – 3 vnt.
- Burokėliai – 2 vnt.
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Majonezas – 200 g
Paruošimas:
- Bulves, burokėlius ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir sutarkuokite.
- Supjaustykite silkės filė ir svogūną.
- Dėkite sluoksniais: silkę, svogūną, bulves, kiaušinius, burokėlius, aptepkite majonezu.
- Palikite šaldytuve, kad pasimarinuotų.
Ką dar galima pridėti prie patiekalo?
„Silkės po kailiu“ salotos pačios savaime yra sodraus skonio, tačiau galite pridėti keletą ingredientų , kad patiekalas būtų įvairesnis arba originalesnis. Štai kelios idėjos:
- Obuolys – plonai supjaustytas arba sutarkuotas rūgščios tekstūros obuolys (pvz., „Antonovka“) suteiks salotoms gaivumo ir šiek tiek rūgštelės. Geriausia obuolį dėti ant morkų sluoksnio arba šalia bulvių, kad išlaikytų subalansuotą skonį.
- Grybai – marinuoti arba kepti grybai suteikia pikantiško skonio ir unikalios tekstūros. Grybai gali būti dedami tarp bulvių ir silkių sluoksnių, kad būtų sodresnio ir niuansuoto skonio.
- Kaparėliai arba alyvuogės suteiks subtilaus pikantiškumo ir padarys salotas įdomesnes. Šiuos ingredientus geriausia dėti ant viršaus, kad jie būtų matomi ir dekoruotų.
- Šviežios žolelės, tokios kaip krapai, laiškiniai svogūnai arba petražolės, suteiks skonio. Smulkiai supjaustytas žoleles galima pabarstyti ant burokėlių arba sumaišyti su majonezu, kad skonis būtų subtilesnis.
- Jūros gėrybės – pavyzdžiui, vietoj silkės galite naudoti lengvai sūdytą raudoną žuvį arba virtas krevetes. Tai suteiks subtilų skonį ir padarys salotas rafinuotesnes.
Šie papildymai padės pridėti naujų pastabų prie „Silkės po kailiu“ ir padaryti patiekalą įdomesnį.
Kaip gražiai patiekti silkę po kailiniais salotomis
Salotas „Silkė po kailiu“ galima patiekti įvairiais būdais, todėl jos taps unikaliu ir patraukliu patiekalu. Štai keletas įdomių patiekimo variantų, kurie pavers jas jūsų stalo puošmena:
- Susukimas:
Sudėkite salotas ant maistinės plėvelės sluoksniais ir susukite į suktinuką. Leiskite suktinukui pastovėti šaldytuve, tada supjaustykite jį porcijomis. Šis metodas leidžia sluoksniams gražiai išsiskirti pjaustant, todėl salotos tampa elegantiškesnės. - Žuvies formos:
tradicinis patiekimo būdas, išryškinantis pagrindinį ingredientą – silkę. Sluoksniuokite salotas, kad sukurtumėte žuvies formą. Pabaigai ant viršaus uždėkite plonų agurko arba burokėlio griežinėlių ir pridėkite alyvuogės „akį“. - Sluoksniuotą tortą
„Silkė po kailiniais“ galima suformuoti naudojant kepimo formą su nuimamais kraštais. Sluoksniuokite tortą kaip įprasta, o prieš patiekdami išimkite formą, palikdami tvarkingą, daugiasluoksnį „tortą“. Papuoškite žolelėmis arba plonai pjaustytomis daržovėmis. - Rutuliukų pavidalu:
sluoksniai sumaišomi ir suformuojami į mažus rutuliukus, kurie vėliau užbarstomi tarkuotų burokėlių arba žolelių sluoksniu. Šiuos rutuliukus galima patiekti atskirai, todėl salotos tinka furšetams ir užkandžių stalams. - Suktinukai:
suktinuko variantas, kai salotos plonai sluoksniuojamos, susukamos ir supjaustomos mažomis porcijomis. Šis patiekimo būdas primena suši suktinuką ir leidžia kiekvienam sluoksniui pjaustant išsiskirti. - Norėdami patiekti salotas tartletėse,
sluoksniais sudėkite jas į mažas tartletes, kurias galite įsigyti jau paruoštas arba išsikepti patys. Tartletės puikiai tinka individualiems furšetams ir atrodo apetitiškai bei elegantiškai. - Sumuštiniai:
Salotų sluoksniai, pradedant silke, dedami ant juodos arba ruginės duonos riekelių. Šį sumuštinį patogu patiekti užkandžių stalelyje ir jis leidžia suteikti jau pažįstamoms salotoms naują skonį.
Šie metodai tinka, jei norite išsaugoti klasikinį salotų skonį, bet tuo pačiu metu paversti jas šventinio stalo akcentu.
Išvada
„Silkės po kailiniais“ salotos – neatsiejama šventinio stalo dalis, išlikusios aktualios ir mėgstamos ištisų kartų. Klasikinis jų receptas žinomas kiekvienam, o daugybė variantų, įskaitant obuolių, lydyto sūrio ar raudonos žuvies, paįvairina šį tradicinį patiekalą . Eksperimentuokite su patiekimo būdais – kaip bandelę, sumuštinius ar net mini pyragėlį – ir sukurkite ryškų bei įsimintiną akcentą ant stalo. Nepriklausomai nuo patiekimo būdo, šios salotos visada traukia dėmesį ir džiugina skonių bei tekstūrų deriniu.
Mėgaukitės klasika ir drąsiai pridėkite naujų skonių prie pažįstamo patiekalo!
