Magiškas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas. Brandinamas

Kūčios / Kalėdos

Ir vis tiek – jei pilko dangaus lapkritis nepraveria durų žiemai, tai bent teigiamai nusiteikusių žmonių širdyse po truputį bunda šviesaus stebuklo nuojauta. Praeitą penktadienį, prieš išeinant iš darbo namo, ieškojome atsakymo, kas geriau: tikėti stebuklu ar kasdienine realybe. Vienas bendradarbis pasakė: kaip sunku tikėti stebuklu, kai metai iš metų jis neišsipildo… „O neišsipildo, vadinasi, jis toks nepasiekiamas?” – smalsavau. „Ne, tai nėra nieko apčiuopamo, man tik atrodo, kažkas turi nutikti, aš tampu lyg apsišaukėliu stebuklo pranašu, nes ateina Kalėdas ir niekas nepasikeičia.” – atsakė jis.”O, laukiant stebuklo, Tu tik spoksai, ar ir veiki?” – susidomėjau. „Gal nusipirksiu šįvakar mandarinų.” – nusišypsojo bendradarbis.

Sunkiausia yrą sąmoningai veikti, negalvojant apie save buvusį ar būsimą, o susutikti save esantį. Man patinka laukti Kalėdų, priartėjant prie savęs, susitelkiant tik į tai, ką darau, neišsibarstant. Kai laukiu, ruošiuosi: karpau popierines snaiges, skiltelė po skiltelės valgau mandarinus, kepu pyragus, ieškau tylos. Kai ruošiuosi, vyksta kažkas nepaaiškinamai svarbaus, tarsi po truputį išsipildo stebuklas. Jei ne tik sėdi, lauki ir tikiesi, o lauki ir veiki, tai, ko tu lauki, ima ir atsitinka.

blank

Taigi, iki Kalėdų liko 37 dienos. Kviečiu jų laukti kartu, tvarkant ir puošiant namus, kepant pyragus ir sausainius, dalinantis akimirkomis, kai tenka keltis absurdiškai anksti, kad viską suspėti, ar kai, keičiantis dovanomis, apkabinta mylimo žmogaus, pravirksti iš dėkingumo už viską, ką turi.Kalėdinį džiovintų vaisių pyragą, kurstantį vaizduotę ir dovanojantį džiaugsmą tiek kepėjui, tiek valgytojams, kepu jau ketvirti metai iš eilės. Iš pradžių kepdavau po vieną, praeitais metais kepiau du, o šiais metais, augant šio magiško pyrago užsakymams, tikriausiai teks kepti visus keturis, jei ne penkis.Pagal šį receptą iškeptas pyragas gaunasi drėgnas ir svaiginantis tikrąja to žodžio prasme. Tokią kepinio sėkmę lemia ilgas kepimas žemoje temperatūroje. Be to, kuo ilgiau pyragas, susuktas į „apgirtusią” marlę, bres, tuo tamsesnis ir turtingesnio skonio jis bus.    Šio pyrago kepimas – toks magiškas, kaip Kalėdos. Visa paslaptis: kepimu pasimėgauti reikia vienumos ir laiko – valandos niekur neskubėjimo. Užsidekite keletą žvakių, išsivirkite šildančios arbatos siurbčiojimui ir pradėkite mediniu šaukštu trinti sviestą su cukrumi. Neskubėkite, trinkite, kol masė taps puri ir pašviesės. Po vieną atidžiai įmaišykite kiaušinius, įtarkuokite apelsino ir citrinos žieveles – ar jaučiate, koks pakeliantis nuotaiką kvapas pasklido po virtuvę. Įsijokite miltus, sumaišytus su prieskoniais, ir brendyje bei apelsino sultyse išmirkusius džiovintus vaisius. Pašaukite pyragą į orkaitę. Atsipalaiduokite, pasiklausykite muzikos ir bekepant pro orkaitės plyšelį pradės veržtis sodrus vaisinis aromatas, kuris visus namus (ir gal net kaimynus) įsups į Kalėdų karštinę ir, tikiu, nepaleis.

blank

1 dideliam pyragui reikės:

100 g apelsinų cukatų
100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų datulių
100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų ananasų
100 g džiovintų spanguolių
200 g razinų „Jumbo”
130 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų abrikosų
200 g auksinių razinų „Jumbo”
150 g smulkių auksinių razinų
150 g stambiai sumulkintų riešutų (migdolų/lazdyno riešutų/karijų)
200 ml brendžio
250 g sviesto
230 g rudujo cukraus
270 g miltų
4 kiaušinių
1 apelsino žievelės ir sulčių
1 citrinos žievelės
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
2 arbatinių šaukštelių cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero

Marlės ir 2/3 puodelio brendžio brandinimui

Magiškas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas. Brandinamas

1 diena

1. Dideliame dubenyje sumaišykite cukatas, datules, ananasus, spanguoles, razinas, abrikosus, migdolus ir brendį. Uždenkite ir palikite per naktį brinkti.

2 diena  1.Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruoškite apvalią kepimo formą (24 cm.) nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite siestu ir išklokite dvigubu kepimo popieriumi, kad gautųsi aukšti kraštai.Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Suberkite cukrų ir išsukite su sviestu iki purumo.2. Po vieną gerai įmaišykite kiaušinius. Nutarkuokite apelsino ir citrinos žieveles (be baltos dalies), įmaišykite į sviesto ir cukraus masę.3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais.4. Įmaišykite miltus į sviesto ir kiaušinių masę, kol neliks sausų miltų.5. Į džiovintų vaisių ir riešutų mišinį įspauskite apelsino sultis ir išmaišykite.6. Į tešlą įmaišykite vaisius. Iš pradžių atrodys, kad vaisių per daug, bet maišant jie visi gražiai aplips tešla.7. Tešlą sukrėskite į paruoštą formą. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepkite 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinkite iki 140 C ir kepkite dar 1,5 ar 2 valandas. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas – pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo laikui, jį užklokite folija.8. Padėkite iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti. Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje (pusėje puodelio) išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio. Tada sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite  į maišelį. Saugokite kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai – 2 savaites.
9. Rekomenduoju kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio. Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti!
Laisvadienis.lt