„Raclette“ yra tradicinis šveicariškas patiekalas, o jo pagrindą sudaro lydytas sūris, kuriuo apliejami įvairūs ingredientai. Dažniausiai naudojamos bulvės, daržovės, marinuoti agurkai, svogūnai ir mėsa (pavyzdžiui, vytinta jautiena, kumpis ar dešrelės, tiks ir iškepti šašlykai). Tad reikės tų produktų, kurie ir šiaip vasaros savaitgaliais yra be galo populiarūs, tačiau šį kartą juos patiekite šiek tiek kitaip. Tokiai lydyto sūrio magijai bus tikrai sunku atsispirti.
Šveicariškas „raclette“ – sūrio malonumas
Tradiciniam receptui naudojamas šveicariškas sūris „raclette“ ir specialus šio patiekalo ruošimui skirtas grilis su individualiomis keptuvėlėmis sūrio tirpdymui. Tačiau šveicarišką idėją galima pritaikyti lietuviškai virtuvei: sūrį ištirpdyti ant įprasto grilio, keptuvėje ant viryklės ar orkaitėje.
„Raclette“ paprastai patiekiamas tiesiai ant stalo, pasiūlius svečiams patiems derinti ingredientus ir užpilti lydytą sūrį pagal savo skonį. Tai puikus socialinis patiekalas, leidžiantis mėgautis įvairiais skoniais ir eksperimentuoti su deriniais.
Reikės: įvairių gerai besilydančių sūrių (apie 200 g sūrio žmogui): čederio, ementalio, gouda, ožkos, fermentinio. Taip pat: šviežių bulvių, marinuotų agurkų, plonai supjaustytų svogūnų, vytintos mėsos (vytintos jautienos, kumpio, dešrelių), šašlykų ar kitų marinuotų mėsos gaminių, šviežių daržovių (paprikų, cukinijų, grybų), šviežių žalumynų (rozmarino, čiobrelių), pipirų, druskos.
Gaminame:
- Sūrius sutarkuokite ir sumaišykite viename inde.
- Šviežias bulves išvirkite arba iškepkite.
- Ant grilio, keptuvėje arba orkaitėje iškepkite marinuotą mėsą ir daržoves.
- Sūrį sudėkite į ketaus keptuves ir dėkite ant grilio, kol sūris ištirps ir pradės burbuliuoti. (Galite jį išlydyti ir nepridegančioje keptuvėje ant viryklės ar inde orkaitėje).
- Leiskite kiekvienam susikurti savo lėkštę: dėkitės perpjautą bulvę, keptų ir vytintų mėsos gabalėlių, daržovių, marinuotų agurkėlių, svogūnų. Viską apliekite lydytu sūriu ir mėgaukitės. Galite taip pat naudoti sūrį kaip padažą ir į jį mirkyti maisto gabalėlius.