Aviečių uogienė: 5 puikūs receptai ir patarimai, kaip išlaikyti aviečių formą bei spalvą virimo metu

Receptai

Avietės – tai skanios, kvapnios ir daugelio mėgstamos, kaip ir aviečių uogienė. Jos saldus ir šiek tiek rūgštus skonis sukuria puikų derinį, kuris patinka tiek suaugusiems, tiek vaikams. Verdant aviečių uogienę po visus namus pasklinda subtilus šių nuostabių uogų aromatas.

Aviečių uogienė savo spalva primena rubiną, o jų sėklytės uogienėje daro ją dar įspūdingesnę. Aviečių uogienės indelis turėtų būti kiekvienuose namuose. Tai pirmas vaistas peršalus, kosint ar ėmus karščiuoti. Tad, kol jų sezonas, skubėkite prisirinkti ir pasiruošti žiemai. O pasigaminti aviečių uogienę labai paprasta – pasidalinsime patarimais bei gardžios aviečių uogienės receptais.

Kaip išlaikyti aviečių formą ir spalvą verdant uogienę?

Verdant aviečių uogienę svarbiausia užduotis – išlaikyti uogas kuo sveikesnes. Tiesa ta, kad uogos labai greitai suyra nuo mažiausio pažeidimo. Tad dalinamės keliais patarimais, kaip to išvengti.

  • Aviečių plovimas. Kai kurios šeimininkės mano, kad prieš verdant uogienę aviečių plauti nereikėtų, nes uogos prisipildo vandens ir praranda formą. Tačiau tai nėra labai saugu, kadangi avietėse gali slėptis vabzdžiai, jos gali būti nešvarios. Todėl uogas būtina nuplauti, tik reikia pasirinkti tinkamą metodą. Reikia paimti pakankamo dydžio indą ir pripildyti jį vandens. Uogas sudėti į kelis marlės sluoksnius, o tuomet avietes panardinti į vandenį ir atsargiai nuplauti.
  • Cukraus dėjimas palaipsniui. Pirmiausia reikėtų išmatuoti reikiamą cukraus kiekį. Paprastai vienai daliai aviečių reikėtų naudoti nuo vienos iki trijų dalių cukraus. Tačiau negalima viso cukraus dėti iš karto, antraip uogos praras formą. Dėl šios priežasties gaminimo metu jo dedama palaipsniui.
  • Virimo technologija. Daugelis šeimininkių žino, kad aviečių uogienę reikia virti naudojant tam tikrą virimo procesą. Uogienę reikia virti tol, kol pasirodys putos, tada jas nuimti, išjungus viryklę. Po to suberti cukrų ir vėl įjungti kaitrą. Po to procedūrą pakartoti iki keturių kartų.

Kaip išlaikyti aviečių formą ir spalvą verdant uogienę?

Klasikinė aviečių uogienė

Ši klasikinė gardi aviečių uogienė ne tik skanus desertas, bet ir puikus vaistas sergant peršalimo ligomis. Jei pajutote peršalimo simptomus, į šiltą vandenį įdėkite kelis šaukštelius aviečių uogienės, išmaišykite ir gerkite kelis kartus per dieną.

Ingredientai:

  • 1,2 kg aviečių
  • 600 g cukraus

Gaminimas:

  1. Avietes kruopščiai nuplaukite ir perrinkite, nuimkite kotelius bei lapelius.
  2. Paruoštas uogas sudėkite į puodą, kuriame virsite uogienę, užberkite cukrumi ir palikite pastovėti kelias valandas ar net per naktį.
  3. Tuomet puodą statykite ant viryklės, užkaiskite ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, vis pamaišant mediniu šaukštu.
  4. Uogienei užvirus, ją virkite 25-30 min., vis pamaišant ir nugriebiant susidariusias putas.
  5. Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite sterilizuotais dangteliais.
  6. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite atvėsti.
  7. Atvėsusią aviečių uogienę laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Aviečių džemas

Tai ypač aromatingas aviečių džemas, kuris patiks kiekvienam smaližiui. Jis puikiai tiks tepti ant batono riekelės, tiekti su blynais ar gardinti įvairius desertus.

Klasikinė aviečių uogienė

Ingredientai:

  • 1,5 kg cukraus
  • 1 kg aviečių

Gaminimas:

  1. Avietes gerai nuplaukite, išimkite kotelius ir nusausinkite.
  2. Avietes sumaišykite su 0,5 kg cukraus ir palikite pastovėti vėsioje vietoje, kol išsiskirs sultys.
  3. Atsiradusias sultis nupilkite į puodą, į jas suberkite likusį cukrų ir kaitinkite maišant, kol cukrus ištirps, po to virkite dar 5 minutes. Į verdantį sirupą po truputį dėkite avietes ir virkite, kol sutirštės, vis pamaišydami ir nugriebdami susidariusias putas.
  4. Karštą džemą sukrėskite į švarius, iškaitintus stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais.
  5. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  6. Džemą laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Aviečių uogienė su romu

Kai vasaros saulė subrandina sultingas avietes, pats laikas išsivirti iš jų ypatingą uogienę. Tačiau ne paprastą, o su pikantišku ingredientu – romu. Tai be galo kvapni ir skani aviečių uogienė, kurios receptą tikrai verta išbandyti.

Aviečių uogienė su romu

Ingredientai:

  • 750 g aviečių
  • 500 g cukraus
  • 45 ml romo
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • 0,25 a. š. druskos
  • 3 lašų romo esencijos

Gaminimas:

  1. Avietes gerai nuplaukite ir perrinkite, pašalindami kotelius bei lapelius.
  2. Į didelį puodą sudėkite avietes, suberkite cukrų, supilkite romą ir citrinos sultis.
  3. Gerai išmaišykite, kad cukrus tolygiai pasiskirstytų. Palikite stovėti apie 1 valandą, kad avietės išleistų sultis.
  4. Puodą su avietėmis pastatykite ant vidutinės kaitros. Maišykite, kol cukrus visiškai ištirps, o uogienė pradės virti. Sumažinkite kaitrą ir leiskite uogienei lengvai virti apie 30-40 minučių, kol ji sutirštės. Nuolat maišykite ir nugriebkite susidariusias putas.
  5. Tuomet įberkite druskos, įlašinkite romo esencijos ir išmaišykite.
  6. Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite sterilizuotais dangteliais.
  7. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  8. Aviečių uogienę laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Aviečių uogienė su žaliąją citrina ir imbieru

Ar esate ragavę nuostabaus egzotiško skonio, kurį suteikia šviežios žaliosios citrinos ir pikantiški imbierai, aviečių uogienę? Jei dar nebandėte – pats metas išnaudoti vasaros gėrybes ir išsivirti šią gardžią uogienę.

Aviečių uogienė su žaliąją citrina

Ingredientai:

  • 1 kg aviečių
  • 1 kg cukraus
  • 2 vnt. žaliųjų citrinių
  • 5 a. š. imbiero (šviežio, smulkiai tarkuoto)

Gaminimas:

  1. Avietes gerai nuplaukite ir perrinkite, nuimkite kotelius bei lapelius.
  2. Paruoštas uogas sudėkite į didelį puodą, suberkite ant jų cukrų, sudėkite tarkuotą imbierą ir nutarkuotą žaliosios citrinos žievelę (tik žaliąją dalį, nes balta dalis yra karti) bei supilkite išspaustas žaliosios citrinos sultis.
  3. Puodą su uogomis užkaiskite ant vidutinės kaitros, kaitinkite maišydami, kol užvirs.
  4. Uogienei užvirus, virkite 10-15 min., kol masė bus pageidaujamo tirštumo. Atsargiai nugriebkite susidariusias putas.
  5. Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite sterilizuotais dangteliais.
  6. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  7. Aviečių uogienę laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Aviečių uogienė su bananais

Aviečių uogienė, papildytai bananais – tai išties neeilinio skonio uogienė – ji primena vaisinę kramtomą gumą! Tai puikus derinys, kurį verta išmėginti.

Ingredientai:

  • 1 kg aviečių
  • 800 g cukraus
  • 300 g bananų
  • 1 a. š. citrinos rūgšties

Aviečių uogienė su bananais: ingredientai.

Gaminimas:

  1. Avietes kruopščiai nuplaukite ir perrinkite, nuimkite kotelius bei lapelius.
  2. Paruoštas uogas sudėkite į puodą, sutrinkite bulvių grūstuve ar virtuviniu trintuvu.
  3. Bananus supjaustykite riekelėmis ar nedideliais gabalėliais ir sudėkite į puodą su avietėmis.
  4. Tuomet ant uogų ir bananų suberkite cukrų ir citrinos rūgštį.
  5. Gerai permaišykite ir pastatykite puodą ant vidutinio ugnies. Kaitinkite vis pamaišydami, kad nepridegtų.
  6. Užvirinkite uogienę ir sumažinkite ugnį iki minimalios.
  7. Po užvirimo virkite dar maždaug 10-20 minučių, maišydami ir nuimdami putas.
  8. Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite sterilizuotais dangteliais.
  9. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite atvėsti.
  10. Atvėsusią aviečių uogienę laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis: derlingas.lt

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt