Mėlynių uogienė: tradicinė, su mėtomis bei bazilikais ir vanile. Pirštus apsilaižysite!

Receptai

Mėlynes galima vadinti tikromis miško uogų karalienėmis. Retas kuris, eidamas mišku, atsispiria mėlynuojantiems mažiems krūmeliams. Ir ne be priežasties – juk mėlynės be galo skanios ir aromatingos. Žinoma, šviežiomis mėlynėmis ilgai nepasimėgausime, o paruošta mėlynių uogienė ir žiemą primins vasariškus orus bei kvepiančius miškus. Toliau dalinamės trimis be galo skaniais mėlynių uogienės receptais, kuriuos tikrai verta išbandyti.

Tradicinė mėlynių uogienė

Tokią mėlynių uogienė tikriausiai prisimenate iš vaikystės, kai daugelio močiutės ją virdavo. Nuostabiai skani, aromatinga ir paprasta, kuriai pagaminti reikia tik mėlynių ir cukraus.

Tradicinė mėlynių uogienė

Ingredientai:

  • 1 kg mėlynių
  • 900 g cukraus

Gaminimas:

  1. Mėlynes švariai nuplaukite ir atidžiai perrinkite, kad neliktų įsimaišiusių lapelių ar kotelių.
  2. Uogas suberkite į puodą (kuriame ruošiatės virti uogienę) sluoksniuojant su cukrumi. Palikite vėsioje vietoje pastovėti daugmaž parą, kad mėlynės išskirtų sulčių.
  3. Tada puodą su mėlynėmis užkaiskite ir pamažu ant nedidelės ugnies užvirinkite.
  4. Virkite ant nedidelės kaitros apie 25 – 30 minučių (iki uogienė sutirštės), vis pamaišant mediniu šaukštu ir nugraibant susidarančias putas.
  5. Karštą uogienę supilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius ir užsukite švariais steriliais, sandariais dangteliais. Stiklainius apverskite ir palikite visiškai atvėsti.
  6. Atvėsusią mėlynių uogienę laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Mėlynių uogienė su mėtomis ir citrina

Šios mėlynių uogienės skonis tikrai puikus: mėtos suteikia gaivumo, o citrinos – malonaus rūgštumo ir aromato. Šį receptą tiesiog būtinai išbandyti, nes toks derinys – tiesiog nuostabus.

Ingredientai:

  • 1,3 kg mėlynių
  • 1 kg cukraus
  • 5 vnt. citrinų
  • 4 vnt. mėtų šakelių

Mėlynių uogienė su mėtomis

Gaminimas:

  1. Mėlynes nuplaukite, kruopščiai perrinkite ir suberkite į didelį nerūdijantį puodą bei ant jų suberkite cukrų. Išspauskite citrinų sultis ir supilkite ant uogų.
  2. Uogas su cukrumi truputį patrinkite, kad išsiskirtų uogų sultys.
  3. Užkaiskite puodą ant vidutinės ugnies, tuomet padidinkite ugnį ir nuolat maišant virkite apie 20-25 minutes. Jei reikia, nugriebkite atsiradusias putas. Uogienė gali bet kada „išbėgti“, todėl nuolat maišykite.
  4. Kai uogienė ims tirštėti, ugnį sumažinkite ir virkite dar 10 minučių.
  5. Kol uogienė verda, šaldiklyje atšaldykite metalinį šaukštą. Jį panaudosite patikrinti ar uogienė jau reikiamo tirštumo.
  6. Taigi ant atšalusio šaukšto užpilkite uogienės ir 3-4 min. dėkite į šaldytuvą. Ištraukus ir palenkus šaukštą, uogienė turėtų būti sustingusi. Jei ne – dar virkite.
  7. Kai uogienė jau išvirė, nuimkite nuo ugnies ir įdėkite šviežių mėtų šakelių.
  8. Palaikykite jas apie 3 minutes, išmaišykite ir paragaukite. Atvėsusios uogienės ir mėtų skonis bus švelnesnis. Jei reikia, mėtas palaikykite ilgiau, po to išimkite lauk.
  9. Uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite švariais dangteliais.
  10. Laikykite sausoje, vėsioje vietoje.

Mėlynių uogienė su baziliku ir vanile

Nors klasikinė mėlynių uogienė yra puiki, tačiau kodėl gi nepabadžius jos paįvairinti kitais priedais – vanilė ir bazilikais. Rodos, toks mažas dalykas – vos keli bazilikų lapeliai ir šiek tiek vanilės, o skonio pokyčiai – dideli ir labai malonūs!

Ingredientai:

  • 1 kg mėlynių
  • 800 g cukraus
  • 0,5 vnt. citrinos
  • 15 vnt. baziliko lapelių
  • 2 a.š. vanilinio cukraus

Gaminimas:

  1. Mėlynes nuplaukite ir kruopščiai perrinkite.
  2. Ketvirtį mėlynių (apie 400 g) sudėkite į maisto smulkintuvą kartu su bazilikų lapeliais. Sutrinkite iki tyrės, kol nebeliks bazilikų lapelių gabalėlių.
  3. Sutrintas uogas supilkite į puodą, ten pat suberkite likusias mėlynes, supilkite citrinų sultis ir nutarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją jų dalį).
  4. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol mėlynės suminkštės, sukris, išskirs sultis ir pradės virti.
  5. Suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir pakaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite apie 10 minučių, vis pamaišydami mediniu šaukštu ir nugriebdami paviršiuje susidarančius putas.
  6. Išvirtą uogienę supilkite į švarius, iškaitintus ir dar šiltus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite steriliais dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.
  7. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Mėlynių uogienė su baziliku

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis: derlingas.lt

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt