Slyvų uogienė: naudingi patarimai ir gardžiausi receptai, kuriuos verta išbandyti

Receptai

Slyvų uogienė daugelio mėgstama ir tikriausiai patenka į geriausių uogienių TOP trejetuką. Ir ne veltui, nes jos maloni rūgštelė ir sodrus skonis puikiai dera su baltu sūriu, blynais ar varškėčiais. O dar geriausia, kad slyvų sezonas ilgas, tad šią uogienę galėsite virti nuo liepos mėnesio galo iki pat rugsėjo pabaigos. O šiame straipsnyje pasidalinsime slyvų uogienės virimo patarimais ir gardžiais receptais.

Slyvų uogienės virimo patarimai

Jei norite išvirti tikrai skanią slyvų uogienę, pasinaudokite šiais patarimais.

  • Uogienėms puikiai tinka tiek vėlyvos, tiek ankstyvos slyvų veislės. Vėlyvųjų slyvų kauliukai lengviau atsiskiria, o ankstyvosios suteikia uogienei gaivaus rūgštelės. Nepriklausomai nuo veislės, uogienei naudokite gerai sunokusias slyvas – jos bus mažiau rūgščios ir skanesnės.
  • Cukraus kiekį uogienėje galite reguliuoti pagal savo skonį. Mažiau cukraus leis išlaikyti daugiau slyvų skonio ir naudos, tačiau uogienė išsilaikys trumpiau. Didelis cukraus kiekis užtikrins ilgesnį uogienės vartojimo laiką, tačiau ji daug saldesnė. Optimalus cukraus kiekis – 0,5 kg 1 kg slyvų.
  • Slyvų uogienę galite virti tik iš slyvų arba pagardinti įvairiais ingredientais. Į šią uogienę galite įdėti graikiškų riešutų, įmaišyti juodojo šokolado, cinamono, kardamono, o pikantiško skonio uogienei gali suteikti keletas šaukštų brendžio ar tekilos.
  • Kad slyvos puode nepradėtų svilti, panaudokite actą. Dideliam puodui jo pakanka vos trijų šaukštų. Svarbu jį įpilti tinkamu laiku, geriausia daryti likus kelioms valandoms iki virimo.

Eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausią slyvų uogienės variantą.

Slyvų uogienė su cinamonu ir gvazdikėliais

Pagal šį receptą išvirsite tikrą slyvienę, kurioje jausis standūs slyvų gabaliukai (standumą užtikrina jų užpylimas cukrumi ir palaikymas prieš virimą). Jei norite ne slyvienės, o slyvų džemo, cukrumi užpiltų slyvų laikyti nereikia. Tiesiog sumaišykite visas sudedamąsias dalis puode ir virkite iškart.

Slyvų uogienė su cinamonu ir gvazdikėliais

Ingredientai:

  • 3 kg slyvų
  • 1 kg cukraus
  • 5 vnt. gvazdikėlių
  • 1 vnt. cinamono lazdelės

Gaminimas:

  1. Slyvas perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Jeigu norite, kad uogienė standžiau tilptų į stiklainiukus, galite slyvų puseles perpjauti dar pusiau, jog liktų ketvirčiai. O jeigu norisi stambesnių slyvų gabaliukų, palikite puseles.
  2. Slyvas suberkite į puodą ir užberkite cukrumi. Palikite pastovėti keletą valandų, kol slyvos išskirs sulčių.
  3. Tada viską užvirinkite, įdėkite cinamono lazdelę, gvazdikėlius ir palikite pastovėti dar 12 valandų (arba tiesiog per naktį).
  4. Viską vėl užkaiskite ir nuo užvirimo virkite apie 20-30 minučių iki slyvos suminkštės (tiesiog paragaukite ar jau minkštos). Išgriebkite cinamono lazdelę ir gvazdikėlius.
  5. Karštą slyvų uogienę supilstykite į iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Apverskite stiklainius dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti.
  6. Slyvų uogienę, kaip ir kitas uogienes, laikykite vėsesnėje, tamsioje vietoje.

Slyvų uogienė su juoduoju šokoladu

Kas sugalvojo į slyvų uogienę įdėti šokolado tikrai vertas pagyrimo, nes šis derinys tiesiog nuostabus. Nors uogienėje šokolado, palyginti su slyvomis, visai nedaug, tačiau skonis toks sodrus, jog primins pačius gardžiausius vaikystės saldainius.

Slyvų uogienė su šokoladu. Receptas

Ingredientai:

  • 2 kg slyvų
  • 800 g cukraus
  • 300 g juodojo šokolado (bent 70 % kakavos)
  • 6 v.š. romo (nebūtina)

Gaminimas:

  1. Išimkite slyvų kauliukus, supjaustykite jas puselėmis, sutrinkite virtuviniu kombainu ir supilkite į puodą. Nulupti odelių nereikia. Užvirkite, palaukite, kol pradės garuoti.
  2. Maišydami suberkite cukrų. Virkite 15 minučių ant vidutinės ugnies. Retkarčiais pamaišykite. Nugriebkite putas.
  3. Puodą nukelkite nuo ugnies, sudėkite šokoladą, supilkite romą ir išmaišykite. Palikite vėsti maždaug 30 minučių.
  4. Supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais, palikite uogienę atvėsti ir sustingti.
  5. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Slyvų uogienė su cukinijomis ir imbieru

Šiai uogienei labiausiai tinka geltonos slyvos, tačiau, jie jų neturite, tiks ir bet kurio kitos. Beje, jeigu jūsų slyvos saldesnės, galite virdami uogienę įspausti citrinos sulčių – ir slyvoms, ir cukinijai jos labai tinka.

Slyvų uogienė su cukinija ir imbieru. Receptas

Ingredientai:

  • 1 kg slyvų
  • 300 g cukinijos
  • 500 g cukraus
  • Imbiero šaknies, maždaug 3 cm dydžio (galima keisti cinamono šaukšteliu)

Gaminimas:

  1. Iš slyvų išimkite kauliukus, jas perpjaukite per pusę ir sudėkite į puodą, kuriame virsite uogienę.
  2. Užpilkite cukrumi, uždenkite ir palaikykite kelias valandas, kad slyvos išskirtų sultis. Jeigu norite, kad uogienėje labiau jaustųsi slyvų gabaliukai, tada užpiltas cukrumi slyvas laikykite per naktį (jos tada labiau susicukruoja, mažiau išsileidžia verdant), o jeigu norite į džemą panašios uogienės, laikykite trumpiau.
  3. Po to į slyvas suberkite kubeliais pjaustytą cukiniją ir viską virkite ant nedidelės ugnies apie 45-60 min., vis pamaišant. Virimo pabaigoje įtarkuokite gabalėlį imbiero šaknies (arba galima vietoje imbiero dėti cinamono).
  4. Karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainius, užsukite sandariais, švariais dangteliais ir pastatykite stiklainius dangteliais žemyn.
  5. Kai atvės, laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Slyvų uogienė su graikiniais riešutais

Ši slyvų uogienė ne tik nepaprastai skani ir aromatinga, bet ir stebina savo prabangiu skoniu, nors pagaminti ją visai paprasta. Slyvų gabalėliai išlieka tvirti ir nesuvirę, o traškūs graikiniai riešutai suteikia nuostabų kontrastą. Galima naudoti tiek mėlynas, tiek raudonas slyvas – rinkitės pagal savo skonį.

Slyvų uogienė su graikiniais riešutais. Receptas

Ingredientai:

  • 2,5 kg slyvų
  • 1 kg cukraus
  • 200 g graikinių riešutų
  • 4 vnt. gvazdikėlių
  • 1 vnt. cinamono lazdelės

Gaminimas:

  1. Slyvas sudėkite į storadugnį puodą, kuriame virsite uogienę, užpilkite cukrumi, įdėkite cinamono lazdelę, gvazdikėlius ir palikite pastovėti per naktį.
  2. Kitą dieną slyvas užkaiskite ir virkite ant nedidelės ugnies. Kai slyvos suminkštės (paprastai užtrunka apie pusvalandį nuo užvirimo), sudėkite riešutus (juos galite prieš tai paskrudinti orkaitėje, bus stipresnis skonis ir aromatas) ir pavirkite dar keletą minučių. Riešutus galima dėti nesmulkintus arba šiek tiek pasmulkinti, priklauso nuo jūsų norų.
  3. Paruoštą dar karštą uogienę supilstykite į iškaitintus stiklainius ir užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais.
  4. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  5. Vėliau laikyti vėsiai, tamsioje vietoje.

Slyvų uogienė su obuoliais

Neįsivaizduojame šaltojo sezono be gardžios ir nuostabiai kvepiančios uogienės, o svarbiausia, kai vasaros pabaigoje sunoksta skaniausių veislių obuoliai ir slyvos. Atrodo, kad pati gamta liepia derinti šiuos vaisius ruošiantis žiemai.

Slyvų uogienė su obuoliais. Receptas

Ingredientai:

  • 1 kg slyvų
  • 1 kg obuolių
  • 1,5 kg cukraus
  • 0,5 a.š. citrinos rūgšties

Gaminimas:

  1. Obuolius nuplaukite, nulupkite odelę, išimkite sėklas ir  supjaustykite ketvirčiais.
  2. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir supjaustykite puselėmis ar ketvirčiais.
  3. Sudėkite vaisius į puodą, suberkite cukrų ir palikite 3 valandas pastovėti, kad išsiskirtų sultys.
  4. Pastatykite puodą ant silpnos ugnies ir virkite 5-7 minutes.
  5. Viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
  6. Supilkite citrinos rūgštį ir virkite dar 5 minutes, vis pamaišydami ir nugriebdami susidariusias putas.
  7. Karštą uogienę supilstykite į iškaitintus švarius stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais.
  8. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  9. Vėliau laikyti vėsiai, tamsioje vietoje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis: derlingas.lt

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt