Medlievų uogienė: receptai su mėlynėmis, vanile, obuoliais ir braškėmis

Receptai

Galime pasidžiaugti, kad savo krašte turime gausų uogų ir vaisių racioną. Tačiau vienos uogos yra labai populiarios ir dažnai vartojamos, o kitos nepelnytai pamirštamos. Ar esate girdėję apie medlievų uogas? Rečiau vartojamos, tačiau ypatingos medlievių uogos yra melsvai juodos, saldžiarūgščio skonio, kuris primena mėlynių ir šermukšnių mišinį, todėl šios uogos yra puikus pasirinkimas uogienėms, džemams ir kitiems kulinariniams gardėsiams gaminti. Tad šiame straipsnyje karaliaus medlievų uogienė, kurios receptais su jumis ir pasidalinsime.

Kur panaudoti medlievų uogienę?

Kaip ir daugelį kitų uogienių, taip ir medlievų uogienę galima naudoti įvairiais būdais bei tiekti su skirtingais patiekalais. Tad, jei nusprendėte išnaudoti gamtos gėrybes ir išsivirti medlievų uogienės, ja galėsite pasimėgauti bet kuriuo metų laiku.

  • Tepkite medlievių uogienę ant šviežių skrebučių (vienų ar kartu su kreminiu sūriu), bandelių ar krekerių.
  • Pagardinkite pusryčių košę ar tiekite su gardžiais blynais bei naminiais vafliais.
  • Gaiviam desertui, medlievų uogienę sumaišykite su natūraliu ar graikišku jogurtu, paprasta ar grūdėta varške, taip pat tinka sumaišyti su kefyru.

Medlievų uogienė su jogurtu

  • Gaminkite desertus, įmaišykite į pyragų, sausainių, keksiukų ar kitų kepinių tešlą.
  • Medlievų uogienė puikiai tinka patiekti užkandžiams su įvairiais sūriais.
  • Medlievių uogienė gali būti puikus priedas prie mėsos patiekalų, ypač jei mėgstate saldžiarūgščius skonius. Pavyzdžiui, ją galima naudoti kaip marinato pagrindą kepant vištieną ar kiaulieną.
  • Pasigaminkite padažą salotoms, sumaišykite medlievų uogienę su alyvuogių aliejumi, actu ir mėgstamais prieskoniais.
  • Medlievų uogienę taip pat galite panaudoti gaiviam gėrimui, tiesiog sumaišę kelis šaukštelius uogienės su stikline vandens.

Klasikinė medlievų uogienė

Ši uogienė puikus pasirinkimas norintiems pasimėgauti tikra medlievų uogiene. Ją pagaminti lengva ir paprasta, o prireiks vos kelių ingredientų. Klasikinė medlievių uogienė puikiai tinka tepti ant skrebučių, tiekti su blyneliai ar net sumaišyti su jogurtu, gardžiam desertui.

Melievų uogienė klasikinė. Uogienės receptas

Ingredientai:

  • 1 kg medlievų uogų
  • 800 g cukraus
  • 1 vnt. citrinos

Gaminimas:

  1. Medlievų uogas perrinkite, kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Į didelį puodą sudėkite medlievų uogas, suberkite cukrų, išspauskite citrinos sultis ir viską sumaišykite.
  3. Puodą užkaiskite, užvirinkite ir viską virkite ant vidutinės kaitros, nuolat maišydami, kol cukrus visiškai ištirps. Jei susidaro putų, jas nugriebkite.
  4. Medlievų uogienę virkite apie 30-40 minučių, kol ji sutirštės.
  5. Dar karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainiukus ir užsukite iškaitintais švariais dangteliais.
  6. Stiklainius pastatykite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  7. Paruoštą uogienę geriausiai laikyti tamsesnėje, vėsioje vietoje.

Medlievų ir mėlynių uogienė

Medlievų ir mėlynių derinys šiai uogienei suteks ypatingą skonį ir aromatą. Tad, jei norite sodraus skonio uogienės, verta išbandyti šį receptą.

Medlievų uogienė su mėlynėmis. Uogienės receptas

Ingredientai:

  • 700 g cukraus
  • 500 g medlievų uogų
  • 500 g mėlynių
  • 250 ml vandens
  • 1 vnt. citrinos

Gaminimas:

  1. Mėlynes ir medlievų uogas perrinkite, kruopščiai nuplaukite ir palikite nuvarvėti vandeniui.
  2. Į puodą pilkite 250 ml vandens, berkite cukrų, kaitinkite, nuolat maišant, kol cukrus ištirps. Tuomet užvirinkite ir virkite apie 2 minutes.
  3. Į paruoštą sirupą sudėkite medlievų uogas ir mėlynes, užvirkite ir virkite ant silpnos kaitros apie 30 min., vis pamaišant ir nugriebiant susidariusias putas, kol uogienė sutirštės.
  4. Dar karštą uogienę išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais. Stiklainius apverskite, šiltai užklokite ir palikite visiškai atvėsti.
  5. Atvėsusią uogienę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Medlievų uogienė su vanile

Ši uogienė yra nuostabaus skonio, kurį suteikia vanilė, taip pat ji nėra per daug saldi, tad puikiai tiks mėgstantiems mažai saldžias uogienes.

Medlievų uogienė su vanile. Uogienės receptas

Ingredientai:

  • 1 kg medlievų uogų
  • 500 g cukraus
  • 1 vnt. citrinos
  • 4 a.š. vanilės ekstrakto, galima keisti vaniliniu cukrumi

Gaminimas:

  1. Medlievų uogas perrinkite, jei yra, pašalinkite smulkius kotelius, kruopščiai nuplaukite ir palikite nuvarvėti vandeniui.
  2. Paruoštas uogas sutrinkite bulvių trintuvu ar virtuviniu kombainu. Jei mėgstate uogienėje jausti uogų gabaliukus, galite sutrinti pusę uogų kiekio, o kitą pusę palikti netrintą.
  3. Visas uogas, cukrų ir citrinos sultis sudėkite į vidutinio dydžio puodą ir ant vidutinės ugnies užkaitinkite. Kaitinkite vis pamaišydami, kol išsiskirs sultys ir cukrus pradės tirpti.
  4. Tuomet sumažinkite ugnį ir virkite 25 minutes arba, kol uogienė pradės tirštėti.
  5. Pabaigoje supilkite vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite.
  6. Dar karštą uogienę išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais. Stiklainius apverskite, šiltai užklokite ir palikite visiškai atvėsti.
  7. Atvėsusią uogienę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Medlievų uogienė su obuoliais

Medlievių ir obuolių uogienė tai tikras rudens skanėstas. Obuoliai suteikia uogienei švelnią tekstūrą ir malonų rūgštumą, kuris puikiai dera su medlievų saldumu.

Melievų uogienė su obuoliais. Uogienės receptas

Ingredientai:

  • 800 g cukraus
  • 600 g medlievų uogų
  • 400 g obuolių (rūgštesnių)
  • 1 vnt. citrinos

Gaminimas:

  1. Medlievų uogas perrinkite, pašalinkite smulkius kotelius, kruopščiai nuplaukite ir palikite nusivarvėti
  2. Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite ir pašalinkite sėklas bei supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  3. Į didelį puodą sudėkite medlievų uogas, pjaustytus obuolius, suberkite cukrų, išspauskite citrinos sultis ir viską sumaišykite.
  4. Puodą užkaiskite, užvirinkite ir viską virkite ant vidutinės kaitros, nuolat maišydami, kol cukrus visiškai ištirps. Jei susidaro putų, jas nugriebkite.
  5. Medlievų ir obuolių uogienę virkite apie 40 minučių, kol ji sutirštės.
  6. Dar karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainiukus ir užsukite iškaitintais švariais dangteliais.
  7. Stiklainius pastatykite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  8. Paruoštą uogienę geriausiai laikyti tamsesnėje, vėsioje vietoje.

Medlievų uogienė su braškėmis

Jei norite pasigaminti subtilaus skonio uogienę, verta sumaišyti medlievų uogas kartu braškėmis. Ši uogienė yra puikus būdas išnaudoti vasaros derliaus gausą ir ilgiau mėgautis nuostabių uogų skoniu. Jos paruošimas yra nesudėtingas, o rezultatas – nepakartojamas.

Medlievų uogienė su braškėmis. Uogienės receptas

Ingredientai:

  • 800 g cukraus
  • 500 g medlievų uogų
  • 500 g braškių
  • 1 vnt. citrinos

Gaminimas:

  1. Uogas perrinkite, pašalinkite lapelius nuo braškių ir smulkius kotelius nuo medlievų uogų, kruopščiai nuplaukite ir palikite nuvarvėti vandeniui.
  2. Braškes perpjaukite pusiau, jei patinka stambesni gabalėliai uogienėje arba supjaustykite ketvirčiais.
  3. Sudėkite medlievų uogas ir braškių gabalėlius į didesnį indą, apibarstykite cukrumi ir apšlakstykite citrinų sultimis, uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti per naktį.
  4. Kitą dieną uogas su cukrumi sudėkite į puodą ir kaitinkite ant vidutinės katros, lengvai maišydami mediniu šaukštu, kol cukrus visiškai ištirps.
  5. Kai užvirs, virkite ant didelės ugnies apie 13–15 min., maišydami ir patrindami uogas šaukštu.
  6. Tuomet nuimkite nuo viryklės. Užlašinkite kelis masės lašus ant atšaldytos lėkštutės, palaikykite ją minutę šaldytuve. Išėmę lėkštutę su uogiene iš šaldytuvo, palieskite ją pirštu. Jei masė klampi, ne pavandenijusi ir ne skysta, vadinasi, uogienė paruošta. Jeigu tirštumo trūksta, uogienę pavirkite dar porą minučių, nugriebkite susidariusias putas.
  7. Paruoštą, dar karštą uogienę supilkite į švarius, dar šiltus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite dezinfekuotais dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.
  8. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: derlingas.lt

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt