Ar pirmam valgymui būtina sriuba, ar tai duoklė tradicijoms?

Įdomybės

Gydytojų nuomonė griauna įprastą stereotipą, kad kartą per dieną reikia valgyti sriubą ar kitą pirmąjį patiekalą. Specialistai aiškina, kaip organizmas suvokia skystą maistą ir kodėl jis naudingas ne visiems žmonėms. Mitai apie žalą ir naudą ne visada turi informatyvų pagrindą, o tai klaidina vartotojus.

Ar būtina kartą per dieną valgyti sriubą: gydytojų nuomonė

Sriuba rusams laikoma privalomu pietų patiekalu. Vietoje to pirmam gali būti kitoks skystas maistas – barščiai, kopūstų sriuba, raugintas agurkas. Tačiau sriubas daug lengviau paįvairinti. Galite virti žirnius, su soromis ar makaronais, su kotletais ar žuvies sriuba ir kitų rūšių. Tačiau paaiškėjo, kad įprotis valgyti sriubą kartą per dieną nuolat turi dvi priešingas puses.

Gastroenterologas Aleksejus Bueverovas aiškina, kad skystas maistas sukelia skrandžio ir kasos sulčių, tulžies ir sulčių gamybą dvylikapirštėje žarnoje. Tai padeda gerai virškinti maistą, be to, antrojo patiekalo metu dažniau būna kaloringų patiekalų. Reikalingų medžiagų gamyba pagreitėja ir palengvina jų skilimą.

Antroji sriubos valgymo pusė – jos gali būti labai maistingos, sūrios, rūgštokos, su stipriais odos riebalais ar riebalais. Tada maistas apkrauna kepenis ir skrandį.

Daržovių sriubos gali būti alternatyva įprastiems mėsos patiekalams. Netiesa, kad išvirus daržoves jose nelieka nieko naudingo. Atvirkščiai, sultinys jais prisipildo, nei verdant atskirai ir nupilant vandenį.

Renkantis mėsos rūšį, pirmenybę reikėtų teikti vištienai arba kalakutienai, bet be odelės. Jis greičiau iškepa, lengviau virškinamas nei raudonas, o nuėmus odelę pašalinamas blogasis cholesterolis.

Aleksejus Bueverovas mano, kad sriuba yra skysčių šaltinis, todėl gali pakenkti žmonėms, sergantiems hipertenzija, širdies, kepenų ar inkstų nepakankamumu, edema ir ascitu. Reguliariai valgyti kartą per dieną nebūtina, tačiau į valgiaraštį galima įtraukti 2-3 kartus per savaitę.

Ką gydytojai mano apie sriubos naudą

Šiuolaikiniai mitybos specialistai netiki, kad valgiaraštyje turi būti sriuba. Europos šalyse tokios sąvokos apskritai nėra, tačiau Rusijoje yra įprotis ir tradicija, nes močiutės visada ją gamindavo. Bet tai gali būti susiję ir su klimatu.

Gastroenterologė Valentina Lupanova mano, kad būtina atsižvelgti į šaltą klimatą regionuose, kuriuose gyvena didžioji dalis Rusijos gyventojų. Šiuo atveju sriuba naudinga kaip svaiginantis, šildantis patiekalas, tuo pačiu aprūpinantis organizmą naudingomis ir maistinėmis medžiagomis.

Gastroenterologė Galina Bartaševič pastebi, kad, be mėsos sultinių, sriubai dažnai naudojama žuvis. Tačiau nepaisant to, kad jie yra sveikesni, jie taip pat kelia grėsmę sveikatai.

Iš pašaro žuvys gali turėti daugiau švino ir dažiklių, kurie vėliau turės įtakos gerovei. Jei vartojate žuvį, geriau balta. Taip susidaro ramesni ir minkštesni sultiniai.

Triušių sriuba atitinka visus reikalavimus: mėsa gerai virškinama, nekenkia virškinamajam traktui. Trintas sriubas skrandžiui virškinti lengviau, bet iš jų greičiau pasigausite.

Daugelis mitų apie sriubos pavojų neturi įrodymų:

  • 1 mitas: sriuba kenkia kepenims dėl savo tūrio. Bet 300 gramų kepenėlių niekaip nepakenks, nebent pagardintos majonezu ar grietine.
  • 2 mitas: naudingos medžiagos virškinamos. Sriuba išsaugo naudingų skaidulų ir antioksidantų.
  • 3 mitas: sriubą reikia valgyti tik per pietus. Laikas neturi įtakos, kada jį naudoti. Per pietus padeda geriau prisotinti organizmą, ilgą laiką nekyla alkio jausmas.

Būtinai kartą per dieną valgykite sriubą tiems žmonėms, kuriems dėl sveikatos būklės gydytojai paskyrė specialų valgymo grafiką.

Patiko? Pasidalinkit! Ačiū. 🙏
Laisvadienis
Reklama
error: Alert: Content is protected !!