Bruknių uogienė – ne tik skanu su saldžiais patiekalais, bet puikiai tinka ir prie mėsos. Atraskite naujus receptus

Receptai

Jei išsiruošėte į mišką grybauti, nepamirškite, kad ten galite rasti ne tik grybų, bet ir kitų nuostabių gėrybių, ypač bruknių, iš kurių galite išsivirti nuostabią bruknių uogienę. Bruknių uogienė bei jos pažiba – bruknės – ne tik skanios, bet ir turinčios naudingų medžiagų – vitaminų, karotino, B1, B2, C, P, taip pat ir mineralinių medžiagų – fosforo, kalio, kalcio, geležies, mangano, magnio. Neretai daug kas mėgsta bruknes valgyti miške, kai grybauja, nes dažniausiai jos auga tose pačiose samanose, kaip ir grybai, o lengvą kartumą, atrodo, tarsi iš pačių grybų būtų perėmusios. Tad pasinaudokite gamtos dovanomis, prisirinkite bruknių ir išsivirkite uogienės, o kad nepritrūktų idėjų, pasidalinsime keletu gardžių receptų. 

Bruknių uogienė su kvapniais prieskoniais

Šios bruknių uogienės skonis salsvai kartokas, su šildančia prieskonių nata. Tokia uogienė labai dera prie įvairių paukštienos patiekalų. Puikiai tiks patiekti žiemą su keptais obuoliais, vištiena ar kalėdiniu kalakutu.

Bruknių uogienė su kvapniais prieskoniais

Ingredientai:

  • 1 kg šviežių bruknių
  • 0,5 kg rudojo cukraus
  • 100 ml vandens
  • 5 kvapiųjų pipirų žirnelių
  • 3 gvazdikėlių
  • 2 cinamono lazdelių

Gaminimas:

  1. Bruknes perrinkite ir nuplaukite.
  2. Paruoštas uogas kartu su cukrumi, vandeniu bei prieskoniais suberkite į puodą.
  3. Statykite puodą ant viryklės ir virkite ant silpnos kaitros, vis pamaišant apie 30 min., kol uogos sutirštės (bruknės tirštėja pakankamai greitai).
  4. Paruoštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais, palikite uogienę atvėsti.
  5. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Bruknių uogienė su obuoliais

Nuostabaus skonio uogienė, kuriai lengvos rūgštelės suteikia bruknės, o saldumo obuoliai. Ši uogienė tobulai tinka užsitepti net ant skrebučio ir mėgautis kartu su arbata ar tiekti prie gardžių pusryčių blynų. Beje, jeigu uogienę gaminsite iš saldžių obuolių, cukraus kiekį galima mažinti iki 500-600 g.

Bruknių uogienė su obuoliais

Ingredientai:

  • 1 kg bruknių
  • 1 kg obuolių
  • 800 g cukraus
  • 200 ml vandens

Gaminimas:

  1. Bruknes perrinkite ir kruopščiai nuplaukite.
  2. Obuolius nuplaukite, nulupkite odelę, pašalinkite sėklas su sėklalizdžiais ir supjaustykite skiltelėmis.
  3. Iš cukraus ir stiklinės vandens išvirkite sirupą. Į pusę kiekio karšto sirupo sudėkite obuolius ir 8-10 min. palaikykite. Į likusį sirupą suberkite bruknes ir virkite 10-15 min.
  4. Po to bruknes sumaišykite su obuoliais ir dar 10-15 min. pavirkite.
  5. Paruoštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
  6. Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
  7. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Bruknių uogienė su cukinijomis

Bruknės ir cukinijos – puikus derinys. Taip paruošta uogienė gali būti valgoma ne tik su blynais, košėmis ar varškėčiais. Galite sumaišyti bruknių uogienę su krienais ir turėsite puikų padažą prie mėsos vyniotinio ar kitų mėsos patiekalų.

Bruknių uogienė su cukinija

Ingredientai:

  • 1 kg bruknių
  • 1 kg cukinijų
  • 500 g cukraus
  • 100 ml vandens
  • 1 v.š. cinamono
  • Šlakelio degtinės arba brendžio (nebūtina)

Gaminimas:

  1. Cukrų sumaišykite su vandeniu ir išvirkite sirupą, virkite maišydami, kol cukrus ištirps ir šiek tiek sutirštės.
  2. Į paruoštą sirupą suberkite perrinktas ir nuplautas bruknes bei pavirkite 6 minutes.
  3. Cukiniją supjaustykite mažais kubeliais, suberkite į bruknes ir virkite, kol kubeliai suminkštės.
  4. Baigiant uogienei virti, suberkite cinamoną, supilkite degtinę arba brendį.
  5. Karštą uogienę sukrėskite į dezinfekuotus stiklainius ir sandariai uždarykite dezinfekuotais dangteliais.
  6. Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
  7. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Bruknių uogienė su apelsinais

Nors uogienių virimas užima nemažai laiko, tačiau yra tokių uogų, kaip bruknės, iš kurių neišsivirti uogienės žiemai tiesiog negalima. Visa bruknių esmė ir yra ta, jog jos puikiai dera su mėsos patiekalais. Ar kada ragavote kijevo kotletą su keptu obuoliu ir jame varvančia bruknių uogiene? Jei ne, labai rekomenduojame išbandyti. Ši uogienė labai aromatinga, o apelsinai suteikia uogienei gaivų prieskonį.

Bruknių uogienė su apelsinais

Ingredientai:

  • 1 kg bruknių
  • 700 g cukraus
  • 2 nedidelių apelsinų
  • 2 gvazdikėlių, jei mėgstate

Gaminimas:

  1. Uogas perrinkite, nuplaukite, užplikykite verdančiu vandeniu ir palaikykite 5 minutes.
  2. Tuomet nusunkite ir berkite į puodą kuriame virsite, taip pat berkite cukrų ir supilkite išspaustas apelsinų sultis.
  3. Uogienę virkite ant vidutinės kaitros apie 15 min., vis pamaišant.
  4. Nutarkuokite apelsinų žievelę, sudėkite į puodą ir sudėkite gvazdikėlius, viską virkite dar 15 min., vis pamaišant ir nugriebiant susidariusias putas.
  5. Paruoštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
  6. Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
  7. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Bruknių uogienė su morkomis

Netikėtas, tačiau labai skanus derinys – bruknės ir morkos. Ši uogienė labai universali, kuri tinka tiek prie saldžių patiekalų, tiek tepti ant skrudintos duonos ar tiekti kaip padažą prie mėsos ar paukštienos patiekalų. Svarbu paminėti, kad reikėtų nepadauginti šioje uogienėje morkų, jos gali užgožti bruknių skonį. Be to, Bruknes ir morkas verta atskirai virti.

Bruknių uogienė su morkomis

Ingredientai:

  • 1 kg bruknių
  • 600 g cukraus
  • 500 g morkų
  • 100 ml vandens arba pagal poreikį

Gaminimas:

  1. Uogas perrinkite ir švariai nuplaukite.
  2. Į puodą sudėkite bruknes ir suberkite 300 g cukraus, įpilkite šiek tiek vandens, kad uogos nesviltų ir viską virkite 10 minučių.
  3. Morkas sutarkuokite, sudėkite į atskirą puodą, suberkite likusį cukrų, įpilkite šiek tiek vandens ir virkite apie 5 min.
  4. Tuomet į puodą su morkomis sudėkite virtas bruknes, išmaišykite ir pavirkite dar 5 min.
  5. Paruoštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Užsukite, dezinfekuotais dangteliais.
  6. Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
  7. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Bruknių uogienė su slyvomis

Bruknių ir slyvų uogienė, kuri tikrai nustebins savo skoniu. Uogienė išverda šiek tiek saldžiarūgštė, gaivi su įdomiu prieskoniu, kurį suteikia bruknės. Ši uogienė puikiai tinka tiek prie blynų ar varškėčių, tiek prie mėsos patiekalų ar su įvairiais sūriais, o ypač su camembert sūriu.

Bruknių uogienė su slyvomis

Ingredientai:

  • 2 kg bruknių
  • 1 kg slyvų
  • 0,5 kg cukraus
  • 5 gvazdikėlių
  • 1 cinamono lazdelės

Gaminimas:

  1. Bruknes perrinkite ir švariai nuplaukite.
  2. Bruknes sudėkite į puodą, užberkite cukrumi ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite 10 min., kad išsiskirtų sultys.
  3. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus ir perpjaukite pusiau.
  4. Tuomet suberkite slyvų puseles į puodą su bruknėmis ir įdėkite cinamono lazdelę bei gvazdikėlius.
  5. Maišykite labai atsargiai, kad nesutrintumėte slyvų. Virkite dar 15 min.
  6. Uogienei išvirus išimkite cinamono lazdelę ir gvazdikėlius.
  7. Paruoštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Užsukite, dezinfekuotais dangteliais.
  8. Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
  9. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis: derlingas.lt

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt