Cukinijų apkepas su sūriu ir šonine – gardus ir maistingas. Net liežuvį nusikąsite!

Receptai

Tikriausiai, nerastume nė vienos tokios daržovės, kaip cukinija, kuri vasarą mus apdovanoja tokiu gausiu derliumi. Virtuvėje cukinija šoka pagrindinį šokį: nuo įdarytų cukinijų žiedų, pyragų iki cukinijų blynų – patiekalų įvairovė, kurioje ši daržovė griežia pirmuoju smuiku – begalinė. Cukinijų apkepas – dar vienas lengvas būdas įtraukti šią daržovę į savo maisto gaminimo rutiną.

Cukinijų apkepas

Cukinijų apkepui reikės:

  • 2-3 vidutinio dydžio cukinijų
  • 1 vidutinio svogūno
  • 1 didelės morkos
  • 200 g šviežios šoninės (ją galite keisti rūkyta šonine ar kumpeliu, mėgstama dešra)
  • 100 g fermentinio sūrio (galite naudoti 50 g kietojo sūrio ir 50 g fermentinio sūrio, ar pakeisti kitu, savo mėgstamu sūriu)
  • 120 g miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 4 kiaušinių
  • 4 v. š. aliejaus
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • jūsų mėgstamų žalumynui papuošimui

Gaminimo eiga:

  • Pirmiausia įkaitinkite orkaitę 180 °C. Ištepkite kepimo indą riebalais.
  • Pasiruoškite cukinijas. Jas nuplaukite, sutarkuokite per stambią (burokinę) tarką ir užberkite apie pusę šaukštelio druskos. Sumaišykite ir palikite pastovėti 10-15 min.
  • Cukinijoms pastovėjus, suverskite jas į kiaurasamtį ir gerai nuspauskite susidariusias sultis. Galite tai daryti rankomis ar panaudoti marlę, cepelinmaišį.
  • Įkaitintoje keptuvėje apkepinkite šviežią šoninę. Kepkite, kol ši apskrus ir įgaus švelnų, rudą atspalvį. Jei naudojate rūkytą šoninę, kumpelį ar dešrą, tuomet į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite, kol įgaus švenų, rudą atspalvį. Tuomet sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, sutarkuotą morką ir apkepkite, kol daržovės suminkštės. Apkepus, nukelkite nuo ugnies.
  • Atskirame dubenėlyje įmuškite 4 kiaušinius, įdėkite 4 v.š. aliejaus, suplakite juos. Taip pat, atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais.
  • Į didelį dubenį sudėkite nusunktus cukinijų tarkius, sudėkite paskrudintą šoninę, kartu su morkomis ir svogūnais, suberkite sutarkuotą sūrį, miltus bei kiaušinių ir aliejaus plakinį. Viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais.
  • Į paruoštą ir riebalais išteptą kepimo indą sukrėskite paruoštą cukinijų apkepo masę.

Cukinijų apkepas skardoje

  • Kepkite apie 45 min. arba tol, kol apkepas gražiai apskrus ir sutvirtės.
  • Skanaukite cukinijų apkepą su grietine ar graikišku jogurtu. Skanaus!

Gardus cukinijų apkepas su sūriu ir šonine

Cukinijų nauda jūsų sveikatai

Jei jums reikia šiek tiek daugiau paskatinimo, kad įtrauktumėte cukinijas į savo maisto racioną, dalinamės priežastimis, kodėl ši daržovė tokia puiki ir naudinga jūsų sveikatai.

  1. Mažai kalorijų. Viename puodelyje pjaustytos žaliosios cukinijos su odele yra tik 21 kalorija. Kadangi už šias kalorijas gaunate daug maistinių medžiagų, jos laikomos maistingomis – arba turtingomis maistinėmis medžiagomis.
  2. Jaunos cukinijos odelėje yra vitaminų ir maistingųjų medžiagų. Vietoj to, kad nuluptumėte cukiniją, Oklahomos mitybos informacijos ir švietimo projektas (ONIE) rekomenduoja palikti odelę. Joje ne tik gausu vitamino C ir vitamino B6, ji taip pat yra skaidulų šaltinis. Skaidulos palengvina virškinimą, palaiko sotumo jausmą ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Tik prieš vartodami cukiniją su žievele, būtinai ją švariai nuplaukite.
  3. Mineralų ir vitaminų gausa. Cukinija yra puikus vitaminų ir mineralų šaltinis. Joje gausu vitamino A, kalio ir vitamino C, kurie palaiko imuninę sistemą.
  4. Daug antioksidantų. Kaip teigia gydytoja dietologė M. Jampolis, cukinijose esantys antioksidantai zeaksantinas ir liuteinas gali sumažinti akių ligų, tokių kaip katarakta ir su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija, riziką.
  5. Mažai angliavandenių. Cukinijos yra puiki alternatyva krakmolingoms daržovėms ir makaronams. Dėl švelnaus savo skonio, jos lengvai įsilieja į kitus patiekalus, todėl taip puikiai tinka įvairiuose patiekaluose.

Nuotraukos autorės.

Šaltinis: derlingas.lt

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt