Indiškas žirnių troškinukas su špinatais (Dhal)

Receptai

Indiški patiekalai man visada asocijuojasi su įvairiausiais skoniais, kvapais ir spalvomis. Kiekvienas indiškas valgis tai tarsi naujas nuotykis. Nežinau kaip Jums, bet man indiška virtuvė atrodo tokia užburianti, paslaptinga ir netgi truputį magiška… Kadangi esu užaugusi tik su lietuviškos virtuvės patiekalais, kuriems pagaminti naudojama labai minimalus kiekis prieskonių, tad indiški patiekalai visuomet atrodo tokia skonių egzotika… ? Amerikoje gyvenant gerai yra tai, kad indiškų restoranų ir kavinukių galima rasti praktiškai kiekviename didesniame ar mažesniame mieste. Todėl užsimanius indiško maisto belieka “pasigooglinti“ artimiausią indiško maisto vietelę ir keliauti ragauti gardžiųjų patiekalų.

Bet aš nebūčiau aš jei nepabandyčiau pagaminti mėgstamų patiekalų namuose. Indiškas žirnių troškinys “Dhal“ iš tiesų yra labai paprastai pagaminamas ir sotus patiekalas. Troškinys veganiškas, reikalaujantis vos kelių pagrindinių ingredientų ir, žinoma, įvairių skirtingų prieskonių. Suvalgius vieną dubenėlį tokio troškinio galima puikiai pasisotinti. Man troškinys skaniausias su česnakiniu skrudintu batonu arba česnakine naan duonele (nes laaabai gardu mirkyti batoną arba duonelę gardžiame troškinio skystyje!).

Skanaus!! ?

{6 porcijos}

Reikės:

480 ml sausų, skaldytų geltonų žirnių

900 ml konservuotų susmulkintų pomidorų

420 g špinatų

1 didelio svogūno

3 jelapeno pipirų

5 česnako skiltelių

5 valg. š. aliejaus

1 valg. š. tarkuoto imbiero

2 arb. š. cirberžolės miltelių

1,5 arb. š. cumino miltelių

1 1/3 arb. š. druskos

2/3 arb. š. kalendros miltelių

0,5 arb. š. čili miltelių

1 gera sauja susmulkintos šviežios kalendros

Gaminimas:

  1. Žirnius suberiame į dubenį, užpilame šaltu vandeniu ir paliekame brinkti pernakt.
  2. Nulupame svogūną, supjaustome kubeliais. Iš jelapeno pipirų išimame sėklytes, smulkiai supjaustome. Česnaką nulupame, sutriname česnako spaustuku.
  3. Keptuvėje įkaitiname aliejų ant vidutinės ugnies, suberiame kumino miltelius ir pakepiname ~7-10 sekundžių.
  4. Į tą pačią keptuvę sudedame svogūną, jelapeno pipirus, česnakus ir imbierą, išmaišome, pagardiname ciberžole, čili pipirais ir kalendra. Pakepiname kelias minutes. Tada supilame konservuotus pomidorus, druską, išmaišome ir troškiname ~10 min.
  5. Išbrinkusius žirnius nuplauname ir suberiame į didelį puodą, sudedame apkepintas daržoves, užpilame 6 stiklinėmis vandens, išmaišome ir užverdame. Kai žirniai užverda sumažiname ugnį iki silpnos ir verdame 30-60 min, kol jie suminkštėja. Žirnių virimo trukmė priklauso nuo to, kokio senumo naudojami žirniai. Jei reikia įpilkite daugiau vandens.
  6. Kai žirniai suminkštėja juos šiek tiek sutriname šaukštu. Pabaigoje virimo sudedame stambiai supjaustytus špinatus, išmaišome ir pakaitiname troškinį dar 5 min. Jei reikia papildomai įdedame druskos. Troškinį supilstome į dubenėlius, apibarstome šviežia kalendra. Patiekiame su ryžiais, naan duonele ar kitais mėgstamais pagardais.
Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt