Dar praėjusių metų pabaigoje visi kainas sekantys ir ekonominius dėsnius išmanantys specialistai aiškino, kad ekonomika traukiasi, mažės žmonių perkamoji galia ir dėl to maisto kainos – kris. Bet šiandien, praėjus beveik dviem naujų metų mėnesiams skaičiai rodo ką kitą. Kodėl maistas brangsta domėjosi TV3 aktualijų laida „TOP 3“.
Ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad yra nerimą keliančių tendencijų, nes sausio mėnesį vietoje laukto kainų mažėjimo pastebimas kilimas.
Pirkėjai maisto kainų mažėjimo nesulaukė
Kainų palyginimo portalo „Pricer“ analitikas Petras Čepkauskas ir ekonomistas Ž. Mauricas dėl augančių maisto kainų beda pirštu į prekybininkus.
Jie sako, kad maisto kainų kilimo pagrindinių priežasčių reikia ieškoti čia.
„Jeigu verslas mato, kad jie gauna tiek pat pinigų, tai paprastai kalbant, tai kokio velnio mažint tas kainas, žmonės perka ir žmonės perka daugiau ir viskas gerai“, – teigė P. Čepkauskas.
„Priežasčių kainoms mažėti tikrai yra, nes energetinių išteklių kainos sumažėjusios ženkliai, elektros, gamtinių dujų, šildymo ir žaliavos maisto pasaulinėje rinkoje yra pakankamai stipriai sumažėjusios“, – patikino Ž. Mauricas.
Maisto prekių tinklo „Norfa“ savininkas Dainius Dundulis turi paaiškinimus, kodėl ekonomistai mato prekių brangimą, bet esą, tai visai nebrangina pačių maisto prekių.
„Galimai, kad taip, bet galiu drąsiai pasakyti, kad ar ten minus pusę procento, ar plius pusę procento, tai kainoms beveik įtakos nedaro, tai yra tas pats kainų lygis, kaip ir praėjusiais metais“, – teigė D. Dundulis.
Lietuvoje ir pasaulyje maisto prekių žaliavos pinga, bet Lietuva – tokia valstybė, kai kartais logika prasilenkia su kita logika. Todėl pingančios žaliavos maisto nepigina, bet – brangina.
„Žaliavos pinga, elektros energija irgi pigo, buvo lūkesčių, kad kainos mažėtų, tačiau sausio mėnesio statistika parodė, kad būtent maisto produktai puse procento toliau auga“, – sakė P. Čepkauskas.
„Norfa“ savininkas D. Dundulis sako, kad pigo tikrai ne visos žaliavos.
„Sako, kad elektra atpigo, nuo pačio žemiausio momento, kai buvo 3 – 4 centai, tai dabar yra 10 – 12 centų, tai tris kartus pabrango nuo to momento, tai vanduo mums irgi dvigubai pabrango, tai mes įsivaizduojame, kad maistas turi grįžti į seną lygį, o elektra ir vanduo lieka toks pat? Tai taip nebūna“, – sakė „Norfa“ prekybos tinklo valdytojas ir savininkas.
Analitikas: pienas gali brangti
Pavyzdžiui, ūkininkai visoje Europoje ir Lietuvoje rėkia, kad labai mažos grūdų supirkimo kainos, bet tie grūdai pavirtę į duoną, batoną ir kitą grūdinę produkciją, parduotuvėje nepinga nei centu. O jei galvojote, kad ant duonos galėsite tepti storesnį pigesnio sviesto sluoksnį, tai taip nebegalvokite. Artimiausiu metu tikrai galime pamiršti pigesnius pieno produktus.
„Realiai žmogus matys tą kainų augimą į viršų, nes praeitų metų pabaigoje pieno produktai supigo, bet dabar jie įgauna antrą kilimo pagreitį, kilo žaliavos kaina“, – teigė P. Čepkauskas
Kad pienas gali brangti patvirtino ir D. Dundulis.
„Pienas akcijuojamas, o duona – labiau akcijuojama, reiškia duonos grupėj yra galimybės pigti“, – sakė „Norfa“ savininkas.
Labiausiai kylančios maisto kainos kerta per kišenes mažas pensijas ir minimalias algas gaunantiems asmenims. Kas įdomiausia, maisto kainų kilimą iš dalies keliame mes – pirkėjai, nes tik gavę papildomą eurą, skubame į maisto prekių krautuves ir investuojame į skanesnį ar gausesnį kąsnį.
„Metų pradžioje buvo priimta eilė sprendimų, kurie didino pajamas, padidėjo minimali alga, NPD, biudžetininkai gavo didesnius atlyginimus, ir iš esmės, tai kategorija žmonių, kurie maistui išleidžia didesnę dalį pajamų“, – kodėl maisto kainos kilo svarstė P. Čepkauskas.
Ekonomistų ir kainų analitikų prognozės – liūdnos, nes nėra jokių ženklų, kad įvyks stebuklas ir maistas pradės ženkliai pigti.
„Jei generalinis direktorius ateis pas akcininkus ir sakys, na žinot, šitie metai bus blogesni ir mes susirinksime 10 procentų mažiau, tai tas direktorius bus viena kryptimi pasiųstas. Tai visi planuoja augimus, o jei vartojimas nekyla, tai tada keli kainas. Tokią tendenciją ir matome“, – dėstė „Pricer“ analitikas.
Dundulis atkerta, kad ekonomistai dažnai pamiršta tikrąsias priežastis, kodėl tos maisto kainos kyla.
„Noriu perduoti ekonomistams, kurie yra labai geri ekspertai, kai reikia kalbėti apie maisto kainas, bet kai reikia kalbėti apie bankų palūkanas, apie bankų pelnus, tai jų išmanymas prapuola, tada jie nieko nebegali paaiškinti“, – sakė D. Dundulis.
Maisto prekių tinklo „Norfa“ savininkas ragina nedramatizuoti situacijos, nes dar tikrai neaišku, ar verslininkai kainas kels.
Visą laidos „TOP 3“ reportažą žiūrėkite straipsnio viršuje.
Šaltinis: tv3.lt