Zrazy – universalus bulvių patiekalas, gaminamas Baltarusijoje, Lietuvoje, Lenkijoje ir kitose šalyse. Jie sukurti iš maltos mėsos ir daržovių, o tai suteikia zrazy ypatingos tekstūros.
Yra prielaida, kad zrazy lenkų virtuvėje atsirado XVI amžiuje. Receptas pasiskolintas iš italų. Šefai į šalį atvyko nustebinti vietinio karaliaus. Įkvėpti spalvų, italai sukūrė zrazy.
Šiais laikais šis patiekalas ruošiamas ne taip dažnai. Zrazas pakeitė įprasti kotletai. BET, vis tiek verta pabandyti gaminti zrazy, kad suprastumėte, kuris patiekalas skanesnis.
Bulvių zraza ingredientai:
- bulvės – 1,2 kg;
- kiaušiniai – 4 vnt.; l
- uk – 150 g;
- morkos – 80 g;
- augalinis aliejus – 100 ml;
- kiaulienos ir jautienos faršas – 300 g;
- petražolės – 20 g;
- kvietiniai miltai – 4 šaukštai;
- druska – ½ šaukštelio.
Bulvių zrazų paruošimas:
Bulves išvirkite, kol suminkštės, o kiaušinius – kietai. Nulupkite karštas bulves ir sutrinkite iki tyrės.
Svogūną smulkiai supjaustykite, o morkas sutarkuokite stambia tarka. Svogūnus ir morkas pakepinkite, kol suminkštės, suberkite faršą. Maltą mėsą pakepinkite su daržovėmis.
Nuluptus kiaušinius supjaustykite mažais kubeliais, suberkite į keptuvėje esantį įdarą, išmaišykite. Įdarą pasūdykite ir pagal skonį pabarstykite maltais juodaisiais pipirais.
Susmulkinkite petražoles ir suberkite į tyrę kartu su miltais. Rankomis minkykite kažką panašaus į bulvių tešlą.
Iš tešlos formuojame nedidelius rutuliukus, iš kurių iškočiojame nedidelius apvalius paplotėlius. Į paplotį sudėkite įdarą ir sandariai uždarykite.
Keptuvėje su 70 ml augalinio aliejaus apkepkite zrazy iš abiejų pusių, kol iškeps.
Prieš patiekdami, padėkite bulvių zrazy ant popierinio rankšluosčio.