Skanaus naminio skrudintų Beliašų receptas – gurmanų malonumas, kuris užkariavo širdis!

Receptai

Ingredientai:

Miltai – 1 kg;
Pienas – 250 ml;
Vanduo – 250 ml;
Mielės (sausos) – 10 g;
Kiaušinių tryniai – 2 vnt.;
Sviestas 60 g;
Cukrus – 2 valgomieji šaukštai +1 arbatinis šaukštelis pilamas į mieles;
Druska – 2 arbatiniai šaukšteliai;
Saulėgrąžų aliejus – 50 g.

Įdarui:

Kiaulienos faršas – 350 g;
Svogūnai -350 g;
Pienas arba vanduo – 20-40 ml;

Druska, malti juodieji pipirai.

Gaminame. Beliašai

Į nemažą dubenį pilame pieną ir vandenį, dedame cukrų, druską ir sumaišome. Į atskirą dubenėlį suberiame mieles, ant jų užpilame kelis šaukštus pieno ir vandens mišinio iš didžiojo dubens, papildomai dedame šaukštelį cukraus, gerai išmaišome ir padedame pastovėti kelias minutes. Į didijį dubenį, su vandens ir pieno mišiniu, prasijojame maždaug stiklinę miltų ir išmaišome, pilame tirpintą sviestą, dedame 2 išplaktus kiaušinio trynius, ir vėl maišome, supilame mieles, gerai išmaišome ir vėl sijojame po stiklinę miltų, vis išmaišant, kol maišyti tešlą su šaukštu taps sunku. Tada persijojame dar miltų ant paviršiaus kur minkysime tešlą ir verčiate tešlą iš dubens. Dabar minkome rankomis ant viršaus vis užsijojant likusius miltus, kol miltai pasibaigs arba kol tešla nebelips prie rankų (tada miltų nebededame). Iš viso reikia 1 kilogramo miltų, daugiau nebededame! Rankas, stalą ir pačią tešlą gausiai ištepame saulėgražų aliejumi ir minkome. Taip darome kelis kartus, kol aliejus pasibaigs. Išminkytą tešlą dedame į dubenį, uždengiame rankšluosčiu ar maistine plėvele ir paliekame pusvalandžiui pastovėti. Tuo tarpu pasidarome beliašų įdarą.

Įdarui kiaulienos faršą dedame į dubenį. Svogūnus susmulkiname trintuvėje, į juo beriame druskos (apie 1 nubrauktą arbatinį šaukštelį), išmaišome ir krečiame į mėsos faršą. Dar paskaniname pipirais ir išmaišome. Į faršą pilame po truputį pieno arba vandens (kad beliašų įdaras būtų sultingesnis) ir maišome. Skystimas turi susigerti į faršą.. jeigu nebesusigeria, daugiau nebepilame.

Jeigu tešla jau pakilo, galime pradėti gaminti beliašus. Tešlą iš dubens išverčiame ant minkymui skirto paviršiaus, dar truputį paminkome ir iš tešlos darome 50-60 gramų rutuliukus. Paviršių, ant kurio gaminsime beliašus, patepame aliejumi, dedame tešlos rutuliuką ir pirštais išskirstome taip, kad gautūsi nemažas blynas. „Blyno” kraštai turi būti plonesni. Į vidurį dedame šaukštelį įdaro ir šaukšteliu truputį priplojame. Tada į viršų suimame visus tešlos kraštus, sulipdome ir truputį priplojame, kad gautūsi beliašas. Beliašus darome visai prieš kepant, t.y. padarome tik tiek beliašų, kiek galėsime kepti vienoje keptuvėje.

Keptuvėje įkaitiname aliejų (aliejaus reikia tiek, kad apsemtų maždaug puse beliašo) ir dedame į ją beliašus, sulipinta viršutine puse į apačią. Kepame maždaug po 4 minutes iš abiejų pusių. Iš keptuvės išimtus beliašus dedame ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalų perteklius. Skanaus!

Patiko? Pasidalinkit! Ačiū. 🙏
Laisvadienis.lt