Už kebabą Vilniuje – jau ir 10 eurų, nors kitur pigiau: kainų „lubų“ reikia ir Lietuvoje?

Naujienos

Nemažai daliai gyventojų kebabai yra vienas iš populiariausių gatvės maisto pasirinkimų. Lietuviai, kaip ir kiti europiečiai, juos pamėgo dėl greito paruošimo ir nedidelės kainos. Tačiau pastaruoju metu vilniečiai piktinasi, kad už kebabą tenka pakloti kone tiek, kiek už vakarienę restorane.

Vis dėlto mažesnių miestų gyventojai tikina, kad kebabą vietoje gali nusipirkti ir kelis kartus pigiau, pavyzdžiui, už kiek daugiau nei 3 eurus.

Pastaruoju metu Vokietijoje vis garsiau diskutuojama apie kebabų kainų „lubas“. Tačiau Lietuvos verslininkai nemano, kad tai būtų gera išeitis.

Už vieną kebabą – 10 eurų

Portalo tv3.lt skaitytoja Rugilė piktinosi, kad Vilniuje už kebabą kai kur jau tenka ir sumokėti 8–10 eurų arba dar daugiau.

„Vakar dviese su vyru užsukome į kebabinę, užsisakėme po didelį kebabą ir gėrimą. Iš viso sumokėjome 23 eurus. Ši suma tikrai per didelė.

Juk kitose kavinėse už 10 eurų jau ir patiekalas išeina, galbūt ir ne pagrindinis, bet bent jau aplinka kavinėse daug jaukesnės nei paprastos kebabinės“, – piktinosi moteris.

Ji tikino, kad kebabai greitai taps ne kasdieniniu patiekalu, bet prabanga.

„Į restoranus ne kasdien einame, tik tam tikromis progomis. Panašu, kad ir kebabai tampa prabanga, eisime jų valgyti tik per šventės“, – ironizavo moteris.

Kebabų kainos

Regionuose kebabai pigesni

Tuo metu kiti portalo tv3.lt skaitytojai tikino, kad tik Vilniuje kainos išpūstos.

Justas iš Lazdijų pasakojo, kad didelį kebabą miestelyje nusiperka už 7 eurus.

„Mažesnis kebabas kainuoja 5,5–6 eurus. Tai yra normali kaina. Jeigu kebabai kainuotų 10 eurų ar dar daugiau, niekas jų nepirktų“, – tikino jis.

Tuo metu Vabalninke, Biržų rajone gyvenanti Ramunė pasakojo, kad už kebabą moka 4,5 euro.

„Pas mus picerijoje galima rasti ne tik picų, bet ir kebabų, čeburėkų, koldūnų ir kitų patiekalų.

Dažniausiai ten valgau picas, kurių kainos prasideda nuo 5,5 euro. Tačiau kartais, kai skubu imu ir kebabą ar čeburėką už 2 eurus“, – pasakojo ji.

Ramūnas iš Plungės skaičiavo, kad už didelį kebabą moka 6–7 eurus. Mažą kebebą galima nusipirkti ir už 5 eurus.

„Kebabus dažnai perku pietums ar vakarienei. Juos juk greitai padaro, nereikia laukti, o ir kaina nedidelė“, – sakė vyras.

Paklaustas, ar sutiktų už kebabą mokėti 10 eurų, vyras juokavo, kad tokiu atveju pats išmoktų juos daryti.

„Na, jeigu tikrai kebabai kainuotų po 10 eurų ir žmonės sutiktų tiek mokėti, gal ir pačiam vertėtų atidaryti kebabinę“, – juokavo jis.

Kebabų kainos

Tuo metu Aurelija iš Kupiškio pasakojo, kad nevalgo mėsos, tačiau į kebabinę vis tiek užsuka.

„Renkuosi vegetariškus kebabus. Pas mus jie kainuoja vos 3,2 euro. Na o brangiausias kebabas su mėsa kainuoja apie 6 eurus, mažesnis apie 5 eurus“, – skaičiavo mergina.

Ji tikino, kad kebabai yra greitai paruošiamas maistas, dažniausiai valgomas gatvėje.

„Būtų keista, kad už kebabus tektų mokėti tiek pat, kiek už restorano patiekalus. Juk nesitikiu, kad kebabą man kažkaip ypatingai patieks, tai yra paprastas ir greitas maistas. O jeigu jie pabrangtų, tiesiog daug rečiau lankyčiausi kebabinėje“, – sakė ji.

Siūlo nustatyti kainų lubas

Aukštomis kebabų kainomis piktinasi ne tik lietuviai, bet ir vokiečiai.

Tačiau pastaruoju metu šio patiekalo įperkamumas sumažėjo, nes per dvejus metus jo kainos išaugo daugiau nei dvigubai, rašo vietos žiniasklaida.

Dėl didėjančių atlyginimų ir brangstančių energijos produktų, prie ko prisidėjo geopolitinė įtampa ir karas Ukrainoje Vokietijos kancleris Olafas Scholzas kebabų brangimą pavadino „donerfliacija“.

Vokietijos politikai, ypač kairiųjų pažiūrų, ėmėsi šio klausimo ir pasiūlė nustatyti doner kebabų kainų ribą, panašiai kaip reguliuojamos būsto nuomos kainos kai kuriuose šalies regionuose.

Pavyzdžiui, partija „Die Linke“ siūlo nustatyti 4,90 euro kainų ribą, o jaunimui ir socialiai remtiniems asmenims – net 2,90 euro.

Lietuvoje kainų lubos nepasiteisintų?

Verslininkas, picerijos bei užkandinės „Kebabų ambasadoriai“ Sudervėje savininkas Ąžuolas Žvagulis neslepia, kad toks dalykas Lietuvoje greituoju metu dar neatsirastų.

„Pas mus kol kas nėra nieko panašaus, kaip kad Vokietijoje. Matau kainas, kokius produktus mes perkame, tad dar nėra to pakilimo.

Vokietijoje taip stipriai pakilo kainos, jiems turbūt kilo šokas. Mes esame pripratę permokėti, tad ir nelabai turime kokių problemų“, – apie situaciją kalbėjo verslininkas.

Visgi vyras neslėpė, kad kainų ribojimai tokiems dalykams kaip kebabai yra visiškas absurdas.

„Manau, kad tai nesąmonė. Bandoma dėti kainų „lubas“ smulkiems verslininkams. Manau, kad visada reikia pradėti žiūrėti nuo didžiausios problemos – uždedamos lubos kebabų kainoms, bet neuždedamos degalų įmonėms, kurios susišluoja didžiausius pelnus per pastaruosius kelis metus. Jie toliau kelia kainas, bet kažkokių apribojimų negauna.

Reikia pradėti nuo didžiausių verslų, o ne prievartauti smulkiuosius. Jie bando spręsti problemą galutiniame taške, o ne pradžioje“, – kalbėjo pašnekovas.

Šaltinis: tv3.lt

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt