Kartais vienu metu, be didelio vargo, galima pasiruošti du žuvies patiekalus — tik žuvies tuomet reikėtų truputį daugiau. Dažniausiai taip elgiuosi su stintomis: dalį jų valgome ką tik iškeptas karštas, o kita dalis lieka marinavimui ir pateikiama kitą dieną.


Keptos ir marinuotos stintos
Per šventes ar tada, kai reikia prigaminti daugiau ir įvairesnių žuvies patiekalų, galima išsikepti daugiau žuvies ir dalį jos užpilti marinatu. Taip kepti, o vėliau marinuoti galima bet kokią baltą žuvį.
Kaip kepti žuvį plačiau neišsiplėsiu: trumpai tariant, išvalytą žuvį supjaustome gabaliukais, apibarstome prieskoniais ir druska, apvoliojame miltuose ir kepame keptuvėje. Stintų pjaustyti nereikia — jos turi būti tik išvalytos, be galvų ir vidaus organų. Patogiausia valyti žirklėmis: nukerpama galva, perkerpamas pilvas ir išimami viduriai. Toliau viskas vyksta taip pat, kaip ir su įprastomis žuvimis.
Marinatui reikia:
-
2 stiklinės vandens
-
1 morka
-
1 svogūnas
-
petražolių
-
jei turite — gelteklių šaknų (nebūtina)
-
3 a.š. cukraus
-
1/2 a.š. druskos
-
po 4–5 grūdelius kvapiųjų ir juodųjų pipirų
-
lauro lapas
-
3 v.š. 9 % acto
Į verdantį vandenį suberkite supjaustytas daržoves, prieskonius, cukrų ir druską. Kai daržovės suminkštės, sudėkite petražoles ir supilkite actą. Marinatu dar kartą užvirus ir šiek tiek pravėsus, juo užpilkite iškeptą į indą sudėtą žuvį. Leiskite jai bent pusdienį, o geriausia — per naktį, pasimarinuoti.
