Algimantas iš dzukijos per dieną surinko 230 baravykų: pasidalino patarimais, į ką atkreipti dėmesį

Naujienos

Du šimtai trisdešimt – tiek baravykų per dieną surinko ir savo asmeninį dienos rekordą pagerino varėniškis Algimantas. Vyras sako pastarosiomis dienomis Dzūkijos miškai pažėrė itin daug rudakepurių. Tiesa, dėl lietaus stokos dažną karališką grybą reikia palikti voverėms, mat šie sukirmijusiais kotais. 

Prie dar vieno miško karaliaus klaupiasi Varėnos pašonėje gyvenantis ir čia pat grybauti išsiruošęs Algimantas. Už vos kelių žingsnių patyrusio grybautojo akis užkliūva ir už dar poros baravykų.

Ir tai jau du šimtai trisdešimtasis šios dienos baltakotis. Grybautojas sako, jeigu ne sausra, daugiau grybų keliautų ir į krepšį, ir į puodą, o dabar tenka labai gerai atsirinkinėti.

O begrybaudamas dzūkas dar ir pamoko, kaip taisyklingai rinkti rudakepurius.

„Ir visą laiką reikia grybą išrauti, o kai kas pjauna nuo žemės, ne negerai. Nes žemėje lieka kotas, ir jis pūva“, – paaiškina grybautojas Algimantas Daškevičius.

Tad nebūtinai kitais metais toje vietoje išdygs grybas. O begrybaujant Varėnos pašonėje gyvenantis, ir šiose apylinkėse grybus renkantis vyras pajuokauja, šiemet baravykų tiek daug, kad kiti grybai kartais jo lieka net nepaliesti.

„Voverušką pakeliu iš pagarbos, nes ji nes pirmoji atsirado. Tai tik iš pagarbos“, – sako A. Daškevičius.

Vyras prasitaria, nors baravykų radęs jau rekordiškai daug, bet jeigu tikėti senolių išmintimi, grybus reikia rinkti stebint mėnulio fazes. Tada jų bus ir dar daugiau.

„Sekmadienį keičiasi mėnulio fazė. Bus delčia. O aš jau kiek įsitikinau, kad kiek ėjau, ant delčios geriausiai auga. Kai būna delčia, senagalys. Tada geriausiai auga baravykai. Bet kazlėkų mažai, o kazlėkai baravykų pranašas. Pasirodo kazlėkai, žiūrėk ir baravykų bus“, – tikina gyrybautojas.

Grybų panaudojimas

O surinktus grybus, dzūkas ir sau palieka, ir pasidalija.

„Džiovinu. Paskui draugams, giminėms, o likusius parduodu. Džiovintus, suvertus į vainikėlį, po dešimt baravykų“, – sako Algimantas.

Sudžiovintus baravykus vyras dar ir sumala. Sako, kad pastaruoju metu ėmė populiarėti ir milteliai. Dažnas šeimininkas jais skanina patiekalus. O kur gražesnis rudakepuris – keliauja šaldymui. Daro iš grybų viską, tik nepriduoda, nes supirktuvės už grybus, kaip sako Algimantas, moka nedaug, tad rinkti neapsimoka.

Vyrui paantrina visai kitame miške, Rūdiškėse kaip tik supirkimui voveraičių maišus prisirinkusi Dana. Sako, kad kainos išties nedidelės.

„Labai menkos kainos, buvo 3,50“, – sako Dana.

Bet prisidurti prie šeimos biudžeto pavyksta. Laukia moteris baravykų sezono, mat šiame miške jų kol kas vienetai.

Daugiau apie tai sužinokite vaizdo įraše straipsnio pradžioje.

Šaltinis: tv3.lt

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt