Feta sūris yra Graikijos virtuvės pasididžiavimas. Šis klasikinis Graikijos sūris gaminamas iš avių arba ožkų pieno, suteikiant jam unikalų ir subtilų skonį. Jo istorija siekia senovės laikus, tad jis tapo neatskiriamu Graikijos kultūros dalimi bei tarptautiniu skanėstų simboliu. Šiame straipsnyje aptarsime kas yra feta sūris, jo rūšis, koks jo maistingumas bei kaip jį panaudoti virtuvėje.
Kas yra feta sūris?
Kad ir kur pasaulyje būtų gaminama feta ar kaip ją vadintumėte, pagrindinės fetos savybės nesikeičia – ji yra sūri ir sodraus skonio, kreminės ir trapios tekstūros. Tai paprastas, bet nuostabaus skonio sūris. Tačiau skonis ir tekstūra šiek tiek skiriasi priklausomai nuo to, kokios rūšies pienas naudojamas (karvės, avies ar ožkos) ir kur feta gaminama.
Tradiciškai feta yra avies pieno sūris. Dažnai į jį įmaišoma šiek tiek ožkos pieno. Feta sūris klasifikuojamas pagal tai ar jo sudėtyje yra 45-60 proc. avies, ar ožkos pieno. Rečiau fetos sūriui gaminti gali būti naudojamas karvės pienas. Geresnio skonio feta sūriai sūdomi sūryme ir brandinami 4-6 savaites, taip marinuojant sūrį ir sustiprinant jo sūrų ir ryškų skonį. Feta sūris gali būti parduodamas kvadratiniais blokais, supakuotais su sūrymu arba jau sutrupintas be jokio skysčio.
Fetos sūrio rūšys
Fetos sūrių yra keltas rūšių, priklausomai nuo to, kur jis yra gaminamas. Taip pat skiriasi ir jų skonis, tad pateikia keletą jų rūšių, kurios padės išsirinkti mėgstamiausią sūrį.
- Graikiškas feta sūris. Tradiciškai gaminamas iš avių pieno, nors kartais į jį įmaišoma šiek tiek ožkų pieno. Sūrus ir aštrus, citrinų skonio, paprastai riebus ir kreminis, nors versijos su daugiau ožkos pieno būna trapesnės. Deja, šio sūrio gali būti sunku įsigyti dėl apribojimų, taikomų nepasterizuotam pienui ir didelės paklausos šalyje.
- Prancūziškas feta sūris. Dažniausiai gaminamas iš avių pieno, kartais iš avių pieno likučių, kuris nenaudojamas Rokforo sūriui gaminti. Prancūziška feta paprastai yra švelni ir kreminė. Prancūzijoje taip pat gaminama ožkų pieno feta, kuri gali būti šiek tiek sausesnė ir aštresnio skonio.
- Bulgariškas feta sūris. Gaminamas iš avių pieno. Kreminės tekstūros, tačiau sūrumas skiriasi. Kartais ji turi šiek tiek žolės ar avienos skonio, kuris maišosi su rūgščiu, aitriu skoniu.
- Izraelietiškas feta sūris. Šis sūris sodraus skonio, kreminės tekstūros, paprastai ne per daug sūrus. Dažniausiai gaminamas iš avių pieno.
- Amerikietiškas feta sūris. Gali būti gaminama iš avies, ožkos ar net karvės pieno. Paprastai vyrauja aštrus skonis, o tekstūra mažiau kreminė ir yra labiau trapi.
Kaip turi būti laikomas feta sūris?
Netinkamomis sąlygomis laikomas feta sūris greitai džiūsta ir rūgsta. Jis išlieka šviežias kelis mėnesius, jei nuolat laikomas sūryme. Pakuotėse dažnai būna šiek tiek sūrymo, bet jei netyčia jį išpilate, galite tiesiog sumaišyti šiek tiek vandens su druska ir šiame sūryme laikyti sūrio likučius. Paprastai sūrymą galima pasigaminti iš 1 arbatinio šaukštelio valgomosios druskos ir 1 puodelio vandens, o jei reikia – galima naudoti didesnį ar mažesnį kiekį. Neatidarytas sausos trupintos fetos pakuotes, kurių galima įsigyti daugumoje maisto prekių parduotuvių, galima užšaldyti keliems mėnesiams ir naudoti vos tik prireikus, neprarandat sūrio kokybės.
Fetos sūrio maistingumas
Feta sūris ne tik labai gardus ir puikiai dera su įvairiai ingredientais, bet jis taip pat yra labai maistingas ir turintis daug naudingųjų maistinių medžiagų. Šimte gramų fetos sūrio yra:
- 265 kcal
- 14 g baltymų
- 21 g riebalų
- 3,9 g angliavandenių
- 125 mcg vitamino A
- 0,844 mg vitamino B2
- 0,424 mg vitamino B6
- 1,69 mcg vitamino B12
- 493 mg kalcio
- 2,88 mg cinko
- 15 mcg seleno
- 337 mg fosforo
Kaip feta sūris panaudojamas virtuvėje
Fetos sūrį galima naudoti įvairiai, nuo užkandžių iki salotų ar gardžių kepinių.
- Feta sūris lengvai trupa, todėl jį galima dėti į salotas ir naudoti kaip alternatyvą smulkintai mocarelai ant picų ir apkepų. Ji taip pat puikiai tinka pabarstyti ant kepintų daržovių.
- Naudodami fetą termiškai neapdorotuose patiekaluose, pavyzdžiui, gaminat užkandžius, sūrį reikėtų palaikyti kambario temperatūroje, tuomet sūris atskleidžia geriausią savo skonį. Kaip ir kitus sūrius, fetą galima patiekti ant užkandžių lėkštės kartu su skrudintos duonos riekelėmis, alyvuogėmis ir mėsos griežinėliais. Taip pat šį sūrį galima sumaišyti su trupučiu citrinos sulčių, aliejaus bei žolelėmis, taip gaunat dar įdomesnio skonio užkandį ar sūrį sutrinti trintuvu su prieskoniais gardžiai užtepėlei.
- Karštuose patiekaluose feta suminkštėja, bet niekada visiškai neištirpsta, todėl kepiniams, pikantiškiems pyragams ir troškiniams, suteikia ne tik išskirtinį skonį, bet ir malonią tekstūrą. Ją taip pat galima naudoti kepant kišą ar kitą pikantišką pyragą. Feta taip pat tinka mėsainiams ir ypač gerai dera su ėriena.
- Fetos sūrį taip pat galima naudoti ruošiant makaronus su daržovėmis, puikiai dera pomidorais. Puikiai tinka įmaišyti į omletą. Taip pat galima įdaryti daržoves fetos sūriu, pavyzdžiui, cukinijas, baklažanus ar paprikas. Šis sūris taip pat labai dera su keptomis bulvėmis ar moliūgu.
- Feta sūris puikiai tinka su saldžiais vaisiais, galima paruošti vieno kąsnio užkandžių su arbūzu, melionu, vynuogėmis ar gaminti salotas su šiais vaisiais.
Sumuštinis su burokėliais ir fetos sūriu
Nuostabaus skonio sumuštinis, kuris puikiai paįvairins pusryčių pasirinkimo idėjas. Be to, feta sūris labai dera su burokėliais ir sukuria nuostabų skonių kontrastą tarp saldaus burokėlių ir sodraus, sūraus fetos sūrio skonio, tad rekomenduojame išbadyti derinius su burokėliais ir šiuo sūriu.
Ingredientai:
- 2 riekių (90 g) juodos pilno grūdo duonos, bemielės
- 60 g virtų burokėlių
- 10 g gražgarstės
- 20 g fetos sūrio
- 6 g kreminio sūrio
- 3 g graikinių riešutų
- Bazlaminio kremo, pagal skonį
Gaminimas:
- Duonos riekeles patepkite kreminiu sūriu.
- Dėkite gražgarstės lapelius, burokėlio riekeles, fetos sūrį, riešutus ir pagardinkite balzaminiu kremu.
Mėsos keksiukai su fetos sūrio įdaru
Jei atsibodo įprasti keptuvėje kepti kotletai, tuomet siūlome jums idėją – mėsos keksiukus su daržovėmis ir fetos sūriu orkaitėje. Nuostabaus skonio patiekalas, tinkantis tiek pietums, tiek vakarienei.
Ingredientai:
- 400 g malto kiaulienos kumpio
- 280 g brokolio
- 220 g morkų
- 80 g fetos sūrio arba pagal poreikį
- 1 svogūno
- 1 kiaušinio
- Prieskonių: druskos, pipirų, chmeli suneli, kario miltelių, saldžios paprikos miltelių, pagal skonį
Gaminimas:
- Morkas sutarkuokite burokine tarka, brokolį smulkiai supjaustykite, susmulkinkite svogūną.
- Maltą mėsą gerai sumaišykite su smulkintomis daržovėmis, kiaušiniu ir prieskoniais.
- Gautą masę dėkite į keksiukų formeles (geriausia silikonines) ir viduryje padarykite duobutes.
- Į keksiukų vidurį dėkite po arbatinį šaukštelį fetos sūrio (galima koreguoti pagal poreikį) ir viršų uždenkite mėsos mase.
- Kepkite 180 °C orkaitėje apie 30 min., su funkcija viršus/apačia, kol keksiukų viršus gražiai apkeps (kepimo laikas priklauso nuo orkaitės galimybių ir keksiukų dydžio).
Šaltiniai:
https://www.thespruceeats.com/guide-to-feta-cheese-591189
https://www.choice.com.au/food-and-drink/dairy/butter-and-cheese/articles/feta-cheese-guide
https://www.thespruceeats.com/what-is-feta-cheese-1807015
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis: derlingas.lt