LNK žinių vedėja Lina Kairytė neslepia – kad pamiltų šventinius patiekalus, turėjo praeiti laiko. „Dabar man ypač patinka Kūčių stalas. Priešingai nei vaikystėje, kai atrodydavo, kad vienintelis valgomas dalykas – kūčiukai“, – sako žurnalistė. Su LNK.LT skaitytojais Lina pasidalino savo mėgstamu šventiniu silkės receptu.
„Labai mėgstu silkę, bet be visų tradicinių jos variacijų – silkės „pataluose“ ar su svogūnais pomidorų padaže“, – dalijosi Lina Kairytė.
Moteris atskleidė, kad labiausiai mėgsta „Matjes“ silkę – tai jaunų, prieš nerštą gaudomų žuvų rūšis.
„Įprastai silkę – būtinai „Matjes“ – valgau su juoda duona ir sviestu. Bet Kūčioms sviesto tenka atsisakyti, todėl teko sukti galvą, kaip kitaip gardžiai ją valgyti“, – sakė žurnalistė.
Į pagalbą Linai atėjo mama – prieš kelerius metus ji rado tobulą šventinį receptą.
„Gaunasi ne tik labai įdomus, gaivus skonis, bet ir labai kalėdiškas vaizdas“, – patirtimi dalinosi L. Kairytė.
LNK stop kadras ir L. Kairytės asm. archyvo nuotr.
GAIVI LINOS KAIRYTĖS SILKĖ
Jums prireiks:
- Kelių pjaustytų gabalėlių „Matjes“ silkės;
- 1 raudono svogūno, pjaustyto pusžiedžiais;
- Saujos išmirkytų džiovintų baravykų;
- Trijų riekių juodos ruginės duonos trupinių;
- Žiupsnelio cinamono;
- Žolelių – krapų, petražolių;
- Juodos arbatos;
- Saujos juodųjų džiovintų slyvų;
- Granatų sėklų papuošimui;
- Pora šaukštų obuolių acto;
- Aliejaus kepimui;
- Dviejų burokėlių.
Gaminimo eiga:
- Vandenyje užmerkite džiovintus baravykus ir palikite, kad išbrinktų;
- Užpilkite džiovintas juodąsias slyvas juoda arbata ir palikite, kad išbrinktų.
- Smulkiai supjaustykite išmirkytus džiovintus baravykus, kol kas atidėkite juos į šalį.
- Orkaitėje apie pusvalandį 200 laipsnių temperatūroje apkepkite burokėlius, o atvėsusius supjaustykite griežinėliais.
- Sutrupinkite juodą ruginę duoną – kuo smulkiau, tuo geriau. Sumaišykite trupinius su nedidele dalimi smulkintų džiovintų baravykų.
- Pakepinkite plonais pusžiedžiais pjaustytą svogūną kol suminkštės. Kai suminkštės, į tą pačią keptuvę dėkite džiovintus baravykus, kepkite kartu.
- Kitoje keptuvėje apkepkite duonos trupinius. Nekepkite ant didelės ugnies, nesudeginkite.
- Ant kepančių trupinių užberkite žiupsnelį cinamono, palikite kepti.
- Kol viskas kepa, smulkiai supjaustykite išbrinkusias slyvas ir kepkite kartu su svogūnais ir baravykais.
- Praėjus kelioms minutėms, įberkite pjaustytų žalumynų, dar po kelių minučių įpilkite į keptuvę porą šaukštų obuolių acto.
- Iškepus, palikite viską atvėsti.
- Patiekite viską didelėje gilioje lėkštėje. Pirmiausia klojame burokėlius, ant jų – silkę. Ant silkės – svogūnus su slyvomis ir grybais.
- Pabarstykite patiekalą duonos trupiniais ir papuoškite granatų sėklomis.
Skanaus!
„Pexels“ nuotr.