Linos Kairytės šventinį stalą puošia gaivi silkė: tobulai tikusį receptą rado mama

LNK žinių vedėja Lina Kairytė neslepia – kad pamiltų šventinius patiekalus, turėjo praeiti laiko. „Dabar man ypač patinka Kūčių stalas. Priešingai nei vaikystėje, kai atrodydavo, kad vienintelis valgomas dalykas – kūčiukai“, – sako žurnalistė. Su LNK.LT skaitytojais Lina pasidalino savo mėgstamu šventiniu silkės receptu.

„Labai mėgstu silkę, bet be visų tradicinių jos variacijų – silkės „pataluose“ ar su svogūnais pomidorų padaže“, – dalijosi Lina Kairytė.

Moteris atskleidė, kad labiausiai mėgsta „Matjes“ silkę – tai jaunų, prieš nerštą gaudomų žuvų rūšis.

„Įprastai silkę – būtinai „Matjes“ – valgau su juoda duona ir sviestu. Bet Kūčioms sviesto tenka atsisakyti, todėl teko sukti galvą, kaip kitaip gardžiai ją valgyti“, – sakė žurnalistė.

Į pagalbą Linai atėjo mama – prieš kelerius metus ji rado tobulą šventinį receptą.

„Gaunasi ne tik labai įdomus, gaivus skonis, bet ir labai kalėdiškas vaizdas“, – patirtimi dalinosi L. Kairytė.

LNK stop kadras ir L. Kairytės asm. archyvo nuotr.

GAIVI LINOS KAIRYTĖS SILKĖ

Jums prireiks:

  • Kelių pjaustytų gabalėlių „Matjes“ silkės;
  • 1 raudono svogūno, pjaustyto pusžiedžiais;
  • Saujos išmirkytų džiovintų baravykų;
  • Trijų riekių juodos ruginės duonos trupinių;
  • Žiupsnelio cinamono;
  • Žolelių – krapų, petražolių;
  • Juodos arbatos;
  • Saujos juodųjų džiovintų slyvų;
  • Granatų sėklų papuošimui;
  • Pora šaukštų obuolių acto;
  • Aliejaus kepimui;
  • Dviejų burokėlių.

Gaminimo eiga:

  1. Vandenyje užmerkite džiovintus baravykus ir palikite, kad išbrinktų;
  2. Užpilkite džiovintas juodąsias slyvas juoda arbata ir palikite, kad išbrinktų.
  3. Smulkiai supjaustykite išmirkytus džiovintus baravykus, kol kas atidėkite juos į šalį.
  4. Orkaitėje apie pusvalandį 200 laipsnių temperatūroje apkepkite burokėlius, o atvėsusius supjaustykite griežinėliais.
  5. Sutrupinkite juodą ruginę duoną – kuo smulkiau, tuo geriau. Sumaišykite trupinius su nedidele dalimi smulkintų džiovintų baravykų.
  6. Pakepinkite plonais pusžiedžiais pjaustytą svogūną kol suminkštės. Kai suminkštės, į tą pačią keptuvę dėkite džiovintus baravykus, kepkite kartu.
  7. Kitoje keptuvėje apkepkite duonos trupinius. Nekepkite ant didelės ugnies, nesudeginkite.
  8. Ant kepančių trupinių užberkite žiupsnelį cinamono, palikite kepti.
  9. Kol viskas kepa, smulkiai supjaustykite išbrinkusias slyvas ir kepkite kartu su svogūnais ir baravykais.
  10. Praėjus kelioms minutėms, įberkite pjaustytų žalumynų, dar po kelių minučių įpilkite į keptuvę porą šaukštų obuolių acto.
  11. Iškepus, palikite viską atvėsti.
  12. Patiekite viską didelėje gilioje lėkštėje. Pirmiausia klojame burokėlius, ant jų – silkę. Ant silkės – svogūnus su slyvomis ir grybais.
  13. Pabarstykite patiekalą duonos trupiniais ir papuoškite granatų sėklomis.

Skanaus!

„Pexels“ nuotr.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Parašykit komentarą
Laisvadienis.lt