Parodė geriausią lašišos gaminimo būdą: puikiai tiks Velykų stalui

Naujienos

Jei norite sveikos, skanios ir greitos vakarienės ar pietų, TV3 laidos „Kotrynos burtai“ kulinarė Kotryna Starkienė skuba į pagalbą. Ji parodė, kaip orkaitėje išsikepti lašišą bei davė patarimų, kaip parduotuvėje išsirinkti šviežiausią žuvį.

Keptai lašišai reikės:

  • Didelės lašišos
  • Šviežių čiobrelių
  • Česnako, citrinos
  • Bulvių, porų

Padažui reikės:

  • Graikiško jogurto
  • Grietinės
  • Krapų, agurko, druskos

Kotryns Starkienė papasakojo, kaip atskirti, ar parduotuvėje esanti žuvis yra šviežia. Pasak kulinarės, reikia atkreipti dėmesį į žuvies žiaunas – jos turi būti ryškios, raudonos, neturi būti pilkšvos. Akys turi būti skaidrios, blizgančios. Taip pat žuvis neturi turėti labai stipraus kvapo.

Gaminimo eiga:

Žuvyje padaryti įpjovas – nelabai gilias, kad kaulo dalies nepasiektų. Įpjovas daryti kas kelis centimetrus, kad kiekvienas tarpas būtų maždaug tokio dydžio, kaip vieno žmogaus porcijos gabaliukas. Lašišą apversti ir padaryti įpjovas kitoje pusėje.

Jei žuvis su kaulais – reikia išvalyti žuvį, išimti kaulus. Smulkia druska apibarstyti žuvies vidų, šiek tiek pasūdyti įpjovas.

Į žuvies įpjovas sudėti plonai supjaustytą česnaką ir čiobrelį, apvertus žuvį, pakartoti tą patį. Griežinėliais supjaustyti citriną, gabalėlius sudėti į lašišos vidų. Žuvies viršų dar pabarstyti druska.

Nuskusti bulves, jas smulkiai supjaustyti griežinėliais, tą patį padaryti su poru. Viską paskleisti kepimo skardoje, pabarstyti druska ir užpilti alyvuogių aliejaus, viską gerai sumaišyti ir šiek tiek pakepti 200 laipsnių temperatūros orkaitėje, kad bulvės suminkštėtų, bet dar pilnai neiškeptų. Ištraukti skardą su bulvėm su porais ir ant jų uždėti lašišą. Kepti orkaitėje 20 minučių, tada temperatūrą sumažinti iki 180 laipsnių ir dar pakepti 20–25 minutes.

Padažui nulupti agurkus, juos perpjauti pusiau ir išskobti sėklas. Agurkus supjaustyti kubeliais. Susmulkinti žalumynus: krapus ir / ar petražoles. Sumaišyti agurkus ir žalumynus bei lygiomis dalimis sudėti graikišką jogurtą bei grietinę. Įberti druskos, įpilti šiek tiek acto arba įlašinti citrinos sulčių ir viską gerai sumaišyti.

Iškepus žuviai, iš jos išimti citrinas. Patiekti su keptom bulvėm, porais ir pagamintu padažu.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
Laisvadienis.lt