Ar žinojot, kad prieskoniai gydo

Sveikata

Imbieras

Imbiero šaknis – puiki, organizmą sušildanti priemonė. Ji suaktyvina kraujotaką ir „žadina“ imunitetą, padeda atsikosėti, pašalina gerklės skausmą.
Vartojimo būdas:
Į arbatinuką įdėti sutarkuotos imbiero šaknies ir žaliosios arbatos žiupsnelį. Palaikyti 20 min. Į šiltą gėrimą įdėti skiltelę citrinos ir 1 arbatinį šaukštelį medaus.
Gvazdikėliai

Gvazdikėlių pumpurai turi medžiagų, kurios „užmuša“ bakterijas. Dėlto šis prieskonis gera priemonė nuo anginos. Gvazdikėliai padeda sumažinti temperatūrą, nes turi ir prakaitą varantį poveikį.
Vartojimo būdas:
Į stiklinę pieno įmesti 5-6 džiovintus gvazdikėlių pumpurus ir pavirinti. Šiltą nuovirą gerti mažais gurkšneliais.

 

Garstyčios

Sušalus lauke, atšildo ir tonusą suteikia garstyčių vonelės.
Vartojimo būdas:
Į vonelę pripiltame 39 laipsnių temperatūros vandenyje ištirpinti 150 gr. garstyčių miltelių. Pamerktas į vonelę kojas apdengti šiltu apklotu. Pasėdėti 10-15 min.

Kardamonas

Pelengvina kosulį ir slogą, pašalina nuovargį ir stiprina imunitetą.
Vartojimo būdas:
Į stiklinę pieno įmesti žiupsnelį kardamono ir pavirinti. Šiltą gėrimą paskaninti 1 arbatiniu šaukšteliu medaus. Gerti mažais gurkšneliais prieš miegą.

Kurkuma (ciberžolė)

„Saulėtasis“ prieskonis pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Padeda sergant bronchitu: valo bronchus nuo gleivės ir sunaikina negalavimo kaltininkus, pašalina sausą ir su skrepliais kosulį, palengvina gerklės skausmą sergant angina.
Vartojimo būdas:
1 arbatinis šaukšelis kurkumos ištirpinamas 1 stiklinėje pieno ir užvirinamas. Truputį atvėsinti ir išgerti.

Cinamonas

Šis prieskonis – nepakeičiama profilaktinė priemonė nuo gripo ir peršalimo. Aromatinės cinamono lazdelės – stiprūs gamtiniai imuniteto stimuliatoriai. Be to, palengvina kosulį su skrepliais.
Vartojimo būdas:
Dvi dalis raudonojo vyno sumaišykite su viena dalimi vandens. Įmeskite apelsino skilteles, pagal skonį pridėkite cinamono lazdelių ir gvazdikėlių. Užvirinkite. Cinamonu ir gvazdikėliais pagardintas gėrimas greitai sušildo ir pastiprina imunitetą.
Beje, vietoj raudonojo vyno galima vartoti vynuogių sultis. Tuomet pasigaminamas nealkoholinis gėrimas. Profilaktikos dėlei žiupsnelį malto cinamono reikėtų rytais įberti į kavą.

Prieskoniai pagal patiekalus

AVIENA
Vaistinis šalavijas, rozmarinas, levanda, kvapusis mairūnas, česnakas, kadagio uogos, šaltmėtė, dašis, šafranas, muskato riešutas, cinamonas, gvaizdikėlis, imbieras, lauro lapas, kvepiantieji pipirai, melisa, kvapusis bazilikas, gelsvė, kmynai, pipirmėtė, salierai, kadagio uogos, šafranas. Kepant + petražolė.

JAUTIENA
Kvapusis bazilikas, česnakas, čiobrelis, daržinis dašis, gelsvė, isopas (juozažolė), peletrūnas, paprastasis kmynas, krapai (mėsos sriuboms), kvapusis mairūnas, pipirmėtė (mėta, šaltmėtė), paprastasis raudonėlis, salieras, rozmarinas (keptai), dašis, lauro lapai, muskato riešutas, cinamonas, imbieras, melisa, porai, salierai, gelsvė, kardamonas, guliašui + džiovintos paprikos.

VERŠIENA
kaip jautienai + šaltmėtė, šafranas.

KIAULIENA
Kaip ir jautienai + vaistinė melisa, gvazdikėlis, kadagio uogos, keptai mėsai + juozažolė, kmynai, imbieras.

PAUKŠTIENA
Mėta (pipirmėtė, šaltmėtė), paprastasis raudonėlis, rozmarinas, cinamonas, vaistinė melisa, čiobrelis – paukštienos įdarams, gvaizdikėlis, kvapusis bazilikas, gelsvė, petražolė, salieras, keptą vištą – skaninti raudonėliu, kardamonas.

ANTIENA
Kaip paukštiena + imbieras.

ŽUVIS
Kvapusis bazilikas, česnakas, čiobrelis, dašis, gelsvė, juozažolė, kadagio uogos, petražolė, vaistinė melisa levanda – žuvų sriubai, krienai, krapai; karpį – grūstais kmynais, blakinė kalendra, lauro lapų (nedaug), valerijono lapai, geltonžiedis barkūnas, dašis, cinamonas, gvaizdikėliai, imbieras, muskato riešutas, džiovintos paprikos, balinis ajeras, mairūnas, pankolio žolė, peletrūnas, porai, rozmarinas, šafranas.

MĖSIŠKOS SRIUBOS
Raudonėlis, salierai, vaistinė šventagaršvė, petražolė, kvapusis mairūnas, kmynai, peletrūnas, blakinė kalendra, pipirmėtė (mėta, šaltmėtė), gelsvė, čiobrelis, kvapusis bazilikas, petražolių šaknys, lauro lapai, porai, salierai, šafranas.

PAUKŠTIENOS SRIUBOS
Kaip ir mėsiškos sriubos + rozmarinas, imbieras, muškato riešutas, melisa.

DARŽOVIŲ SRIUBA
Šaltmėtė, rozmarinas.

SILKĖ
Lauro lapas, cinamonas, kmynai, pipirmėtė.

DARŽOVĖS
Cinamonas, lauro lapai, pankolio žolė, šaltmėtė, gvazdikėliai – į kalafiorus.

GRYBAI
Gvaizdikėliai, melisa, salierai, kalenda, dašis (nesutrinti ir nelaužti – apkartins maistą).

SALOTOS
mairūnas, melisa, pastarnokas, porai, peletrūnas.

KIAUŠINIAI
pankolio žolė, peletrūnas, petražolė.

PADAŽAI
kardamonas: mėsos, žuvies, paukštienos

Patiko? Pasidalinkit! Ačiū. 🙏
Laisvadienis.lt