Kraujagyslėmis valyti: Sutarkuotą citriną ir sutrintą česnako galvutę užpilama 1,5 l vėsaus virinto vandens, 4 dienas palaikoma kambario temperatūroje, perkošiama. Geriama (nevalgius) po 50 g kasdien, ypač rudenį, žiemą ir pavasarį.
• Sumaišoma po 300 g išlukštentų graikinių riešutų, džiovintų abrikosų bei razinų, 2 nenuluptas citrinas, sumalama mėsmale, įdedama su 300 g medaus ir vartojama po 1-2 arbatinius šaukštelius per dieną. Mišinys laikomas šaldytuve.
• 3 kg antaninių obuolių užpilama verdančiu vandeniu, po 2 valandų išgriebiama, sumalama mėsmale ir vartojama po keletą šaukštų per dieną (galima paskaninti medumi, obuolių sultimis).
Limfinei sistemai valyti:
• 150-200 g nelukštentų moliūgų sėklų užpilama 0,5 l etanolio, po 2 dienų perkošiama ir vartojama po 1 valgomąjį šaukštą (su 50 ml vandens) 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.
• 1 stiklinę krapų sėklų sumaišoma su 2 valgomaisiais šaukštais valerijono šaknų ir 2 stiklinėmis medaus, termose užpilama 2 l verdančio vandens, po 24 valandų perkošiama. Vartojama po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.
Kraujui valyti:
• Sumaišoma 2 stiklinės medaus, 1 stiklinę maltų krapų sėklų ir 2 valgomuosius šaukštus maltų valerijono šaknų, termose užpilama 2 l verdančio vandens, po paros perkošiama. Vartojama po 1 valgomąjį šaukštą 30 minučių prieš valgį. Gydymo kursas – mėnuo.
• 1 valgomąjį šaukštą smulkintos dilgėlės žolės užpilama 1 stikline verdančio vandens, po 45 minučių perkošiama. Vartojama po 1 valgomąjį šaukštą 30 minučių prieš valgį – rytais ir vakarais.
• Spanguolių sultys vieną savaitę vartojamos po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną, kitą – 2 kartus, trečią – kartą per dieną.
• 1,5 valgomojo šaukšto imbiero miltelių užpilama 1,5 l verdančio vandens, 20 minučių pakaitinama ant silpnos ugnies, nuėmus nuo ugnies po 5 minučių įberiama žiupsnelį juodųjų pipirų, perkošiama, atvėsinama, įdedama 4 valgomuosius šaukštus medaus. Laikoma šaldytuve ir vartojama po 1/3 stiklinės (su šiltu vandeniu bei citrinos sultimis) 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.
Širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai ir apykaitos procesams normalizuoti:
• 300 g trintų česnakų užpilama 300 ml etanolio, po 12 dienų perkošiama. Vartojama 3 kartus per dieną 10 minučių prieš valgį: 1-ąją dieną po 1 lašą, 2-ąją – po 2, 3-ają – po 3, ir taip toliau: iki 10 lašų 10-ąją dieną. Likusi užpilo dalis suvartojama po 10 lašų 3 kartus per dieną. Tokie gydymo kursai galimi kas 5-erius metus.
• 30 g džiovintų debesylo šaknų sumalama mėsmale, užpilama 0,5 l etanolio, po 40 dienų perkošiama. Vartojama po 20-30 ml (1-2 valgomieji šaukštai) 3 kartus per dieną, prieš valgį.
• 200 g raudonųjų šermukšnių uogų užpilama 0,5 l vandens, 1 valandą pavirinama ant silpnos ugnies, po valandos perkošiama. Laikoma šaldytuve ir vartojama po 1 desertinį šaukštą 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.
Aterosklerozės profilaktikai:
• Susmulkinama 6 stambias česnakų skilteles ir pusę neluptos citrinos, užpilama 0,5 l šalto virinto vandens, po 4 dienų perkošiama. Laikoma šaldytuve ir vartojama po 1 valgomąjį šaukštą per dieną, 20 minučių prieš valgį.
• Sumaišoma po lygiai tarkuotų krienų bei medaus ir vartojama po 1valgomąjį šaukštą 1 valandą prieš pusryčius.
Sergant hipertenzija:
• Sumaišoma po lygiai krienų, morkų sulčių ir medaus, supilama 1 citrinos sultis. Vartojama po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 1 valandą prieš valgį. Kas 2 savaites daroma 1 savaitės pertrauką.
• 2 valandas palaikytos burokėlių sultys sumaišomos su tokiu pat kiekiu medaus ir vartojamos po 1 valgomąjį šaukštą 4-5 kartus per dieną.
• 2 valgomuosius šaukštus džiovintų juodųjų serbentų uogų užpilama 1 stikline verdančio vandens, 20 minučių pakaitinama ant silpnos ugnies ir geriama po ketvirtadalį stiklinės 3-4 kartus per dieną.
• 50 g kaštonų žiedų užpilama 0,5 l etanolio po 7 dienų perkošiama (žaliavą nuspaudžiama). Vartojama po 30 lašų (su trupučiu vandens) 3-4 kartus per dieną.
Širdies veiklai pagerinti:
• 5 valgomuosius šaukštus dilgėlės žolės užpilama 0,5 l vandens, 5 minutes pavirinama ant silpnos ugnies, po 15 minučių perkošiama. Geriama po 50-100ml 3-4 kartus per dieną (galima nuovirą pasaldinti medumi).
• 3 valgomuosius šaukštus žliūgės užpilama 0,5 l verdančio vandens, atvėsinama, perkošiama. Geriama po 40-100 ml kamuojant skausmams širdies srityje.
Išsiplėtus venoms:
Kojos paeiliui po 20-30 sekundžių mirkomos tai karštame, tai šiltame vandenyje ir švelniai masažuojamos. Procedūrai skiriamos 5 minutės. Ji baigiama šaltu vandeniu.
Išsivysčius hemorojui:
7-10 dienų kiekvieną vakarą piršto storio žalios bulvės „lazdelę” įterpiama į išangę (galima taip miegoti). Dieną keletą kartų daromi specialūs pratimai, stiprinantys išangės raumenis.