Jazminų arbata – vienas pavadinimas, skirtingos arbatos  

Sveikata

Tai, ką vadiname jazminų arbata gali reikšti du dalykus – aromatinę arbatos rūšį arba iš jazmino žiedų paruoštą gėrimą.

Dažniau šiuo pavadinimu įvardijama arbata, kvepianti jazminų žiedų aromatu. Taigi tikslesniam šios arbatos apibūdinimui labiau tiktų pavadinimas „arbata su jazminais“. Paprastai jazminų arbatos pagrindas yra žalioji arbata, tačiau aromatizuojamos ir kitos arbatos rūšys – juodoji, baltoji, ulongas.

Kinijoje jazminas arbatai kvėpinti buvo naudojamas jau V amžiuje. Tačiau ši aromatinė arbata paplito tik Čingų dinastijos laikais (1644–1912 m.), kai arbata buvo pradėta eksportuoti į Vakarus. Šiais laikais jazminų arbata yra populiariausia aromatinė arbata Kinijoje. Geriausia ir tradiciškiausia arbata gaminama Fudziano regione. Jazminų arbata yra populiari bei mėgiama ne tik Kinijoje, bet ir daugelyje pasaulio šalių.

Jazminų arbata taip pat vadinama gydomųjų galių turinti arbata, paruošta iš jazminų žiedų. Ši arbata yra labiau liaudies medicinoje vartojamas produktas. 

Kaip gimsta jazminų arbata arba arbata su jazminais?

Arbatos aromatizavimui paprastai naudojami dviejų rūšių jazminų žiedai: Paprastojo jazmino (lot. Jasminum officinale) arba Arabinio jazminaičio (lot. Jasminum sambac).

Aukščiausios kokybės arbatos aromatizavimui (dažniausiai žaliosios) jazminų žiedai skinami ankstyvą rytą, kol žiedlapiai neprasiskleidę. Nuskinti žiedai laikomi vėsioje patalpoje iki išnaktų, kuomet jie atsiveria ir skleidžia intensyviausią aromatą. Naktį prasideda arbatos aromatizavimas. Egzistuoja du pagrindiniai arbatos kvėpinimo būdai:

  • Sluoksniavimas – arbatos lapeliai ir jazminų žiedai dedami pakaitomis, sluoksniuojant.
  • Maišymas –  arbatos lapeliai sumaišomi kartu su jazmino žiedais ir laikomi per naktį.

Kad arbata sugertų jazminų žiedų kvapą ir skonį, turi praeiti daugiau nei keturios valandos. Kvėpinimo procesas gali būti kartojamas net šešis ar septynis kartus. Būtent tiek trunka aukščiausios kokybės aromatinės arbatos gaminimas. Arbatos lapeliai iš šviežių jazminų žiedų taip pat sugeria drėgmę, todėl ji dar kartą džiovinama, kad nesugestų.

Tačiau šiais laikais arbatos pramonėje naudojami ir „greitieji“ arbatos aromatizavimo būdai. Ruošiant arbatos produkciją ji iš karto kvėpinama jazminų eteriniu aliejumi. Panašiai kaip juodoji arbata su bergamote (Earl Grey).

Kaip gaminama jazminų arbata arba arbata su jazminais

Arbatos su jazminais galite pasiruošti namuose

Jei namuose turite geros žaliosios arbatos (arba kitos mėgstamos arbatos rūšies) ir šviežių arba džiovintų jazminų žiedų, galite pasiruošti aromatinės arbatos su jazminais. Šis procesas užtruks mažiausiai parą, kai galėsite mėgautis savos gamybos aromatine arbata.

Jums reikės:

  • ½ puodelio (16 g) žaliosios (arba kitos mėgstamos) arbatos žaliavos,
  • 1 saujos šviežių (arba džiovintų) jazminų žiedų. Geresnį rezultatą pasieksite naudodami šviežius jazminų žiedus.

Šiam tikslui paimkite švarų stiklinį indą, geriausia su plačia anga ir dangteliu. Į indą lygiais sluoksniais sudėkite arbatžoles ir jazminus. Apatinį ir viršutinį sluoksnį turi sudaryti arbatžolės. Baigę sluoksniuoti arbatžoles prispauskite tam tinkamu daiktu (svareliu, akmenėliu ar pan.) ir uždenkite. Kuo labiau sluoksniai bus suspausti, tuo arbata geriau sugers jazminų aromatą ir skonį.

Susluoksniuotą arbatą palikite pastovėti mažiausiai parai. Tačiau galima laikyti ir iki 3 savaičių. Baigus aromatizavimo procesą iš indo išimkite svarmenį, o paruoštą aromatinę arbatą laikykite sandariame inde, tamsioje ir sausoje vietoje.

Aromatinę arbatą geriausia suvartoti per 6 mėnesius nuo pagaminimo. Aromatinė juodoji arbata šviežia gali išlikti ilgiau – iki metų.

Kaip pasigaminti jazminų arbatą

Arbatos su jazminais nauda

Kadangi arbata su jazminais paprastai gaminama iš žaliosios arbatos, joje yra daug tų pačių, sveikatai naudingų savybių, kokias suteikia žalioji arbata. Joje yra mineralinių medžiagų: geležies, cinko, kalio, vario. Taip pat gausu galingų augalinės kilmės junginių – antioksidantų (polifenolių katechinų), alkaloido kofeino, amino rūgšties L-teanino. Šie komponentai apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Turi įtakos svorio mažėjimui, cukraus kiekio kraujyje kontrolei, širdies ir kraujagyslių sveikatai. Arbata su jazminais gali turėti ir priešuždegiminį poveikį. Taip pat – padėti išlaikyti budrumą ir pagerinti atmintį.

Jazminų žiedai – vaistažolių arbatai

Gražiai žydintis ir svaigiai kvepiantis darželių augalas – jazminas liaudies medicinoje vertinamas dėl jo gydomųjų savybių. Vaistažolėms naudojami jazmino žiedai, lapai, jauni ūgliai.

Jeigu jazminą auginate savo sode, galite patys pasiruošti jazminų žiedų žaliavos arbatoms. Žiedai renkami ryte, kol žiedlapiai nebūna prasiskleidę. Išsiskleidę žiedai vaistinei žaliavai ruošti netinkami. Jazminų žiedai džiovinami šiltoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Sudžiovinti žiedai laikomi sandariame inde, sausoje, tamsioje vietoje.

Jazminų žiedai – vaistažolių arbatai

Jazminų žiedų arbatos nauda

Gydomaisiais tikslais vartojami šviežių arba džiovintų jazminų žiedų antpilai, nuovirai, sirupai, tinktūros. Jazminų žiedai liaudies medicinoje naudojami tokiems susirgimams ir negalavimams gydyti:

  • Emociniams sutrikimams, nerimui, nerviniai įtampai, nemigai lengvinti. Jazminas laikomas netgi natūraliu antidepresantu, turinčiu atpalaiduojamąjį, nervinę sistemą balansuojantį poveikį.
  • Kvėpavimo takų ligoms gydyti. Tinka sergant bronchitu, bronchine astma, esant stipriam kosuliui.
  • Odos susirgimų, žaizdų, dermatito, egzemos gydymui. Šioms ligoms gydyti naudojami jazminų žiedų nuovirų kompresai.  

Serganti bronchitu arba bronchine astma patariama vartoti jaunų jazminų ūglių su lapeliais ir žiedais nuovirą. Jis ruošiamas iš 1 valgomojo šaukšto vaistinės žaliavos ir stiklinės vandens. Žaliava užpilama verdančiu vandeniu ir dar paverdama apie 5 minutes. Paliekama pastovėti 1 valandą, perkošiama ir geriama 3 kartus per dieną po 1 arba 2 valgomuosius šaukštus, prieš valgį.

Esant stipriam kosuliui rekomenduojama pasiruošti jazminų žiedų sirupo. Jį paruošite iš maždaug pusės stiklinės jazminų žiedų (šviežių arba džiovintų), užpiltų stikline verdančio vandens ir pavirintų dar apie 4 minutes. Į nukoštą nuovirą (gerai išspaudus žiedus) dedamas šaukštelis kokybiško cukraus ir pavirinama kol jis ištirps. Sirupą rekomenduojama vartoti po 1 arbatinį šaukštelį per dieną.

Jazminų arbatos nauda

Rekomendacijos geram puodeliui aromatinės jazminų arbatos

  • Geriausia naudoti birią aromatinę jazminų arbatą, o ne arbatos maišelius.
  • Tradiciškai kokybiškos aromatinės jazminų arbatos bazę sudaro žalioji arbata, kurios skonis yra ganėtinai gaivus. Kartu su jazminų aromatu ir skonio natomis ši arbata yra labai subtili. Todėl įvairūs priedai nerekomenduojami – jie užgoš tikrąjį arbatos skonį.
  • Kokybišką aromatinę jazminų arbatą galima plikyti keletą kartų, tačiau kaskart jazminų skonis ir aromatas mažės.
  • Aromatinę jazminų arbatą puodelyje arba infuzatoriuje plikykite 70–80 °C vandeniu. Verdantis vanduo sugadins arbatos skonio subtilumą.
  • Leiskite arbatai pastovėti 3–5 minutes.
  • Prieš geriant perkoškite ir mėgaukitės.

Ledinė jazminų arbata su pienu

Vasaros atostogos gali būti dar skanesnės! Palepinkite save ar artimuosius šalta jazminų arbata su pienu. Nuo to kiek porcijų arbatos planuojate paruošti, priklausys ir reikalingų produktų kiekis. Skaičiuoti reiktų maždaug taip: 1 stiklinei arbatos reikia 1 arbatinio šaukštelio arbatos žaliavos, 2 dalių vandens ir 1 dalies pieno (arba pieno ir vandens po lygiai), saldiklio – pagal skonį.

Arbatai paruošti reikės:

  • aromatinės jazminų arbatos, geriausia birios, ne maišeliuose,
  • vandens,
  • pieno (karvės arba augalinio, pavyzdžiui makadamijos riešutų arba avižų),
  • 1 valgomojo šaukšto džiovintų jazminų žiedų,
  • medaus (ar kito saldiklio) pagal skonį.

Į karščiui atsparų arbatos ruošimo indą sudėkite arbatžoles ir užpilkite virintu, maždaug iki 80 °C pravėsusiu vandeniu. Indą uždenkite ir palikite pastovėti 2–3 minutes. Įdėkite medų (ar kitą pasirinktą saldiklį) ir gerai išmaišykite, kad saldiklis ištirptų. Į arbatą supilkite pieną ir dar kartą gerai išmaišykite. Į paruoštą arbatą sudėkite jazminų žiedus, pamaišykite, uždenkite ir pastatykite į šaldytuvą, geriausia – visai nakčiai. Prieš patiekiant iš indo išimkite jazminų žiedus, į stiklines pridėkite ledo kubelių ir užpilkite paruošta arbata.

Jazminų panaudojimas maistui

Jazminų žiedai praturtina maisto skonį

Jazminų žiedai naudojami ne tik arbatai aromatizuoti ar ligoms gydyti. Jie taip pat gali suteikti spalvų kasdieniams patiekalams ir desertams. Džiovinti jazminų žiedai naudojami tiek kulinarijoje (salotose, sriubose ir pan.), tiek konditerijoje (kepiniams, ledams ir pan.).

Skanių desertų, tinkančių bet kokiai progai, galima paruošti ir su aromatine jazminų arbata.

Jazminų arbatos šerbetas

1 litrui šerbeto pagaminti reikės:

  • 1,5 puodelio cukraus,
  • 3 puodelių vandens,
  • 2 citrinų žievelės,
  • 3 valgomųjų šaukštų aromatinės jazminų arbatos (geriausia žaliosios),
  • 1 puodelio šviežiai spaustų citrinų sulčių (4–5 citrinos).

Vidutinio dydžio puode sumaišykite cukrų, vandenį ir citrinos žievelę. Kaitindami ant mažos ugnies maišykite, kol ištirps cukrus. Užvirinkite ir virkite 3 minutes. Nukelkite nuo ugnies ir sudėkite arbatžoles. Puodą uždenkite ir palikite 4 minutėms. Paruoštą mišinį perkoškite į didelį dubenį. Įmaišykite citrinos sultis. Dubenį dėkite į šaldytuvą maždaug valandai, kad šerbetas gerai atvėstų. Atvėsęs desertas šaldomas. Galutiniams produktui galima suteikti skirtingas formas – priklausomai nuo noro arba turimo inventoriaus. 

  • Ledai ant pagaliuko – jei turite specialias formeles, šerbetą sudėkite į jas ir užšaldykite.
  • Šerbetas indeliuose – užšaldykite desertą porcijiniuose indeliuose.
  • Sicilietiška granita – šerbetą sudėkite į seklesnius plastikinius indelius, šaldykite 4 valandas, kas 30 minučių pamaišydami šakute, kad susidarytų vienodos tekstūros ledo kristalai. Valgant šis desertas turės malonų ledinį traškumą.

Jazminų arbata grožiui

Jazminų žiedai – ne tik skoniui, bet ir kvapui bei grožiui

Jazminų eterinis aliejus yra svarbus komponentas parfumerijos pramonėje. Jazminas – taip pat vienas mėgstamiausių namų kvapų, naudojamų kvapiosioms lazdelėms bei smilkalams.

Jazminų žiedai, tiksliau – jų eterinis aliejus, naudojamas kosmetikos pramonėje ir pasižymi odai palankiomis savybėmis.

Odos grožiui naudinga ir arbata su jazminais. Joje esantys cheminių medžiagų junginiai pasižymi antiseptinėmis, priešuždegiminėmis savybėmis, o jazminas gali padėti pagerinti kraujotaką. Jazminų arbatos nauda odos grožiui apima šias sritis:

  • Drėkina ir padeda išlikti elastingai.
  • Ramina sudirgusią, jautrią odą.
  • Padeda lyginti raukšles.
  • Šviesina, vienodina odos atspalvį.

Jazminų arbatos veido tonikas

Reikalingos priemonės ir ingredientai:

  • 1 valgomasis šaukštas jazminų žaliosios arbatos,
  • 1 puodelis filtruoto vandens,
  • Medvilninis audinys.

Į karščiui atsparų indą sudėkite arbatžoles, užpilkite verdančiu vandeniu ir pavirinkite dar 5 minutes. Leiskite nuovirui atvėsti iki kambario temperatūros. Prieš naudodami toniką, veidą švariai nuprauskite ir nusausinkite. Medvilninį audinį suvilgykite toniku ir valykite veidą. Taip pat šiuo toniku galite tepti visą kūną po dušo ar vonios. Jo nereikia nuplauti, tiesiog palikite natūraliai nudžiūti.

Jazminų arbata - veido tonikas

Galimas šalutinis jazminų arbatos poveikis

Nėra žinoma apie jazminų šalutinį poveikį. Tačiau arbata su jazminais, kuri gaminama su žaliąja arba kita arbatos rūšimi (pvz. juodąja) turi kofeino. Jo kiekis arbatoje priklauso nuo arbatos bazės. Žaliojoje ar baltojoje arbatoje kofeino yra mažiau, tuo tarpu juodojoje ar ulongo arbatoje kofeino kiekis yra didesnis. Taigi, jei stebite kofeino suvartojimą, prieš vartodami aromatinę jazminų arbatą būtinai pasidomėkite produkto sudėtimi.

Per didelis kofeino vartojimas gali sukelti  galvos skausmą, svaigimą, nerimą, širdies permušimus, nemigą.

Kofeiną riboti arba jo vengti turėtų nėščiosios ir krūtimi maitinančios moterys.

Arbatoje esantys katechinai kai kuriais atvejais gali sutrikdyti organizmo gebėjimą pasisavinti geležį iš maisto. Tačiau tai labiau aktualu žmonėms, turintiems geležies trūkumo riziką, sergantiems mažakraujyste. Esant tokiai būklei, jazminų arbatą geriau gerti tarp valgymų, praėjus bent valandai po valgio.

Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/jasmine-tea-benefits#TOC_TITLE_HDR_6
https://www.teatulia.com/tea-varieties/what-is-jasmine-tea.htm
https://www.siftandsimmer.com/jasmine-milk-tea/
https://www.wikihow.com/Make-Jasmine-Tea
https://clinic.acumedic.com/home-recipes-for-flawless-skin/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.


Šaltinis: arbatosnauda.lt

Patiko? Pasidalinkit! Ačiū. 🙏
Laisvadienis.lt