Kanapių arbata – vienas seniausių natūralių vaistų

Sveikata

Kanapių arbata – tai vis labiau populiarėjantis gėrimas, gaminamas iš kanapių. Vis daugiau žmonių kanapėmis domisi ir atranda jos naudas sveikatai. Tad susipažinkime su kanape ir sužinokime kaip iš kanapių gaminama kanapių arbata.

Kanapė (Cannabis) – (Magnoliophyta) magnolijūnų (Magnoliophyta)  gentis, priklausanti kanapinių (Cannabaceae) šeimai. Skiriamos trys kanapės rūšys: sėjamoji (Cannabis sativa), indinė kanapė (Cannabis indica) ir šiukšlyninė kanapė (Cannabis ruderalis). Lietuvoje sėjamoji kanapė (Cannabis sativa) buvo vienas pirmųjų kultūrinių augalų. Jų sėklų ir kanapinių virvelių liekanų rasta vidurio neolito Narvos kultūros Šventosios gyvenvietėse (III tūkstantmečio pr. m. e./BC II pusėje). Įdomu tai, kad kanapės buvo skirstomos į dviejų lyčių augalus: moteriškieji augalai vadinti grūdėmis, vyriškieji – pleiskanėmis. Vyriškieji augalai mažesni už moteriškuosius, greičiau auga ir anksčiau žydi. Augalas vaistingas, maistingas, greitai auga, atsparus piktžolėms ir kenkėjams. Kanapių auginimas Lietuvoje nors ir legalizuotas, tačiau vis dar yra valstybės kontroliuojamas.

Kanapių arbatos nauda

Žmonėms kanapių arbata jau žinoma tūkstantmečius dėl savo gydomųjų savybių ir šiuolaikinis mokslas jau įrodė, kad kanapės yra itin naudingos savo savybėmis, įskaitant ir iš jų gaminamą kanapių arbatą. Kanapių arbata gaminama iš pluoštinių kanapių, todėl ji nehaliucinuoja, nesukelia jokio nepageidaujamo šalutinio poveikio ir yra visiškai saugus produktas ir ją galima gerti visiems tiek dieną, tiek vakare.

Kanapių arbatos nauda organizmui

  • Stiprina imuninę sistemą, bei kitas organizmo funkcijas. Savo sudėtyje turi vitamino C, kuris yra stiprus antioksidantas, dalyvauja redokso reakcijose, yra būtinas kalcio, magnio, geležies pasisavinimui ir tinkamam imuninės sistemos funkcionavimui.
  • Kanapėse esantys terpenai (lakūs organiniai junginiai) atpalaiduoja centrinę nervų sistemą, kuri ypač svarbu kovojant su lėtiniu nuovargiu, miego sutrikimais, depresija. Kanapių arbata ramina, nesukeldama mieguistumo, o tik maloniai atpalaiduoja, nuimą stresą, bei patiriamą įtampą, todėl tinka dirbantiems įtemptą darbą, norintiems pagerinti miego kokybę.
  • Normalizuoja kepenų, skrandžio, blužnies ir kasos veiklą, normalizuoja žarnyno mikroflorą, švelniai mažina kraujospūdį, normalizuoja širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemų darbą – savo sudėtyje turi vitamino B3.
  • Omega-3 nepakeičiamos riebalų rūgštys padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų vystymosi.
  • Kanapių sudėtyje esantys fitokanabinoidai turi antireumatinių, karščiavimą mažinančių, vėmimą mažinančių ir priešuždegiminių savybių.
  • Gerina virškinamojo trakto veiklą.
  • Palaiko hormonų pusiausvyra, nes sudėtyje turi gama-linolo rūgšties.
  • Detoksikuoja kūną, bei skatina ląstelių regeneraciją – dėl to pagražėja oda;
  • Malšina lėtinį skausmą, dantų skausmą, sumušimų skausmą;

Kuo skiriasi jaunų ir brandžių kanapių arbata

Arbatą galima gaminti iš jaunų arba iš brandžių kanapių – jų savybės šiek tiek skirsis:

Jaunų kanapių arbata gaminama iš jauno kanapių augalo ir vartojama kaip vitaminų ir chlorofilo papildas. Jaunų kanapių arbatos galima nusipirkti maišeliuose arba birios – tiesiog džiovintų lapelių. Jauna kanapių arbata padidina eritrocitų skaičių, detoksikuoja kūną, apsaugo nuo inkstų akmenų susidarymo, skatina ląstelių atsinaujinimą, gerina virškinimą, stimuliuoja imuninę sistemą, padeda nuo nemigos, bei rūpinasi hormonų pusiausvyra.

Brandintų kanapių arbatai naudojami senesnių kanapių augalo žiedai, bei lapai. Juose yra daug didesnis kanabinoidų (CBD), vitaminų, bei chlorofilo kiekis, negu jaunų kanapių arbatoje. Brandintų kanapių arbata gerina apetitą, virškinimo funkcijas, širdies sveikatą, mažina pykinimo simptomus, lėtinį skausmą, palengvina kvėpavimo takų negalavimus, kasos uždegimą, slopina traukulius, bei apsaugo nuo Alzhaimerio ligos simptomų.

Kanapės ir endokanabinoidinė sistema

Endokanabinoidinė sistema (ECS) pradėta tirti tik XX a. paskutiniame dešimtmetyje, tad yra ganėtinai nauja sritis, tačiau labai svarbi. Ji kiekviename iš mūsų atlieka svarbias visaverčiam gyvenimui būtinas funkcijas. Pirminiai ECS tyrimai rodo galimą jos sąsajas su įvairiomis imuniteto palaikymo funkcijomis: miego kokybe, alkio, atminties reguliacija. Labiausiai ištirta sritis – didelė endokanabinoidinės sistemos sąveika su nervų sistemos veikla.

Kanapėse randami kanabinoidai (CBD, CBDA, CBC ir kt.) padeda lengviau įsisavinti natūralius kanabinoidus ir palaiko juos nesuirusius ilgesnį laiką. CBD organizmo balanso dirigavimo procese kartu su kitomis žmogui svarbiomis medžiagomis atlieka tvarkos palaikymo vaidmenį, kuris natūraliam dirigentui leidžia būti išgirstam ir nuraminti visą orkestrą.

Kanapių arbata nėštumo metu, žindant, bei kūdikiams

Žinoma, kad kanapių aktyviosios medžiagos sugeba prasiskverbti per placentos barjerą, bei patekti į motinos pieną, taip paveikiant kūdikio vystymąsį. Tačiau šioje srityje nėra atlikta pakankamai tyrimų, tad nėštumo metu, žindant, bei kūdikiams rekomenduojama arbatos nevartoti arba pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju.

Kaip pasigaminti kanapių arbatą

Kad atsiskleistų visos naudingosios kanapių arbatos savybės, arbata turi būti tinkamai paruošta:

  1. Į puodelį įdėkite 1 arbatinį šaukštelį kanapių žiedų arba lapų arba jų mišinio. Kuo žiedų/lapelių bus daugiau, tuo skonis bus intensyvesnis.
  2. Užvirinkite vandenį ir palaukite 1-2 minutes kol šiek tiek pravės. Vanduo neturi būti verdantis.
  3. Užplikykite kanapių arbatos žiedus /lapelius, bei palaukite 15 minučių kol pritrauks, bei atsiskleis visos naudingosios arbatos savybės.
  4. Jeigu į arbatą įdėsite gabalėlį sviesto, šlakelį grietinėlės ar medaus, ne tik praturtinsite įprastą skonį, tačiau taip geriau bus pasisavinamos naudingosios arbatos savybės.

Kanapių arbata su pienu

  1. Sumaišykite masės 1 arbatinį šaukštelį trintų kanapių, 0,5 gramo sviesto, 1 puodelį riebaus pieno  ir 1 arbatinį šaukštelį vanilės ekstrakto. Veganai vietoj pieno gali naudoti kanapių sėklų gėrimą.
  2. Kad ingredientai greičiau susijungtų į vientisą masę, galite pasinaudoti plakikliu arba maisto smulkintuvu.
  3. Jeigu turite laiko, palaikykite šį suplaktą mišinį vėsioje vietoje, kad jo ingredientų veikliosios medžiagos tarpusavyje labiau susijungtų.
  4. Mišinį supilkite 250 ml. Verdančio vandens ir maišydami virkite 10-15 minučių. Jeigu arbata pradės tirštėti, įpilkite šiek tiek vandens.
  5. Nukėlus arbatą nuo ugnies leiskite pravėsti 3-5 minutes ir perkoškite per smulkų sietelį.
  6. Galite papildomai įsipilti daugiau pieno, grietinėlės arba įsidėti cukraus, medaus, prieskonių.

CBD arbata

CBD arbatos paprasčiausiai galite nusipirkti arbatos maišeliuose. Tačiau ją galite pasigaminti ir namuose, tiesiog į įprastą arbatą įlašindami kelis lašus CBD aliejaus. Tačiau reikia žinoti svarbų dalyką – CBD aliejus netirpsta vandenyje, todėl į arbatą reikia pridėti riebalų, pavyzdžiui sviesto ar kokosų aliejaus, kurie organizmui padės absorbuoti CBD. CBD labai panaši nauda organizmui, kaip ir subrendusių kanapių arbatos, įskaitant:

  • palengvina migrenos simptomus;
  • numalšina skausmą;
  • pagerina organizmo funkcijas;
  • padeda esant nemigai, nerimui, nerviniam išsekimui.

Atkreipkite dėmesį: kanapių aliejus yra šviežiai spaustas aliejus, o CBD yra ekstrahacijos būdu išgautas CO2 ekstraktas, sumaišytas su augaliniu aliejumi.

Kanapių šaknų arbata

Kanapių šaknų arbatą pasigaminti užtruksite ilgiau, nei ruošdami kanapių žiedų ar lapų arbatą. Pirmiausia kanapių šaknis reikia gerai nuvalyti, bei išdžiovinti. Tačiau kanapių šaknų arbatos galite nusipirkti ir parduotuvėse. Kanapių šaknų arbata ruošiama tokiu pačiu metodu, kaip ir kanapių žiedų ar lapų arbata, bei turi tas pačias savybes, kaip ir kitos kanapių arbatos rūšys.

Kartoką kanapių šaknų arbatą galite pagardinti cinamonu, anyžiais, kardamonu ar kitais prieskoniais – tai arbatai suteiks ypatingą skonį.

Ši arbata nuo senų senovės buvo naudojama kaip vaistas. Kanapių šaknys, kaip ir pačios kanapės, savyje turi naudingų cheminių junginių, padedančių žmogaus organizmui sveikti

Kanapių ir pipirmėčių arbata

  1. Į puodelį įberkite pusę šaukštelio kanapių žiedų/lapų, bei pusę šaukštelio pipirmėčių. Pagal skonį žolelių proporcijas galite šiek tiek pakoreguoti: vieno įdėti daugiau, o kito – mažiau. Taip pat nuo žolelių kiekio priklausys arbatos stiprumas.
  2. Taigi žoleles užpilkite karštu vandeniu ir palikite pritraukti ne mažiau kaip 5 minutes. Kuo ilgiau arbatą paliksite pritraukti, tuo ji bus intensyvesnio skonio.
  3. Vienintelė sąlyga ruošiant arbatą su kanapėmis – kartu įdėti ir šiek tiek riebalų: kokosų aliejaus, grietinėlės, pieno ar kt., nes naudingieji kanabinoidai yra tirpūs riebaluose ir tik tokiu būdu paruošus yra geriau organizmo pasisavinama. 
  4. Arbatžoles galite užplikyti kelis kartus.

Fermentuota kanapių lapų arbata

Fermentavimo sąvoka apima ne tik rauginimą, bet ir arbatžolių paruošimo būdą. Fermentuota arbata pasižymi ryškesniu skoniu ir kvapu. Kiekvienas gamintojas taiko savo fermentavimo būdą, tad nenustebkite kitur radę informacijos apie kitokiu būdu fermentuojamas arbatžoles.

Tradicinis kanapių arbatos fermentavimo būdas:

  1. Surinkite kanapių lapus, paskleiskite juos ant didelio patiesalo, leiskite išsilakstyti vabaliukams.  
  2. Kelis kanapių lapus sugniaužkite delne, susukite, kad atsirastų šiek tiek sulčių ir įdėkite į stiklainį. Stenkite spausti susuktus lapelius kuo glaudžiau, nepaliekant oro tarpų.
  3. Pilnai užpildytą stiklainį užsukite ir palikite ne trumpiau kaip parai šilčiausioje vietoje (venkite tiesioginių saulės spindulių). Puiku, jei oro temperatūra šiltoje vietoje siekia bent 22-24 °C. Fermentacijos procesą baikite ne anksčiau nei po paros ir ne vėliau kaip po trijų parų.
  4. Ištraukite kanapių lapus iš stiklainio, supjaustykite norimu dydžiu ir džiovinkite maisto džiovyklėje arba įkaitintoje orkaitėje. Optimali džiovinimo temperatūra yra 50-55 °C.
  5. Fermentuotą arbatą rekomenduojama gerti praėjus keliems mėnesiams po paruošimo, o saugoti sandariai uždarytuose stiklainiuose, taip išsaugant jos aromatą.

Kas tinka vienam – nebūtinai tiks kitam

2018 m danų mokslininkai nustatė, kad pacientams, vartojantiems varfariną, reikėtų kanapių arbatos atsisakyti, nes kanapių metabolitai gali sumažinti kraujo krešėjimą. Kai kuriuose straipsniuose nurodoma, jog kanapės gali paryškinti bipolinių sutrikimų eigą, nors šių sutrikimų išsivystymo nesąlygoja. Jeigu jūs esate alergiškas kitiems augalams ar vaistinėms žolėms, greičiausiai alergija gali pasireikšti ir vartojant kanapių arbatą. Alergija gali pasireikšti bėrimu, sloga, akių paraudimu, rečiau – anafilaksinėmis reakcijomis. 

Papildomi informacijos šaltiniai:
https://lt.wikipedia.org/wiki/Kanap%C4%97
https://doi.org/10.1016/J.ANAI.2015.01.004

Nuotraukos asociatyvinės © Freepik.


Šaltinis: arbatosnauda.lt

Patiko? Pasidalinkit! Ačiū. 🙏
Laisvadienis.lt