Liaudiški receptai: kaip sumažinti cukraus kiekį kraujyje?

Sveikata

Sveiko žmogaus cukraus lygis kraujyje yra 3,3 – 5,5 mmol / l, tačiau visą dieną dėl fiziologinių organizmo procesų (daugiausiai susijusių su virškinimu) cukraus lygis gali svyruoti platesniame diapazone. Todėl, jei kraujo tyrimai rodo apie 6 mmol / l, nereikėtų iš karto daryti išvados, kad sergate diabetu. Vis dėlto, ką daryti, jei cukraus lygis kraujyje labai svyruoja?

Aukšto cukraus kiekio kraujyje priežastys

Net visiškai sveikam žmogui gali padėti cukraus kiekis kraujyje. Dažniausiai tai lemia šios priežastys:

  • psichologinė įtampa, stresas;
  • per daug angliavandenių kasdieninėje mityboje;
  • intensyvi fizinė veikla;
  • aštrus stiprus skausmas dėl traumos.

Kartais kai kurios ligos, kurios nėra tiesiogiai susijusios su endokrinine sistema ir metabolizmu, gali padidinti cukraus kiekį kraujyje:

  • ūmaus reumatinio skausmo priepuolis;
  • miokardo infarktas arba krūtinės angina;
  • epilepsijos priepuolis;
  • sunkus nudegimas;
  • kepenų ligos;
  • galvos traumos;
  • skrandžio arba dvylikapirštės žarnos operacija.

Be to, kai kurie receptiniai vaistai gali didinti cukraus kiekį kraujyje, pavyzdžiui, gliukortikosteroidai, stiprūs diuretikai, geriamieji kontraceptikai, psichotropinės medžiagos. Svarbu atkreipti dėmesį, kad pašalinus šias priežastis, cukraus kiekis normalizuosis savaime ir pakankamai greitai.

Kaip sumažinti cukraus kiekį kraujyje?

Kaip jau minėta, fiziologiškai padidėjus cukraus kiekiui kraujyje, specifinio gydymo nereikia, nes pašalinus hiperglikemijos priežastis, cukraus kiekis atsistato į normalų. Kilus įtarimams dėl diabeto, pacientą turi ištirti gydytojas endokrinologas ir paskirti reikalingą gydymą.

Nepaisant to, labai naudinga žinoti, kurie maisto produktai gali prisidėti prie gliukozės kiekio kraujyje normalizavimo. Rekomenduojama vengti tokių maisto produktų kaip duona, bulvės, bananai, makaronai, vynuogės, razinos ir figos. Daugiau vartoti kopūstų, baklažanų, greipfrutų, šilauogių, topinambų (bulvinių saulėgrąžų), svogūnų, salotų, salierų, špinatų, pupelių, saldžiųjų paprikų, pomidorų, česnakų, smidrų, agurkų, ridikų, cukinijų, kaliaropių, moliūgų, krienų ir šermukšnių uogų. Taip pat naudingi rauginto pieno produktai, obuoliai, rūgščios uogos. Geriausia šiuos produktus valgyti neapdorotus, virtus garuose arba įprastu būdu, kepti nerekomenduojama. Galiausiai reikėtų riboti baltymų suvartojimą (mėsos, žuvies, paukštienos, sūrių ir kiaušinių).

Liaudiški receptai

Žinoma daug paprastų liaudiškų metodų, kurie veiksmingai padeda normalizuoti gliukozės lygį kraujyje. Štai keletas jų:

  • Svogūnų ir česnakų tinktūra. Nulupti svogūną arba česnako skilteles, smulkiai supjaustyti, užpilti kambario temperatūros vandeniu (240 ml) ir virti bent 2 val. 30 min. Gerti tris kartus per dieną prieš valgį po trečdalį stiklinės.
  • Kiekvieną rytą tuščiu skrandžiu verta suvalgyti po vieną mažą keptą svogūną.
  • Laurų lapų, liepų žiedų, mėlynių lapų, juodųjų serbentų, dilgėlių, erškėtrožių, gudobelių užpilai. Susmulkinti du bet kurių iš šių žolelių šaukštus, užpilti stikline verdančio vandens ir palikti 30 min., kad pritrauktų. Gerti tris kartus per dieną prieš valgį po trečdalį stiklinės.
  • Elektriniu trintuvu sutrinti arba permalti per mėsmalę 1 kg citrinų su žievele, 300 g petražolių ir 350 g česnako. Palikti mišinį 5 dienas, kad pritrauktų. Valgyti tris kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį, po šaukštą.
  • Susmulkinti varnalėšos arba kiaulpienės šaknis, užpilti šiltu vandeniu (pusę stiklinės šaknų užpilti stikline vandens) ir palikti parą, kad pritrauktų. Gerti po šaukštą 3 – 4 kartus per dieną.
Patiko? Pasidalinkit! Ačiū. 🙏
Laisvadienis.lt
error: Alert: Content is protected !!