Neeilinis Panevėžio gimnazistų eksperimentas – dešimtokai sukūrė šaltibarščius, kuriems pagaminti tereikia tik vandens. Jaunimas džiaugiasi, kad jų produktas populiarėja žaibiškai – pirmieji rinkiniai tiesiog išgraibstyti.
Pasak jaunųjų verslininkų, dar niekas šaltibarščių nėra pavertęs suvenyru, kurį gali nusiųsti į bet kurį pasaulio kampelį ir juos pasiruošti neturėdamas svarbiausio ingrediento – kefyro.
Panevėžio „Minties“ gimnazijos dešimtokai su verslumo mokytoja sugalvojo, kaip padaryti, kad itin mėgstamą vasaros šaltsriubę būtų galima pasiruošti net ten, kur nerasite svarbiausio ingrediento – kefyro.
„Mes norėjome padaryti, kad bet kuriame pasaulio krašte galima būtų pasidaryti tuos šaltibarščius užpilant tik vandeniu“, – paaiškino ekonomikos ir verslumo mokytoja Rita Tėvainienė.
Sriuba vos iš 1 ingrediento
Pirmiausia kefyrą gimnazistai, kaip ir įprastai, sumaišė su burokėliais, tuomet visa masė keliavo į šaldiklį, po paros – į liofilizavimo aparatą. Kol šaltyje pavyko sudžiovinti pagrindinius ingredientus, prireikė kelių parų.
„Nežinojome, kaip išeis, kokia tekstūra išeis. O išėjo tokie milteliai, kurie yra labai trapūs ir juos galima užmaišyti su vandeniu“, – tikino gimnazistas Mantas.
Gimnazistai tiesiog klasėje pademonstravo, kaip paprasta pasiruošti jų sukurtus šaltibarščius. Į dubenėlį įpylė miltelius – tai šaltyje džiovintas kefyras su marinuotais burokėliais. Juos reikia užpilti vandeniu. Dar šiek tiek liofilizuotų svogūnų laiškų, krapų, agurkų, kiaušinių ir štai – šaltibarščiai paruošti.
Šaltibarščiai – nr. 1 pasaulyje
Liofilizuotus šaltibarščius gimnazistai pavadino „Tikro lietuvio vasaros iškylos rinkiniu“. Pirmaisiais šaltibarščiais jaunimas prekiavo po 9 eurus. Jaunieji verslininkai džiaugėsi, kad jų produktas nelieka nepastebėtas įvairiose parodose, mugėse.
„Norime parodyti visai Lietuvai, ką esame sukūrę, kol kas dar neplanuojame daug uždirbti“, – kalbėjo gimnazistė Selina.
O smalsų ir verslų jaunimą išties lydi sėkmė. Pasirodo, Panevėžio gimnazistai liofilizavo pasaulyje populiariausią šaltsriubę.
„Šiemet, būtent pavasarį, šaltibarščiai „TasteAtlas“ pasauliniuose reitinguose – pirmoje vietoje, nr. 1 šalta sriuba pasaulyje ir pataikyk tu šitaip, kad jau buvome padarę šaltibarščius“, – dėstė R. Tėvainienė.
Tiesa, šaltibarščius jaunuoliai liofilizavo įsiprašę į vieną įmonę. Jaunieji verslininkai svajoja įsigyti savo liofilizavimo aparatą ir sukurtus šaltibarščius pristatyti pasaulinėje „eXpo“ parodoje Japonijoje.
Šaltinis: tv3.lt