Ulongo arbata – ieškantiems aukso vidurio tarp juodosios ir žaliosios arbatos

Sveikata

Ulongo arbata – dar viena arbatos rūšis, gaminama iš kininio (tikrojo) arbatmedžio lapelių. Tradicinių arbatų sekoje ulongas užima vidurinę poziciją tarp juodosios ir žaliosios arbatos. Ulongas reprezentuoja tikrą arbatos apdorojimo meistriškumą. Šios arbatos išvaizda, forma ir skonis gali labai skirtis priklausomai nuo regiono, kuriame ji auginama ir kaip ji apdorota. Ulongo arbata sudaro tik apie 2% arbatos, kuri gaminama ir vartojama visame pasaulyje. Nors savo populiarumu ji nusileidžia kitoms arbatos rūšims, tačiau atrasti ją tikrai verta, nes būtent ulongas kitas arbatas lenkia savo skonių variacijomis.

Ulongas – „juodasis drakonas“

Dažnai ulongas laikoma tradicine kinų arbata. Išvertus pažodžiui ulongas reiškia „juodasis drakonas“. Pateikiamos kelios tokio pavadinimo kilmės versijos. Sakoma, kad toks pavadinimas sugalvotas dėl išskirtinės ulongo arbatos lapų formos, kuri kinta užplikius vandeniu. Kiti mano, kad šis pavadinimas kilo dėl juodųjų gyvačių, apsivyniojančių aplink arbatmedžių šakas.

Tačiau teigiama, kad ulongo arbatos rūšis buvo atrasta Taivane. Būtent čia yra gaminama tikroji, aukščiausios kokybės ulongo arbata. Geriausi Taivano ulongai tradiciškai yra mažiau oksiduoti (nuo 10 % iki 40 %), todėl yra žalesnės spalvos ir lengvesnio skonio nei kiniški ulongai.

Nors tradicinė ulongo arbata yra susijusi su Taivanu ir Kinija, šiandien šią arbatą taip pa gamina Indija, Šri Lanka, Japonija, Tailandas ir Naujoji Zelandija.

Ulongo arbatų skonių įvairovė

Skirtingose šalyse ar netgi skirtinguose ūkiuose gaminama ulongo arbata būna skirtinga. Ši ulongo ypatybė vaizdžiai lyginama su Prancūzišku vynu – nors jis visas gaminamas iš vynuogių, tačiau skonio variacijos labai skiriasi nuo žaliavos veislės, auginimo sąlygų ir gaminimo būdo. Taip pat yra ir su ulongo arbata. Kai kurie arbatmedžiai auga atokiuose rūku padengtuose kalnuose, o kiti klesti vidutinio klimato, bambukais apaugusiose papėdėse. Kai kurie gamintojai derlių skina pavasarį, kad arbata įgautų gėlių ir žolelių skonį, kiti derlių renka žiemą, kad arbata įgautų sodrias miško natas. 

Bendrąja prasme ulongo arbata apibūdinama kaip iš dalies oksiduota arbata. Tačiau ulongo oksidacijos lygis gali būti nuo 8 % iki 80 %. Ulongo arbata gali turėti daugiau juodosios arbatos savybių arba daugiau žaliosios arbatos savybių, priklausomai nuo gamintojo pasirinkto arbatos apdorojimo būdo.

Ulongo arbatų skonių įvairovė pagal regioną

Kaip gaminama ulongo arbata

Ulongo arbatos gaminimo procesas tradiciškai susideda iš 8 etapų:

  • Vytinimas. Nuskinti lapeliai išdėliojami saulėje, kad apdžiūtų ir taptų minkštesni ir lankstesni.
  • Vėsinimas. Apvytę arbatos lapeliai vėsdami susitraukia ir ima suktis.
  • Apvoliojimas. Pradėję suktis lapeliai lengvai voliojami. Šis veiksmas suardo arbatos ląstelių sieneles, todėl deguonis patenka į didesnį paviršiaus plotą. Tada lapai pradeda oksiduotis.
  • Oksidacija. Šio proceso trukmė lemia ulongo arbatos spalvą ir skonį. Ulongo arbata gali būti oksiduojama nuo 8 iki 80 procentų. Mažiau oksiduota arbata bus artimesnė žaliai, labiau oksiduota – juodajai arbatai.
  • Skrudinimas. Oksiduoti arbatos lapeliai skrudinami. Taip išgaunamas unikalus arbatos skonis.
  • Galutinis formavimas. Šiame etape ulongo arbatos lapeliai įgauną galutinę produkto išvaizdą. Ji priklauso nuo gamintojo pasirinkimo ir įgūdžių. Dažniausiai ulongo arbata būna purių rutuliukų ar garbanėlių pavidalo.
  • Džiovinimas. Tik pilnai išdžiovinta arbata gali būti ilgai išlaikoma ir transportuojama. Jei arbatoje lieka drėgmės, ji pradeda pūti ir gesti.
  • Rūšiavimas rankomis. Galiausiai arbatos lapai rūšiuojami pagal formą, dydį ir spalvą. Iš pasirinktą standartą atitinkančių lapelių formuojamos ulongo arbatos pakuotės. 

Ulongo arbatos sudėtis ir nauda

Ulongo arbata sujungia naudingąsias juodosios ir žaliosios arbatos savybes. Dėl kiek skirtingo gamybos būdo, ulongo arbatoje šios savybės įgauna ir kitokių poveikio galimybių.

Puodelyje ulongo arbatos yra nedideli kiekiai kalcio, magnio ir kalio. Šioje arbatoje esantys antioksidantai – polifenoliai (teaflavinai, thearubiginai, katechinai) stiprina imunitetą, kovoja su laisvųjų radikalų daroma žala organizmui. Ulongo arbatoje yra L-teanino, aminorūgšties, kuri, kaip teigiama, turi teigiamą poveikį atsipalaidavimui ir kognityvinei funkcijai.

Kaip gaminama ulongo arbata

Ulongo arbatos nauda sveikatai

Ulongo arbatos poveikis organizmui yra tyrinėjamas mokslininkų. Kolkas nėra daug galutinai patvirtintų išvadų dėl ulongo arbatos efektyvumo konkrečioms organizmo būklėms, tačiau dėl bendro teigiamo arbatos poveikio neabejojama.

  • Ulongo arbatos vartojimas gali padėti sumažinti stresą ir atpalaiduoti.
  • Ulongo arbatos vartojimas gali padėti reguliuoti medžiagų apykaitą ir padėti numesti svorio.
  • Ulongo arbatos vartojimas gali padėti palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti riziką susirgti 2 tipo diabetu. Tačiau moksliniai įrodymai šiuo klausimu dar yra prieštaringi, reikia atlikti daugiau tyrimų.
  • Ulongo arbatos vartojimas gali padėti sumažinti širdies ligų, insulto ir aukšto kraujospūdžio riziką. Tačiau ši arbatos nauda dar nėra galutinai patvirtinta.
  • Ulongo arbatos vartojimas gali padėti padidinti kaulų mineralinį tankį ir sustiprinti dantų emalį. Tyrimais įrodyta, kad žmonių, kurie 10 metų kasdien gėrė juodąją, žaliąją arba ulongo arbatą, bendras kaulų mineralų tankis buvo 2 % didesnis. Taip pat yra įrodytas ryšys tarp arbatos vartojimo ir geresnės dantų sveikatos.
  • Ulongo arbatos vartojimas gali padėti palengvinti egzemos simptomus. 2001 m. atliktame tyrime dalyvavo 118 asmenų, sergančių sunkiais egzemos atvejais. Tiriamieji kasdien, greta įprasto gydymo, išgerdavo 1 l ulongo arbatos. Po mėnesio jų būklė „žymiai ar vidutiniškai“ pagerėjo, o pagerėjimo požymiai buvo pastebimi jau po 1–2 savaičių.

Ulongo arbatos nauda

Kofeinas ulongo arbatoje

Įprasta manyti, kad ulongo arbatoje esantis kofeino kiekis yra didesnis nei žaliojoje arbatoje, tačiau mažesnis nei juodojoje. Tačiau viskas priklauso nuo ulongo arbatos pagaminimo būdo, jos oksidacijos laipsnio. Mažiau oksiduotoje ulongo arbatoje kofeino kiekis bus mažesnis, labiau oksiduotoje – didesnis.

Puodelyje paruoštos arbatos kofeino kiekis gali skirtis, priklausomai nuo to, kiek arbatos žaliavos naudojama ir kiek laiko ji mirkoma.

Manoma, kad dažniausiai įprastame ulongo arbatos puodelyje gali būti apie 38 mg kofeino.

Institucijos, atsakingos už maisto produktų saugą (Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamentas, Europos maisto saugos tarnyba) yra pateikusios rekomendacijas dėl saugios kofeino normos per parą. Manoma, kad tokia norma yra 400 mg kofeino per parą. Tai atitinka maždaug 1,4–2,4 litrų ulongo arbatos per dieną. Matuojant standartiniais puodeliais tai atitiktų 6–10 puodelių ulongo arbatos per dieną.

Tačiau tai jokiu būdu nėra taisyklė. Ulongo arbatą geriau vartoti saikingai, o ne maksimaliai. Ypač jei dienos eigoje, greta ulongo arbatos vartojami kiti produktai, turintys kofeino, atitinkamai kyla rizika perdozuoti kofeino.

Ulongo arbatos ruošimas

Priklausomai nuo ulongo arbatos apdorojimo technikos, jos skonis gali būti nuo lengvo iki intensyvaus, nuo salsvo gėlių iki sutraukiančio sodraus. Užplikytos arbatos atspalvis taip pat gali skirtis nuo žalios ar auksinės iki rudos.

Skirtingo oksidacijos lygio ulongo arbatai ruošti atitinkamai naudojamas skirtingos temperatūros vanduo bei mirkymo laiko intervalas. Kuo arbata mažiau oksiduota, jos plikymui tinkamiausias užviręs ir vos pravėsęs vanduo. Taip pat patariama ulongo arbatos nepermirkyti, nes gali išsikreipti tikrasis jos skonis. Aukštos kokybės ulongo arbatžoles galima plikyti 3–5 kartus. Kaskart atsiskleis vis kitoks arbatos poskonis.

Bendroji ulongo arbatos ruošimo rekomendacija:

Į puodelį įdėkite vieną arbatinį šaukštelį (2 g) ulongo arbatos lapelių ir užpilkite juos maždaug 90 °C vandeniu. Pridengtą puodelį palikite 3 minutes, kad arbata išskleistų savo skonį ir aromatą.

Ulongo arbatos nerekomenduojama gerti su priedais, pavyzdžiui, pienu. Priedai gali sugadinti išskirtinį ir  subtilų arbatos skonį.

Kofeinas ulongo arbatoje

Šalta ulongo arbata

Ingredientai:

  • 4 arbatiniai šaukšteliai ulongo arbatžolių,
  • 750 ml filtruoto, šalto vandens.

Į užsukamą butelį suberkite arbatžoles ir užpilkite šaltu, filtruotu vandeniu. Butelį užsukite ir 1 valandą palikite pastovėti kambario temperatūroje. Vėliau butelį pastatykite į šaldytuvą ir laikykite mažiausiai 12 valandų, tačiau geriausia – visą parą. Prieš geriant arbatą suplakite ir įpilkite į stiklinę su ledo kubeliais. Tačiau butelį galite pasiimti į kelionę ir gerti tiesiai iš jo.

Šaltai paruošta ulongo arbata turi mažiau taninų, mažiau kofeino, o bendras jos skonis yra saldesnis.

Pieninis arba pieniškas ulongas

Pieninis arba pieniškas ulongas yra išskirtinė Taivano arbatos rūšis, išsiskirianti kreminiu skoniu ir tekstūra. Tai labai populiari ulongo arbatos rūšis dėl malonaus, švelnaus skonio ir aromato. Pieninis ulongas gali būti pavadintas ir „Šilko ulongu“, „Jin Xuanu“, „Nai Xiangu“, „Auksine lelija“.

Tai, kad šios arbatos pavadinime yra žodis „pieninis“ arba „pieniškas“ nereiškia, kad arbata kokiu nors būdu buvo apdorota pienu. Tikrojo pieninio ulongo arbatos sudėtyje nėra jokių pieno produktų. Jei ant pieninio ulongo arbatos pakuotės nurodytoje sudėtyje matote žodį pienas, vadinasi turite reikalą su netikru pieniniu ulongu. Neretai žemesnės kokybės produkcijoje naudojamos įvairios kvapiosios medžiagos, padedančios sukurti pieninio ulongo aromatą ir skonį.

Pagrindinis kriterijus, leidžiantis atskirti tikrąjį ulongą, yra skonis. Jei paruošta arbata yra ypač kreminė ir labai intensyvaus aromato, greičiausia ji yra dirbtinai pagardinta. Natūralus pieninis ulongas yra subtilaus ir subalansuoto skonio. Jei kreminė tekstūra ir skonis labai susilpnėja po pirmojo užplikymo, tai taip pat byloja apie dirbtinius priedus arbatoje. Tikras pieninis ulongas subtilų kreminį skonį ir tekstūrą išsaugo keliems užpilams.

Kaip gaminamas pieninis ulongas

Pieninio ulongo arbata gaminama iš arbatmedžio lapelių, auginamų vidutiniame ir dideliame aukštyje, Taivano kalnuose. Derlius skinamas pavasarį ir rudenį. Pieninio ulongo arbata yra lengvai oksiduota ir paskrudinta, taip sukuriant subtilų gėlių aromatą, kreminį skonį ir tekstūrą. Pieninio ulongo lapeliai turi sodriai žalią spalvą, artimą žaliajai arbatai ir išskirtinę, rutulišką formą.

Nuskinti arbatos lapeliai pirmiausia paskleidžiami ant kilimėlių ir vytinami. Išdžiūvę lapeliai lengvai pamaigomi, pamėtomi taip suardant jų vidines ląsteles ir paskatinant oksidacijos procesą. Lapeliams leidžiama oksiduotis kontroliuojamoje temperatūroje, kol jie įgauna pageidaujamą skonį ir aromatą. Pasibaigus oksidacijos procesui lapai apdeginami, kad būtų pašalintas drėgmės perteklius ir išgautas subtilus skonis. Apdoroti lapeliai sukami į netaisyklingos formos rutuliukus.

Pieninis ulongas. Kaip gaminamas pieninis ulongas

Pieninio ulongo arbatos ruošimas

Jums reikės:

  • 1–2 arbatinių šaukštelių pieninio ulongo arbatžolių,
  • 1 puodelio (apie 240 ml) vandens.

Į puodelį sudėkite arbatžoles ir užpilkite verdančiu vandeniu. Pridengtą puodelį palaikykite 1–2 minutes ir mėgaukitės puikia arbata.

Pieninio ulongo arbatžoles galite užplikyti keletą kartų. Jei arbata kokybiška, net ir po kelių plikymų ji išlaikys savo skonį ir tekstūrą. Kaskart užplikant pieninio ulongo lapeliai vis labiau išsiskleis.

Šalutinis ulongo arbatos poveikis

Ulongo arbata vartojama šimtmečius ir paprastai laikoma saugia. Tačiau joje yra kofeino, kuris gali sukelti tam tikrų nepageidaujamų reiškinių. Dažniausiai šalutinis kofeino poveikis pasireiškia, kai jo vartojama per daug. Tuomet gali pasireikšti nerimas, galvos skausmas, širdies ritmo sutrikimas, kraujospūdžio padidėjimas, nemiga.

Jei Jums būtina stebėti kofeino vartojimą, ulongo arbatą gerkite atsakingiau arba jos venkite.

Ulongo arbatos vartojimą turėtų riboti nėščios moterys. Nėštumo metu patariama suvartoti ne daugiau kaip 200 mg kofeino per parą.

Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/oolong-tea-benefits
https://www.teatulia.com/tea-varieties/what-is-oolong-tea.htm
https://fullleafteacompany.com/pages/what-is-oolong-tea-health-benefits-characteristics-prep
https://tecompanytea.com/blogs/tea-atelier/what-is-milk-oolong-tea

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.


Šaltinis: arbatosnauda.lt

Patiko? Pasidalinkit! Ačiū. 🙏
Laisvadienis.lt